Strelicja (Strelizia) - pielęgnacja, problemy w uprawie cz.2
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Strelicja (Strelizia) - pielęgnacja, problemy w uprawie cz.2
Są dwa gatunki Strelicji reginae (królewska) i Nicolai (biała). Ta autora jest tą pierwszą. Zresztą ciężko obie pomylić ze sobą.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
To prawda. Liście i pokrój rośliny wydają się zupełnie inne. Miałam wątpliwości bo często w sklepach widziałam "strelicje królewskie" z takimi szerszymi liśćmi.
Bardzo dziękuję za pomoc.
Edit:
Patrzę jeszcze po internecie - nawet popularny sklep internetowy, mający chyba dobrą opinię także tu na forum, na zdjęciach wysyłanych sadzonek strelicji reginae ma takie szersze liście. To jeszcze jedno pytanie - czy młode rośliny z czasem mogą zmieniać ksztalt liści czy zawsze wyglądają tak samo tylko rosną na wielkość?
Która odmiana chętniej kwitnie w domu?
Bardzo dziękuję za pomoc.
Edit:
Patrzę jeszcze po internecie - nawet popularny sklep internetowy, mający chyba dobrą opinię także tu na forum, na zdjęciach wysyłanych sadzonek strelicji reginae ma takie szersze liście. To jeszcze jedno pytanie - czy młode rośliny z czasem mogą zmieniać ksztalt liści czy zawsze wyglądają tak samo tylko rosną na wielkość?
Która odmiana chętniej kwitnie w domu?
- norbert76
Przypalenia od słońca. Wystawiłeś od razu na zewnątrz na ostre słońce?
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
30 maja wystawiona na taras od strony zachodniej
- norbert76
Ale wystawiłeś od razu bez uprzedniej aklimatyzacji? To masz efekty...
Każdą roślinę, oczywiście słońcolubną, trzeba stopniowo przyzwyczaić do słońca minimum przez około 2 tygodnie, wydłużając czas ekspozycji.
Nie można od razu wystawić, bo słońce na zewnątrz jest o wiele silniejsze niż za szybą w domu.
Każdą roślinę, oczywiście słońcolubną, trzeba stopniowo przyzwyczaić do słońca minimum przez około 2 tygodnie, wydłużając czas ekspozycji.
Nie można od razu wystawić, bo słońce na zewnątrz jest o wiele silniejsze niż za szybą w domu.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dokładnie tak. Czyli teraz pogodzić się z faktem czerwonych liści?
- norbert76
Zmiany się nie cofną.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dzień dobry,
chciałbym prosić o pomoc w zdiagnozowaniu problemu:
Najmniejszy liść mojej strelicji zaczął żółknąć jak na zdjęciu poniżej. Roślina jest u mnie od niedwana. Przesadzona kilka tygodniu temu do polecanej na formul mieszanki ziemia: perlit. Roślina jest przy oknie od południowej strony, w doniczce (32 nm) na podstawce bez osłonki. Podlewana gdy ziemia przeschnie na głębokość palca. Dwa razy dziennie ją zraszam (wcześnie rano i wieczorem). Nie była od przesadzenia nawożona.

Dodatkowo ponieważ zbliża się już termin nawożenia chciałbym zapytać jaki nawóz i w jakiej ilości na doniczkę 32 rekomendujecie?
Pozdrawiam,
Łukasz
chciałbym prosić o pomoc w zdiagnozowaniu problemu:
Najmniejszy liść mojej strelicji zaczął żółknąć jak na zdjęciu poniżej. Roślina jest u mnie od niedwana. Przesadzona kilka tygodniu temu do polecanej na formul mieszanki ziemia: perlit. Roślina jest przy oknie od południowej strony, w doniczce (32 nm) na podstawce bez osłonki. Podlewana gdy ziemia przeschnie na głębokość palca. Dwa razy dziennie ją zraszam (wcześnie rano i wieczorem). Nie była od przesadzenia nawożona.

