Ogródek KaRo cz.8

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogródek KaRo cz.8

Post »

U mnie w tym roku nie powschodziło sporo wysiewanych przeze mnie nasion. I to wydawałoby się prostych, popularnych kwiatów. Nie wiem, o co chodzi. Ale za to pojawiło się sporo samosiejek: jeżówki, nagietki, aksamitki, rudbekie. Dziwne to. :wink:
Istnieje taka cebulka - siedmiolatka. Pamiętam ją z dzieciństwa, bo mama ją wysiewała. Zapamiętałam ze względu na tę śmieszną nazwę.
Widzę Krysiu, że jesteś niezmiennie wierna swojej miłości do pelargonii. Piękną masz kolekcję.
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Krysiu, ja nie jestem warzywna, ale rodzice uprawiali 14 arów ogórków i kiedy całe lato trzeba było je zbierać co drugi dzień, to modliłam się o takie plamki, a dziady były zielone do września! Ojciec opryskiwał je florovitem.
Te plamki wyglądają na chorobę i najlepszy byłby chyba miedzian. Jeśli nie chcesz chemią, to może biosept pomoże? Na pewno nie zaszkodzi im 24-rogodzinny wyciąg z pokrzywy i skrzypu, albo rozcieńczona gnojówka. Z uwagi na zapach, wolę wyciągi! ;:306
Cebulka siedmiolatka, nazywana też rodzinną, ma drobny szczypior, ale krótki. Mimo swojej nazwy, nie przetrwa w gruncie 7 lat. Kiedy zaschną liście, cebulki trzeba wykopać, a wiosną sadzić jak dymkę. Nigdy nie siałam, ale chyba w tym roku, wykopiesz tylko pojedyncze cebulki, ale posadzone pojedyncze, dają kępkę niewielkich cebulek. Można je pędzić w doniczkach całą zimę, ale tak samo można mieć zimą szczypior z kępki zimującego, prawdziwego szczypiorku.
Żmijowca masz pięknego ;:138 , koniecznie zbierz sobie nasionka ;:333 . U mnie siany z torebki kwiatów dla motyli, miał bardzo niepozorne kwiatuszki i sam się nie wysiał. ;:185
Sadzonkę uszczknij, będzie miała większe szanse się ukorzenić.

Kolekcja uroczych pelargonii, powalająca ;:oj.
Nie udaje mi się ich przechować :( , to jak się stęsknię za nimi, wysiewam nasiona i mam kilka kwitnących krzaczków pod koniec lata :tan .

Trzymam kciuki za Twoje ogórki! ;:215
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2021, o 08:11

Post »

Z ogórkami nie pomogę.
Kwiatki podziwiam. :)
Żmijowiec rośnie we Wrocławiu na każdym suchym poboczu drogi i torowiska. Sam się rozsiewa i pewnie lubi takie suche,żwirowe miejsca.
A siedmiolatka zimowała u mnie na RODos w gruncie przez kilka lat w tym samym miejscu. Nie liczyłam, czy było ich 7. :D
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Karo, ależ mi zapachniało ogóreczkami!
Siałam dwa razy w doniczkach, nic z tego nie wyszło. Wysiałam więc wprost do gruntu, wzeszło kilka. Same porażki ;:222 Wkrótce potem zachorowałam i M wysiał kolejny raz. Wzeszły wszystkie, ale do ich konsumowania upłynie jeszcze dużo czasu. ;:224
Natomiast pomidorki lada dzień zaczną dojrzewać. ;:303 Oczywiście te wczesne odmiany.

