Na starym po nowemu 6

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Na starym po nowemu 6

Post »

Ależ u ciebie różnorodność roślin. I liliowce juz kwitną ?
U mnie na razie Sella. Ale dużo już zapaczkowane.
Ale masz fajne ozdoby,A jakie cudne kolory . Pomysłowe. Skąd je masz ?
Bardzo ciekawe te turkusowe liścio- twarze :)
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ewuś, no tak, Wandzia wygrała konkurs ;:172
Przepięknie w tym roku kwitnie Diabolo, mimo mocnego wiosennego cięcia.
No chyba warto wtedy się wybrać do Pszczyny. Kiedyś może się skusisz. Termin łatwy do zapamiętania bo zawsze okolice Dnia Mamy.

Wando - brawa od Diabolo ;:303 :D
Te białe kwiatuchy to od róży okrywowej Snow Star.
Raczej bym nie wierzyła sianym orlikom, onętkom czy ślazówce co do koloru... Ale jest wielka szansa, że w miksie znajdą się i białe kosmosy. Z drugiej strony coraz częściej i w Polsce można już dostać jeden kolor jakiegoś kwiatka a nie tylko ich mixy. Może tylko z białego wyjdą tylko białe ;:oj Oto jest pytanie :D
Życzmy sobie by zachowywały kolory roślin matecznych.

Aniu - niesamowity jest ten rok jeśli chodzi o szybkość kwitnień. Kwitnie prawie wszystko na raz. Ale ważne, ze pięknie i bujnie. Trawy ozdobne mają już ponad 2 metry, a przecież czasami w czerwcu co niektóre dopiero startują.
Niestety - nie mam takich cudeniek w swoim ogrodzie. Rok rocznie jestem w Pszczynie na Daisy Days i w tym roku przewodnim tematem były właśnie one. Bardzo mi się podobały.

Cd zdjęć z Daisy Days 2024

Wreszcie udało mi się wgrać tego psiaka z gumowców, świetny pomysł.
Andrzej mówił, że go nie było - ale i tak został odnaleziony... ;:306

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Liliowce można jeszcze zrozumieć, że już kwitną. Rudbekie i jeżówki pojąć trudniej, że się aż tak pospieszyły z kwiatami. Ale, że chryzantemy są zapączkowane początkiem czerwca ... ;:oj
Niestety, sporo chryzantem nie udźwignęło takiej pogody i się nie pojawiły po zimie, może w przyszłym sezonie się ponownie odezwą.

Obrazek
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Aha, fajna taka wycieczka do Pszczyny na Daisy Days.
Super widoki. Dzięki za zdjęcia.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Piękne i zaskakujące zdjęcia z wycieczki. ;:138
Przykro, że część chryzantem przepadło. ;:168 U mnie wszystkie przeżyły i też niektóre mają pąki. :shock:
Dzięki za informację o krzewuszce. ;:196 Na wszelki wypadek zrobiłam odkład z najniższego pędu. ;:173
Dobrego, spokojnego tygodnia. ;:196
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Pszczyna jak zawsze super! ;:138
Beatko ... ja nie mam takich gumiaków ;:306
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2021, o 08:11

Post »

Super zdjęcia z Pszczyny, Beatko ;:3
A gumiakowy pies jest bombowy! No nie wpadłabym na taką instalację :D
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, zawsze czekam na te dni :D Czasami są jakieś nowości w prezentacjach i wtedy można się za czymś porozglądać. W czasie tych pokazów można nabyć niektóre rośliny, np. nie tuzinkowe szałwie, jarzmianki. Te chwilowe ogrody montują bez względu na warunki pogodowe, szacun.

To na pewno, Soniu ukorzeni Ci się ta krzewuszka. Może dasz ją w inne miejsce gdzie będzie się miała rewelacyjnie. Trzymam kciuki.
Chryzantemy mnie zaskoczyły, bo to te twardzielki wymiękły. W sumie aż 4 odmiany pewniaki. Ale one potrafią czasami mile zaskoczyć, może za rok, może za dwa.
Cieszę się, że Twoje mają się doskonale. Może trzeba robić sadzonki chryzantem, tak gdyby, gdyby...
Ale pąki na nich już początkiem czerwca to chyba potrafiły nie jednego zaskoczyć.

Andrzejku, a może po prostu były zapożyczone od żony? ;:306 ;:306
Róże mam w tym roku inne, cudne wszystkie. Początkowo myślałam, że to może z racji tak wczesnego i krótkiego cięcia. Ale teraz jak patrzę na ogród to ja przecież już nie mam tej wielkiej długiej i wysokiej ściany żywopłotu. Pewnie to to jest zasługą, że róże kwitną na swojej książkowej wysokości. Czyli jak zwykle - nie ma tego złego...

