Ogród zielonej

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród zielonej

Post »

Ciepło i słonecznie, miałam dzień nie ogrodowy.
Rano wyszłam po sałatę na śniadanie, a z chodnika patrzy na mnie młodziak, chyba drozda śpiewaka. :shock: Wróciłam po aparat i z odległości 20 centymetrów zrobiłam zdjęcie, ani drgnął. Pilnowaliśmy, żeby kot sąsiadów go nie upolował. Na szczęście po kilku minutach udało mu się podfrunąć do żywopłotu.

Obrazek

Obrazek

Moniko zaczynałam na zachwaszczonym ugorze, w środku nieużytków. To zdjęcie już po nawiezieniu ziemi i wyrównaniu.

Obrazek

Anabelle dostałam w 2013 roku jako jeden patyk z niewielkim korzeniem.
Dwa lata temu jesienią dostałam odrosty Strong Anabelle. Zdecydowanie ładniejsza i ma sztywniejsze pędy. ;:215
Bobo rośnie i kwitnie bezproblemowo, choć u mnie ma trudne warunki.
Dziękuję, ;:196 ogród to ciężka, stała praca, jeśli się samemu urządza. Jak się go kocha, to z przyjemnością się go dogląda. :)

Anabelle ma zbyt cieniste stanowisko i słabo kwitnie.

Obrazek

Strong Anabelle

Obrazek

Obrazek

Maryniu od kiedy sieję pomidory na przełomie marca i kwietnia, mam zdecydowanie ładniejsze sadzonki. Teraz już większość wiąże drugie grono. :tan Byle tylko ZZ nie zawitała szybko.
Z wody się cieszę, ale M co wieczór zbiera po kilkadziesiąt oślizłych potworów. Granulek brakło. ;:145
Dziękuję za odwiedziny. ;:196

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Aniu dziękuję, ;:196 uwielbiam lawendy. Mają 12 i 11 lat, dobrze ukorzenione, kwitną co roku ładnie. ;:215
Heidetraum trzeba podwiązywać, jak wypuszcza młode pędy. Nie zrobiłam tego, a teraz boję się połamać. Może tylko podeprę, żeby nie leżały na trawniku.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Olu na mojej piaskowej glebie niestety wilgoć długo się nie utrzymuje. Dziś wiatr i mocne słońce, więc najwrażliwsze rośliny już zwieszały liście. ;:174
Moje lawendy rosną przy tarasie z kostki i ścieżce z kamyków, doskonale im te miejsca odpowiadają. Mają sucho i ciepło.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2021, o 08:11

Post »

Soniu, piękny ogród. Niesamowita zmiana w 10 lat :)
Marzy mi się przeprowadzka na wieś, żeby ogród mieć na co dzień, ale dom dopiero w planach :) Zazdroszczę Ci, bo masz na co dzień tyle pięknych roslin ;:167
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgosiu życzę, żeby jak najszybciej spełniły się marzenia o zamieszkaniu na wsi. ;:168 Na pewno łatwiej zajmować się ogrodem. Nawet jak ma się kilkanaście minut, można wyjść i coś zrobić.
Mnie najbardziej cieszy poranny widok z okna sypialni, widzę większość rabat. :tan
Jak zaczynałam myśleć o ogrodzie, to w planach były drzewa, jagodnik warzywnik, trawnik. ;:306 Dalej moja wyobraźnia nie sięgała, bo nie miałam pojęcia o ogrodzie ozdobnym. :roll:

Zdjęcia z wczoraj, bo dziś jak dojechałam do domu koło dwudziestej, zaczęło padać. Niestety nawet kurzu nie zmyło. ;:222

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Wszystkie widoczki kojące wzrok. Biel i niebieski, trochę różu i fioletu. Wszystko ze sobą ładnie zgrane :D No a te kwitnące w środku czerwca hortensje to już naprawdę zaskakujący obrazek Soniu.
Dalie też bardzo wcześnie.
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Soniu stworzyłaś fantastyczny ogród, już chyba nie raz pisałam, że Twoje kompozycje i trawy mnie zaczarowują. Piękne widoki z wielką przyjemnością oglądam Twoje zdjęcia. Czy te niziutkie dalie są jednoroczne? Wysiewasz je sama? A macierzanki! :roll: ;:167 przepiękne!
Mówisz, że lawendy mają powyżej 10 lat powiedz kiedy i jak je tniesz? Niziutko? Bez względu na zdrewniałe pędy czy tylko zielone?
Gratuluję ogrodu ;:196 i życzę samych pogodnych dni :D
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2014, o 23:28

Post »

