Wiąz(Ulmus)- wymagania,pielęgnacja,dyskusje
- seedkris
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Rozmnażanie Wiązu przez Sadzonki Zdrewniałe
Próbowałem kilka razy ze zdrewniałych sadzonek. Wyniki słabe nawet w podwójnym tunelu. Pędy zdrewniałe z 2-letnich siewek ukorzeniały sie nieco lepiej. Brałem pędy 2-letnie, cięte zimą i pędy jednoroczne cięte w lipcu. Grubość palca do kciuka. Moczyłem przez dobę w letniej wodzie, by wyciekł śluz z miejsc cięć. Długość ok. 10-15cm. Sadziłem z zachowaniem polarności całe zagłębiając w podłożu. Pędy wybijały z kalusa na wierzchu sadzonki i z górnych pąków bardzo szybko i równie szybko obumierały.
Z zielnych, bajki. Dobrze się ukorzenia i szybko. Dodam, moje wiązy to Ulmus pumila.
Z zielnych, bajki. Dobrze się ukorzenia i szybko. Dodam, moje wiązy to Ulmus pumila.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 10 lis 2014, o 21:56
Dzięki seedkris za odpowiedz . Spróbuję z sadzonek zielnych
Zobaczymy z jakim efektem

- seedkris
Napisz o jaki gatunek chodzi?
Istnieje jeszcze możliwość z sadzonek korzeniowych. Tu udatność jest spora i dobry wzrost.
Istnieje jeszcze możliwość z sadzonek korzeniowych. Tu udatność jest spora i dobry wzrost.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 10 lis 2014, o 21:56
Ulmus pumila - Wiąz Syberyjski . A korzeniowych sadzonek to nie wiem nic . Nigdy nie próbowałem .
- seedkris
Sadzonki korzeniowe wielkości papierosa. Wysadzałem całe w podłoże do ukorzeniania. Udatność wysoka.
-
- 200p
- Od: 5 kwie 2012, o 01:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Wiąz(Ulmus)- wymagania,pielęgnacja,dyskusje
Odkopuję temat, żeby zapytać o cięcie wiązu Turkiestanu, czyli tego niby cudu na żywopłoty.
Mam zaległe cięcie jesienne - krzewy wymagają skrócenia. Czy zaczekać z tym, aż zaczną wegetację? Nigdy nie ciąłem wcześniej, a wyczytałem, że cięcie wiązu przed ruszeniem wegetacji grozi utratą soku przez niezabliźnione rany.
Mam zaległe cięcie jesienne - krzewy wymagają skrócenia. Czy zaczekać z tym, aż zaczną wegetację? Nigdy nie ciąłem wcześniej, a wyczytałem, że cięcie wiązu przed ruszeniem wegetacji grozi utratą soku przez niezabliźnione rany.
Wiąz górski
Dzień dobry wszystkim.
Na wstępie zaznaczę, że nie mam żadnej wiedzy na temat jakichkolwiek upraw, jestem amatorem więc proszę o wyrozumiałość. Kilka lat temu zasadziłem na swojej niewielkiej działce wiąz górski. Chciałem żeby stworzył baldachim i dawał cień. Niestety drzewo ani myśli rosnąć w dół, tylko mocno pnie się do góry. Część gałęzi, tych które tak rosły od początku, faktycznie rośnie w dół, ale wszystkie nowe już nie. W ogóle wygląda jakbym miał dwa różne drzewa połączone w jedno. Próbowałem je podwiązywać, ale wygląda to dość groteskowo i jest mało efektywne. Czy mogę prosić o jakieś wskazówki, co powinienem robić? Jakoś je poprzycinać? Będę wdzięczny za podpowiedzi. Poniżej zdjęcia drzewa.

Na wstępie zaznaczę, że nie mam żadnej wiedzy na temat jakichkolwiek upraw, jestem amatorem więc proszę o wyrozumiałość. Kilka lat temu zasadziłem na swojej niewielkiej działce wiąz górski. Chciałem żeby stworzył baldachim i dawał cień. Niestety drzewo ani myśli rosnąć w dół, tylko mocno pnie się do góry. Część gałęzi, tych które tak rosły od początku, faktycznie rośnie w dół, ale wszystkie nowe już nie. W ogóle wygląda jakbym miał dwa różne drzewa połączone w jedno. Próbowałem je podwiązywać, ale wygląda to dość groteskowo i jest mało efektywne. Czy mogę prosić o jakieś wskazówki, co powinienem robić? Jakoś je poprzycinać? Będę wdzięczny za podpowiedzi. Poniżej zdjęcia drzewa.

- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Re: Wiąz(Ulmus)- wymagania,pielęgnacja,dyskusje
Wygląda na to, że gałęzie wybiły z oczek nieszczepionych pędów.
Wg mnie trzeba by usunąć wszystkie nieszczepione pędy i wtedy powinny zacząć się silniej rozwijać pędy zaszczepione.
edit
Można by również najpierw spróbować zaszczepić z oczek zwisających gałęzi.
Wg mnie trzeba by usunąć wszystkie nieszczepione pędy i wtedy powinny zacząć się silniej rozwijać pędy zaszczepione.
edit
Można by również najpierw spróbować zaszczepić z oczek zwisających gałęzi.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 13 cze 2024, o 19:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.