Studnia chłonna

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
MajkJaro
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 3 lip 2024, o 10:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Studnia chłonna

Post »

Witam serdecznie forumowiczów

Zaproponowano nam do podlewania ogrodu studnie chłonną - podlewanie miało być z przerwami żeby dać studni czas się napełnić. Jednak rzeczywistość jest inna. Jedna sekcja może lecieć 5 minut i potem musi być około 30 minut przerwy. Wobec tego podlanie ogrodu 250m na 5 sekcji zajmuje dużo czasu - liczę każdą sekcję x2 żeby te 10 minut lać. Linia kroplująca to odpada - może być 8 minut i przerwa też. Wobec tego mam do Was pytania:

1 - przeżyć to i podlewać od 3 rano z przerwami? sekcja, przerwa 35 minut, sekcja, przerwa itd wszystko x2.
2 - zrobić studnię wierconą i nie martwić się - minusem jest koszt
3 - da się podłączyć studnię do zbiornika zewnętrznego 1000 litrów i tam podawać wodę ze studni, a druga pompa będzie ze zbiornika podlewać ogród? Pytanie czy też zbiornik 1000 l mógłby się jakoś automatycznie dopełniać wodą ze studni gdy np. będzie poniżej jakiegoś poziomu? Myślę, że to rozwiązanie będzie 2-3 x tańsze od studni wierconej.

Liczę na Wasze porady.
marcinbb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2015, o 13:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Studnia chłonna - niedobór wody

Post »

Mam studnię z kręgów głęboką naokoło 4m, jest tam około 1,5m3 wody pompa wypompowuje ją w trakcie około 15-20 minut i studnia robi się pusta. Po 12h studnia napełnia się o kolejne 1,5m3 i znów można wylewać. Generalnie co 12h mogę wylewać te 1,5m3 wody.
Co do automatycznego napełniania np. 1000l mauzera, oczywiście można zastosować dowolną czasówkę podłączona pod pompę. Czasówkę najprostszą kupisz za jakieś 35 zł na znanym portalu.
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”