Soniu, wspaniałe kwitnienia - dalie już takie bogate ;:215, Anabelki bielutkie, moje ciągle jeszcze w zielonkawych pąkach 🤔
A pastelowa róża prześliczna ;:167
Miłego gościa miałaś, takie młodziaki są najbardziej narażone na atak drapieżników.
Niesamowite, jak zmieniło się Twoje miejsce na ziemi - z gołej połaci przekształciłaś je w rajski ogród ;:63 ;:63
Miłego tygodnia Soniu i dobrej pogody ;:196
Pozdrawiam, Halszka
Mój ogród niepokazowy Cz.2
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Soniu, u Ciebie, jak zawsze, elegancja i estetyka ogrodowych nasadzeń robią niesamowite wrażenie. ;:138 ;:138 Z przyjemnością spaceruje się alejkami i podziwia kolejne zadbane rabatki i kwitnące na nich kwiatki. ;:215 ;:303

Niech Wam zdrówko dopisuje, pozwalając na tak fantastyczne utrzymanie ogrodu. ;:167 ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Drugi dzień ponad 30 stopni. ;:202 Podlałam tylko warzywnik, może nocą deszcz dotrze do ogrodu.

Wandziu fioletowe dalie to już czteroletnie okazy. Podzieliłam jesienią na cztery części, żeby obdarować inną ogrodniczkę. Karpy małe, więc podpędziłam w doniczce. Kilka dalii kupiłam, ale straszna nędza dotarła, ;:222 dopiero pierwsza Topomix zakwitła. Pozostałe niskie to tegoroczne prezenty lub zakupy ze szkółki.
Hortensje drzewiaste kwitną u mnie zwykle koło połowy czerwca.
Dziękuję, ;:196 rabaty coraz bardziej kolorowe.

Karo dziękuję. ;:196 Ogród stał się właściwie pasją. Ciągle coś zmieniam, bo napatrzę się na Wasze ciekawe rabaty. :D
Dalie niskie już po jednym roku budują karpę, więc czasem udaje się kilka odmian przechować. Tegoroczne też zamierzam wykopać i zawieźć do piwnicy znajomych. Pokażę jesienią jakie karpy zbudowały.
Ubiegłoroczne z siewu miały jesienią po trzy, cztery „paluszki” :shock: Nie zostawiłam dla siebie, bo były wysokie, a już nie mam ochoty podwiązywać.

Tutaj pokazałam jak tnę lawendę co 3-4 lata. Post z 23 stycznia.

viewtopic.php?t=83985&start=546

Corocznie po kwitnieniu ścinam kwiatostany. Wczesną wiosną tnę na jeżyka o wysokości 20-25 centymetrów, zanim pojawią się nowe przyrosty.

Halszko dziękuję. ;:196 Dalie podpędzone, albo ze szkółki, więc trochę szybciej pokazały kwiaty.
Anabelkę powinnam wykopać, bo tuje ją w końcu pochłoną, ale już nie mam siły na cięcie szpadlem korzeni żywotnika. Mam ładniejszą Strong. ;:180
Dużo pracy włożyłam w ogród, a teraz staje się coraz mniej wymagający. ;:215
Róża to First Lady, wielkokwiatowa, a druga to Chopin. Pozostałe to rabatowe, niestety ususzone przez upały.
Ptasich gniazd mam chyba pięć w świerkach i żywotnikach. Kilka budek za płotem też zasiedlone.

Lucynko miło, że już biegasz po wątkach. Dziękuję, ;:196 cieszą te nasze ukwiecone kawałki ziemi. Przykro, że nadal zdrowie ogranicza Ci pobyty na działce. ;:168

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lip 2016, o 19:56

Post »

Zawsze mam dylemat, na czym się skupić w Twoim wątku, które rośliny i zdjęcia podobają mi się najbardziej :roll:
Na jednym zdjęciu pokazałaś żurawkę z mnóstwem kwiatów na długich łodygach. Cudo!
Ilość wyciętej orlaji przyprawiła mnie o szybsze bicie serca. Więc czekam, aż u mnie rozsieje się obficie.
Przetaczniki w takich wielkich kępach - cudo! Sieje się u mnie przetacznik długolistny gatunek ale odmiany bez odpowiedniej pielęgnacji słabo u mnie rosną.
Na podsumowanie - uczta dla oczu i dużo pomysłów i rozważań po wirtualnym pobycie w Twoim ogrodzie 8-)
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ładnie dalie pokazałaś ;:215 ja jeszcze czekam ale dla mnie dalie w ogrodzie to jednak wysokie... ;:7 Widzę,że wprowadziłaś do ogrodu żółte krwawniki/uwielbiam/,krwiściąg, ;:173 ;:333 ...
Miłego korzystania z uroków lata i ogrodu, na weekend życzę Soniu! ;:196 ;:167