Przepiękną masz kolekcję pelargonii. ;:215 ;:138
Moja babunia miała do nich zieloną rękę, mnie czegoś brakuje, niestety. ;:174

Trzymaj się, Kochana, zdrowo ;:167 i ciesz się swoimi uprawami. ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Karo pelargonie masz zjawiskowo piękne. Bordowa niesamowita. ;:oj
Pomidorowa grządka robi wrażenie, wyjątkowo dorodne. Niech zdrowo rosną i owocują. ;:215
Jednak szczypior będziesz mieć. ;:138 U mnie też siedmiolatka parę lat rosła, ale szczypior ma gruby. Zwykły szczypiorek ze sklepu można jak pietruszkę posadzić w kępkach, tylko tam gdzie nie musisz przekopywać. Mój tak posadzony, chyba 7-8 lat rośnie.
Spokojnego ogrodowania. ;:168
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Narzekałem, więc dostałem ... zbyt dużo wody - przyszła o poszła zabierając co się da. Ogród wygląda jak lasy na Ukrainie po ostrzale, na szczęście wszystko stoi na swoim miejscu, choć nie wszyscy mają tak dobrze - niedaleko od nas nawet dachy pozrywało i mnóstwo drzew połamanych :(
A ten sposób na pietruszkę jest tak prosty, że ... nie wpadłem na to ;:306 teraz zapamiętam.
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2014, o 23:28

Post »

Witaj Krysiu :wit
Pietruszkę też kupuję na rynku w doniczkach, ale nie rozsadzam kępek, sadzę w całości. Jakoś zawsze mi się wydawało, że ona nie lubi przesadzania ;:7 a i tak zależy mi głównie na natce, bo korzeń zawsze miałam mizerny niezależnie od gęstości. Ładnie zimuje i od przedwiośnia można zrywać zieleninę :wink:
Szybko masz ogóreczki, moje jeszcze nie kwitną :( Poszukaj na YouTube filmików na temat oprysków ekologicznych, jest tego trochę.
Piękne pelargonie ;:215 a żmijowiec też śliczny, warto go rozmnożyć. A roślinę mateczną mogłabyś spróbować przesadzić jesienią. Pewnie się zachowa jak każda inna bylina.
Miłego dnia ;:168
Pozdrawiam, Halszka
Mój ogród niepokazowy Cz.2
Awatar użytkownika
neferet
200p
200p
Od: 18 paź 2014, o 19:49

Post »

Ach, żmijowiec! Rozmarzyłam się. Jeden z najbardziej uroczych kwiatów polnych ścieżek. Masz rację, że ta jego niebieskość jest niesamowita. Trzymam kciuki za ukorzenienie. Sama chętnie go zaproszę, ale jeszcze nie w tym roku. Ciągle mi przeszkadzają jakieś prace porządkowo-budowlane. Jest jeszcze jeden niebieski polny kwiatek, który uwielbiam od dzieciństwa, choć jego niebieskość jest zupełnie inna. To cykoria podróżnik. Też mi się marzy ją mieć u siebie, ale jakoś nie rośnie w okolicy.
Pelargonie Twoje prześliczne. Ta bordowa przemawia kolorem.
W kwestii warzywnej pomóc nie mogę, bo sama dopiero się uczę i w tym roku mało co mi wychodzi, zwłaszcza z siewów. Nie tylko warzywa zresztą. Nawet cynie mi nie wzeszły. ;:223 Za to tak jak u Wandy sporo samosiejek, jak choćby aksamitki. Ciekawe, że miejsce inne, a obserwacje nasze podobne...
Czy wchodzimy, czy wychodzimy z ogrodu furtka jest początkiem drogi.
Pozdrawiam, Monika
Za furtką
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

Ja u siebie mam żmijowca babkowatego, który jest rośliną jednoroczną i łatwo uprawia się z nasion.

Te liście pomidorów oblepione przędziorkami nie rokują. Ja na Twoim miejscu chyba wyciągałbym już arsenał chemiczny, którego by się Niemcy podczas pierwszej wojny światowej nie powstydzili…

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

:shock: Gdzie Ty widzisz przędziorka na liściach pomidora???>!!!! ;:oj
Na moim zdjęciu????To chyba pomyłka.
Nie znasz się na uprawie pomidora i dlatego mylisz owłosienie młodej sadzonki z jakimiś podłymi robakami????
No nie wiem o co Ci chodzi ... ;:306
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

Zupełnie nie o owłosienie mi chodziło, ale o te czarne kropki: https://i.postimg.cc/dtMm2v3R/P1170905.jpg

Ale uff, jest to jeden z tych momentów, gdy bardzo cieszę się, że kompletnie się pomyliłem i strzeliłem jak łysy grzywą o kant kuli.