Dodatkowo ponieważ zbliża się już termin nawożenia chciałbym zapytać jaki nawóz i w jakiej ilości na doniczkę 32 rekomendujecie?
Pozdrawiam,
Łukasz
- norbert76
Spryskiwanie roślin to mit, nic nie daje... Jak masz suche powietrze to tylko nawilżacz powietrza.
Najstarsze liście żółkną pojedynczo ze starości.
Do nawożenia każdy nawóz mineralny do roślin zielonych/ozdobnych z liści, producent nie ma większego znaczenia, Agrecol żel, Florovit, Substral, Biopon, itp.
Nie nawozi się na wielkość doniczki...
, tylko wg instrukcji nie opakowaniu,w stężeniu na ilość wody.
Najstarsze liście żółkną pojedynczo ze starości.
Do nawożenia każdy nawóz mineralny do roślin zielonych/ozdobnych z liści, producent nie ma większego znaczenia, Agrecol żel, Florovit, Substral, Biopon, itp.
Nie nawozi się na wielkość doniczki...
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Serdecznie dziękuję. W takim razie chciałbym jeszcze jeden mit rozwiać- czy ma jakieś znaczenie dla rośliny czy taki żółty liść odetnę czy nie?
- norbert76
Żółty liść nie bierze już udziału w procesie fotosyntezy, więc jest zbędny.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 12 cze 2024, o 14:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Strelicja- co jej dolega
Hej. Nie wiem co dolega mojej strelicji, czy pojawił się grzyb? Kupiłam ją jakieś 3 miesiące temu. Było ok, miała tylko przyklapnięte liście i nie mogę sprawic aby były sztywne. Mam okno południowo zachodnie, ma bardzo dużo światła bo mamy bardzo duże okna i stoi na parapecie. Suche powietrze niestety nie uniknione. Nie zauważyłam żadnych insektów i dlatego prosze o pomoc. Posadzona w ziemi uniwersalnej z zielonego parapetu, które nadaje się do strelicji. Co 2 tyg nawozona nawozem z bananów i pokrzywy zamiennie. Puszcza nowy listek. Ale co to za zmiany, co mam z nią zrobić? I czy nie ma za małej doniczki ?

- norbert76
1. To podłoże nie nadaje się do Strelicji! Jest za luźne. Nie kupuj gotowego podłoża. Posadź do mieszanki ziemi uniwersalnej i perlitu w proporcji około 3:1.
Daj normalną doniczkę ceramiczną z odpływem i podstawką. Doniczka jest za mała, te rośliny mają duży system korzeniowy... Daj o około 3 - 5 cm większą na średnicy od bryły korzeniowej.
2. To nie są nawozy! To są tylko suplementy i nawet nie stały obok nawozu. Wywal je.
Kup mineralny nawóz do roślin zielonych, Agrecol żel, Florovit, Substral, Biopon. Nawozisz co około 2 tygodnie w okresie wiosna lato. W okresie jesienno zimowym raz w miesiącu. Po przesadzeniu odczekujesz około 3 tygodni z pierwszym nawożeniem.
3. To nie jest żaden grzyb...

, tylko uszkodzenia mechaniczne.
4. W przypadku uprawy tych roślin zwłaszcza w okresie jesienno zimowym trzeba będzie zainwestować w nawilżacz powietrza.
Daj normalną doniczkę ceramiczną z odpływem i podstawką. Doniczka jest za mała, te rośliny mają duży system korzeniowy... Daj o około 3 - 5 cm większą na średnicy od bryły korzeniowej.
2. To nie są nawozy! To są tylko suplementy i nawet nie stały obok nawozu. Wywal je.
Kup mineralny nawóz do roślin zielonych, Agrecol żel, Florovit, Substral, Biopon. Nawozisz co około 2 tygodnie w okresie wiosna lato. W okresie jesienno zimowym raz w miesiącu. Po przesadzeniu odczekujesz około 3 tygodni z pierwszym nawożeniem.
3. To nie jest żaden grzyb...
4. W przypadku uprawy tych roślin zwłaszcza w okresie jesienno zimowym trzeba będzie zainwestować w nawilżacz powietrza.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 12 cze 2024, o 14:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dziękuję bardzo. Jest mi od razu lżej że to nie żadna choroba. Chociaż przesadzę ją do większej donicy. A ziemia ma skład taki :
Ziemia kompostową 30%
Perlit 20%
Keramzyt 20% choć go wybrałam i dalam tylko na dno
Piasek kwarcowy 10%
Ziemia kompostową 30%
Perlit 20%
Keramzyt 20% choć go wybrałam i dalam tylko na dno
Piasek kwarcowy 10%