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
neferet
200p
200p
Od: 18 paź 2014, o 19:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Soniu niesamowite jest spojrzeć na zdjęcie z samych początków i zaraz potem na te wszystkie cuda, które pokazujesz. Wydaję się to wręcz niewiarygodne. Wielkie gratulacje! Moja działeczka w tej chwili wygląda mniej więcej tak jak twoja na początku. Coś tam niby już posadzone, ale to zaledwie początki. Niestety nie możemy całościowo nawieźć ziemi - wciąż moc wydatków związanych z budową i urządzaniem domu. Będę więc zmieniać wszystko małymi kroczkami.
Mówisz więc, żeby zwrócić uwagę na Strong Anabelle?...
Tydzień temu moje dalie dopiero wystawiały nosy i pokazywały pierwsze listki, a u Ciebie już tak pięknie kwitną! :)
Czy wchodzimy, czy wychodzimy z ogrodu furtka jest początkiem drogi.
Pozdrawiam, Monika
Za furtką
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Meteorolodzy łudzili mnie, że będzie dużo deszczu, ;:124 niestety woda lała się na jedną rabatę, ale z kranu.

Florianie miło, że zajrzałeś, dziękuję. ;:196 Dziś nic nie robiłam tylko patrzyłam, że ubiegłoroczne dzielenie jeżówek na pojedyncze, młode odrosty nie uwolni mnie od pracy przy nich na długo. ;:14 Tylko pojedyncze na razie nie kwitną. Reszta szybko buduje kępy i kwitnie.
Zielona żurawka z wysokimi kwiatami, to podarunek. Rosła w dwu kępkach siedem lat. :roll: W ubiegłym roku się zlitowałam i odmłodziłam jedną. Druga czeka, może za rok znajdę dla niej miejsce. ;:306
Tylko siwy i różowy przetacznik kwitnie od lat. Niebieskie odmianowe też mnie nie lubią.
Orlai musisz pomóc w rozsiewaniu się. :) Jak dojrzeje rozrzucam nasiona z jednej rośliny na wszystkich rabatach. Co roku jest ich za dużo.

Maryniu kilka dalii podpędziłam, a reszta ze szkółki.
Dwa krwiściągi uratowałam od synowej. Wbrew sobie posadziłam jej kilkanaście sztuk. ;:173 Po dwu latach stwierdziła, że miałam rację i nie chce ich. Trzynaście powędrowało do odpadów. U mnie się męczą, mają mało wody.
Żółte krwawniki dostałam za podarowane jeżówki. Strasznie wysokie porosły, mają około 120 cm. :shock:
Dziękuję, ;:196 dziś mam lenia, więc tylko fasolkę z paletki wsadziłam i podlałam pomidory.

Moniko mieliśmy szczęście z uzupełnianiem ziemi. Budowano kilometr od nas drogę szybkiego ruchu. Kilkanaście dużych ciężarówek ziemi dowieziono nam po kosztach transportu. ;:108 Niestety ziemia była słabej jakości, ale kupiliśmy jedną ciężarówkę lepszej, na niej mam różankę, częściowo warzywnik i jagodnik.
Dalie podpędzone i ze szkółki, dlatego kwitną. :tan

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Róże w większości wycięte.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Soniu, widzę u Ciebie jeszcze kwitnące białe złocienie. ;:333
Moje już przekwitły.
U Ciebie nie było zapowiadanego deszczu, a u mnie zapowiadanej wysokiej temperatury, ;:131 natomiast deszczyk codziennie podlewał działkę. ;:333
Twoje jeżówki już w pełni kwitnienia, ;:215 moje ostatnio widziałam jeszcze w pąkach. Jutro mam nadzieję ujrzeć pierwsze kwiatki. ;:218
Wdzięcznie kwitną różyczki obsypane dużą ilością kwiecia. ;:215 ;:303
Skoro czekasz na deszcz, to niech popada nocą.
Zdrówka. ;:167 ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Alicja125
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2015, o 00:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Soniu urzekły mnie twoje róże jak z katalogu cudna ta odmiana ta biała znasz może nazwę? Co do pogody to zazdroszczę ci takiej u mnie prawię codziennie deszcz i burza teraz nie padało w niedzielę, poniedziałek i wtorek, ale upałów nie było, a wieczory zimne dziś już się chmurzy zapowiadają burze wieczorem podobno w weekend ma być ładnie i ciepło bardzo bym chciała bo mogłabym nocować na działce. Pozdrawiam serdecznie życzę miłego słonecznego dnia i dużo zdrówka, a roślinka wody ;:196
Pozdrawiam Alicja
Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!
Działeczka ROD- zielony domek cz 2 ,Moje kwiaty,
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

:wit
Co to za ciekawy czosnek ?
Jeżówki już pięknie kwitną.
Lilie piękne. A białe w tej większej ilości przyciągają wzrok.
Tak ci się rozmnożyły ?
Róże piękne. ;:167
Grzeje nam to lato. Ale dobrze że jest. ;:142
Dobrego ogrodowania ;:196
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”