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Dzisiaj pierwsza mizeria z własnych ogórków. Nazbierałam 6 szt. ale już wcześniej jadłam prosto z pola!
Na ten moment czekałam od wiosny :heja
Ogórki są bardzo smaczne ,prawie słodkie :D
To Śremski zaoowocował jako pierwszy, Monisia wydała zaledwie jeden owoc. Skrojony dzisiaj na mizerię. :wink:
One jakimś cudem wyzdrowiały ;:173 ale wroniarz w poradach warzywniczych trafił z diagnozą - miałam mączliki - fruwajace białe muszki , jak dotknęłam liści to chmara tego fruwala. Niczym nie pryskałam ale otoczenie zostało opielone i chyba to może być powód,że wszystko się odmieniło. Już nie mogę niczym pryskać jeśli chcemy konsumować wolne od chemii ogóraski :D
Szczypiorki nie chcą ruszyć dalej... trudno.
Mam cebulę dymkę z extra szczypiorem,wystarcza na moje potrzeby.
Marto u tej siedmiolatki wysianej liczyłam najbardziej na jej kwitnienie i śliczne szczypiorkowe kwiatki ;:306

Pachnidełka na balkonie:
Obrazek
Obrazek
Te dwie surfinie stwarzają niezwykle pachnący duet. Fajnie jest posiedzieć i powdychać ten zapach.
Pachną też te żółte fiołki rogate ale nieco mniej intensywnie.
Obrazek

Wandziu no to pocieszyłaś mnie, że w tym roku trudno wschodzą nasiona,rezygnuje więc z kolejnych prób.
A posiana była też aksamitka i tej mi żal najbardziej...
Żmijowiec póki co trzyma się w tej donicy razem z siewką pomidora, nawet zakwitł na czubku drobniutkimi kwiatuszkami.
Nie ruszam póki co...
Moniko znam cykorię podróżnika, chętnie rósł wokół mojej posesji, nawet na trawniku ulicznym tylko nie u mnie,
w moim zielniku,widocznie gleba mu nie odpowiadała ale też lubię ten odcień niebieskiego, aktualnie kwitnie,
w wielu miejscach go mijam.
Loki,liście nieliczne chore zostały oberwane a krzaczki opryskane profilaktycznie chemią, czyli tak jak sugerowałeś,
mam nadzieję, że ochroni to moją plantację przed zarazą i będę się cieszyć zbiorami pomidorów.
Wszystkich Was odwiedzających mój watek - serdecznie pozdrawiam ;:167 :wit
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2021, o 08:11

Post »

Karo, ale cebula siedmiolatka (Czosnek dęty Allium fistulosum) ma kwiaty podobne do zwykłej cebuli.

To szczypiorek (Czosnek szczypiorek Allium schoenoprasum) ma fioletowe kwiaty. U mnie zmutował i ma też białe kwiaty. :)

Pelargonie masz przepiękne. Zauroczyły mnie ;:167
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Podziwiam Cię za taką liczbę donic na tarasie, trzeba się nabiegać z konewką. ;:180
Surfinie piękne. Zazdroszczę zapachu, mam upośledzony węch i mam problem z określeniem, czy coś pachnie. ;:174
Spokojnej pogody na ogrodowe przyjemności. ;:3
Awatar użytkownika
neferet
200p
200p
Od: 18 paź 2014, o 19:49

Post »

U nas też właśnie kwitnie cykoria. Przy drodze do pracy mam jej cały łan i tam dopiero widać niesamowite piękno tej skromnej roślinki. Jak to mówią - w kupie siła!
Czy wchodzimy, czy wychodzimy z ogrodu furtka jest początkiem drogi.
Pozdrawiam, Monika
Za furtką
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”