Ale zobacz, Małgorzatko z jaką precyzją jest wykonany ten ogrodowy psiak - przecież sam dobór tych gumiaków jest rewelacyjny. Te zębiska, itp. - no świetne.
Czasami nie wiele trzeba by zaskoczyć. W pierwszej edycji było wielkie łoże tylko z pięknie przystrzyżonej trawy. No niby nic, ale tak to było precyzyjnie i pięknie wykonane, że do tej pory mam to z tyłu głowy.
Awatar użytkownika
lojka 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 wrz 2011, o 20:11
Kontakt:

Post »

Gumniakowy pies jamnik ,chyba, super tylko gorzej z ogrodnikami boso biedaki po ogrodach chodzą ;:306 ;:138 Super zdjęcia.
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jolu, wszystkiego dobrego wczorajszego ;:37
Tak, to było poświęcenie ogrodników, musieli się pozbyć butków Ale cel był tego wart. :D

Andrzejku, tak mi się ta Sahara przebarwia na różowo jak kwiatek zaczyna przekwitać. Zdziwiona byłam bardzo bo w opisie nic nie było o różu tylko o brązie i czerwieni.

Obrazek

Wandziu, zaczynają kwitnąć budleje! I fotka moich poziomek. Wprawdzie pewnie nie zaowocują w tym roku ale i tak jestem z nich dumna, że tak pięknie wyrosły z nasionek.

Obrazek

Obrazek

Wczoraj skończyłam degustację groszków cukrowych / siałam pierwszy raz, powiodło się. A dzisiaj rozpoczęłam degustację borówki amerykańskiej.

Obrazek

A tu jeszcze już kwitnące jeżówki oraz piękny akant

Obrazek

Obrazek

Dobrego kolejnego tygodnia! :wit
halinkab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2015, o 14:00

Post »

Ku mojemu zdziwieniu u nas też pierwsze borówki i maliny. No szok ;:oj Chyba z miesiąc albo więcej wcześniej. Floksy też już niedługo będą.
Poziomki przepięknie wyrosłe. Ja też mam od nasionka. W tym roku nowość również żółte. Póki co są w wersji mini a już że dwie kwitną. Miłe tygodnia!
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Beatko, poziomki jeszcze w tym roku mogą Cię mile zaskoczyć. :D
Mój akant miękki też pokazuje pierwsze pąki i kwiatki. ;:333 Bardzo go lubię nie tylko za te piękne kłosy, ale też za cudne liście. ;:303
Borówki amerykańskie też od jakiegoś czasu podskubujemy. Ponieważ teraz bardzo rzadko zaglądam na działkę, M przywozi zerwane dla mnie borówki i maliny, a ostatnio jeszcze wiśnie. ;:215

Niech Twój ogród kwitnie i owocuje ku radości i pyszności. :D
Zdrówka. ;:167 ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Więc Beatko, na 100% nie mamy "Sahary' - obejrzałem i poczytałem. Wstawiłem u siebie zdjęcia.
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

I u mnie powoli pokazują kolor budleje. Ale same pędy nie są wcale wysokie. Najwyżej sięgają mi do kolon. I tu mam Beatko pytanie. Na etykietkach napisano, że ten czy ów krzew dorasta do 2 lub 2,5 metra. Jak to jest z budlejami? Przycina się je wiosną nisko. A potem co się dzieje? Czy co roku pędy dorastają coraz wyżej, a po kilku latach jest to już wielki krzew? Czy może te moje pierwszoroczne z jakiegoś powodu nie wyrosły?
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31

Post »

U mnie truskawki w pierwszym roku też liche, tzn. plon słaby i owoce jak u poziomek. Przebarwiająca się róża jest piękna :)
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Halinko, tak co niektóre rośliny to nawet o miesiąc lub dwa wcześniej pokazują swe piękno. ;:215
Floksy już szaleją, tak samo hibiskusy.

Lucynko, cieszę się, że już odpisujesz - czyli ze zdrówkiem już nieco lepiej ;:196
O, posłuchały Cię moje poziomeczki :tan
Wszystko kwitnie jak szalone, niech tak będzie jak najdłużej.

Andrzejku, za to pewnie ta inna róża też jest piękna i mocna. Może leżała gdzieś niedaleko Sahary :D

Wandziu, przycinam budleję od ziemi naokoło 30 - 40 cm, co roku. I co roku wszystkie wyrastają według swojego docelowego wzrostu. Nie wiem co może być przyczyną tak niskich pędów u Twoich.
Albo budują sobie jednak fundamenty, albo jest pomyłka w wielkościach na etykietach / bo są też takie niższe, właśnie do kolan. Poczekajmy....

Bufo - bufo - początkowo byłam troszkę zła na te przebarwienia Sahary. Ale w tym roku ta róża jest wyższa i większa i pasuje jej to bardzo, już mi się podoba. :D
Może w przyszłym sezonie będą u Ciebie większe truskawki, albo może to znowu sprawa danej odmiany. Byleby były smaczne.

Przez ostatnich kilka dni byłam u Ewy Jolifleur - wspaniałe miejsce na wypoczynek i piękny ogród.

Wróciłam wczoraj. A dzisiaj mój ogród przywitał mnie tak: ;:167

Obrazek

Obrazek

To u Ewy:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A to ogród Katarzyny Bellingham / Zgorzałe

Obrazek

Obrazek
ODPOWIEDZ