Wszystko o pomidorach cz. 18
- dukra13
- 200p
- Od: 23 sie 2007, o 22:30
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Wszystko o pomidorach cz. 18
Moje gruntowa Zorza toruńska już ma maleńkie pomidorki. Ciekawa jestem czy czasem nie wyprzedzi Betaluxa.
-
- 500p
- Od: 12 lut 2023, o 18:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
No to się pochwaliłam.
jak Ty juz masz w gruncie zawiazane owoce. Napisz, który będzie lepszy w smaku.

Nie ma to jak porozmawiać z kimś o pomidorach;) Pozdrawiam Ewa
- dukra13
- 200p
Sama jestem zdziwiona, bo Betalux to zawsze był wcześniak. Wysiane razem 19 marca, bo przy moich 20 krzaczkach rozmaitości, nie będę się bawić. Zorza toruńska od początku parła pierwsza.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
A jak smakuje Zorza Toruńska ?
Samosiewka pomidora to oczywiście nic nadzwyczajnego jeśli się uprawia pomidory . Zaskoczyło mnie to , że
siewka nie starsza niż miesięczna ma już pączki kwiatowe .
Grządka pod uprawę była porządkowana w kwietniu , nawet nie na początku miesiąca . Zobaczę co z niej wyrośnie .
Od kilku lat obiecuję sobie , że większość rozsady będzie rosła w tunelu od samego początku ale jestem niekonsekwentna
i nadal męczę siebie i rośliny uprawą parapetową .
Dodam , że w tym okresie były przymrozki , co prawda niskie i roślina nie była nawet okrywana .
Samosiewka pomidora to oczywiście nic nadzwyczajnego jeśli się uprawia pomidory . Zaskoczyło mnie to , że
siewka nie starsza niż miesięczna ma już pączki kwiatowe .
Grządka pod uprawę była porządkowana w kwietniu , nawet nie na początku miesiąca . Zobaczę co z niej wyrośnie .
Od kilku lat obiecuję sobie , że większość rozsady będzie rosła w tunelu od samego początku ale jestem niekonsekwentna
i nadal męczę siebie i rośliny uprawą parapetową .
Dodam , że w tym okresie były przymrozki , co prawda niskie i roślina nie była nawet okrywana .
- dukra13
- 200p
-
Dzięki , zaciekawiłam się właśnie ze względu na wczesność .
Poczekam na dalsze relacje z uprawy .
Robert , dokładnie nie pamiętam ale chyba Nocna Świeca nie miała staśmionych kwiatów .
Ten kwiat mimo , że długi nie wygląda na staśmionego .
Poczekam na dalsze relacje z uprawy .

Robert , dokładnie nie pamiętam ale chyba Nocna Świeca nie miała staśmionych kwiatów .
Ten kwiat mimo , że długi nie wygląda na staśmionego .
Czy robił ktoś koncentrat kwasu borowego w proszku z przepisu Deerfa, zgodnie z tym przepisem 30g kwasu borowego uzupełniłem wodą destylowana do 130ml. Jednak nie mogę rozpuścić kwasu nawet jak go podgrzewam. Kupiłem trefny kwas czy może w przepisie jest błąd?
- leszkat76
- Od: 13 gru 2020, o 14:12
-
Kasia , uprawiałam tego pomidorka i nic nie regulowałam . U mnie nie było bardzo dużych gron .
A jakie to pokolenie ?
A jakie to pokolenie ?
- leszkat76
Nie było napisane jakie pokolenie, nasiona z 2017 roku, ciekawe w którym roku powstała ta krzyżówka.
-
To raczej młode . Ja żałuję , że nie ciągnęłam dalej tej krzyżówki .
Co roku coś nowego skusi .
U mnie pomidor samosiewka kwitnie , jeśli będzie udany będę uprawiać go od początku
w tunelu . Jedynie spróbuję przyspieszyć i poprawć mu warunki na wczesnym etapie rozwoju .
W tym sezonie mam porównanie jak wygląda np. uprawa arbuza z siewu wprost do gruntu
w porównaniu z rozsadową .
Co roku coś nowego skusi .
U mnie pomidor samosiewka kwitnie , jeśli będzie udany będę uprawiać go od początku
w tunelu . Jedynie spróbuję przyspieszyć i poprawć mu warunki na wczesnym etapie rozwoju .
W tym sezonie mam porównanie jak wygląda np. uprawa arbuza z siewu wprost do gruntu
w porównaniu z rozsadową .
- leszkat76
Mój znajomy z pracy od którego mam tą starą malinówkę wysiewa co roku w tunelu właśnie te malinówki, przykrywa agro i rosną tak aż do wysadzenia do gruntu. Nigdy nie robi rozsady na parapetach.
W zeszłym roku przymrozek ściął mi w tunelu większość pomidorów, malinówki od niego doskonale dały radę.
Pantano Romanesco zdaje się też.
Samosiejki są bardzo silne i dużo lepiej rosną, widzę to po kwiatach w ogrodzie, jedna roślina chabra z samosiewu jest większa i więcej ma pąków niż wszystkie co wysiałam w zeszłym roku i kwiaty ma dwa razy większe.
W zeszłym roku przymrozek ściął mi w tunelu większość pomidorów, malinówki od niego doskonale dały radę.
Pantano Romanesco zdaje się też.
Samosiejki są bardzo silne i dużo lepiej rosną, widzę to po kwiatach w ogrodzie, jedna roślina chabra z samosiewu jest większa i więcej ma pąków niż wszystkie co wysiałam w zeszłym roku i kwiaty ma dwa razy większe.
-
Dzisiaj się dokładnie przyjrzę tej malinówce .Siałam ją póżno , ale zwracałam na nią uwagę , że
bezproblematycznie rosła .
Kasia , uprawiałaś Pantano Romanesco ?
Na wczesną uprawę rozsady w tunelu kupiłam inspekt .
bezproblematycznie rosła .
Kasia , uprawiałaś Pantano Romanesco ?
Na wczesną uprawę rozsady w tunelu kupiłam inspekt .

-
- 100p
- Od: 24 lut 2017, o 21:46
Kasiu (Leszkat76), kiedy Twój znajomy wysiewa w tunelu pomidory. W tym roku wykiełkowały mi w szklarence nasiona Thonga. Traktowałam je po macoszemu. Aktualnie kwitną, ale krzaczki są nieduże. Spróbuję w przyszłym roku po agrowłókniną.
pozdrawiam
Mirka
Mirka
- leszkat76
Zdaje się na początku kwietnia ale dobrze już nie pamiętam, dopytam jeszcze jak mi się trafi z nim dyżur.
Aniu to był Pantano Romanesco co przeżył przymrozek wraz z malinówką i dzięki temu go uprawiałam. Dla mnie do powtórki. Jak wypróbuję te wszystkie odmiany i nowości co mam to do niego wrócę. Był zdrowy, plenny, dobrze wiązał ,prawie nie pękał, mi smakował.
Znalazłam kilka zdjęć w telefonie to porobiłam zrzuty.

Aniu to był Pantano Romanesco co przeżył przymrozek wraz z malinówką i dzięki temu go uprawiałam. Dla mnie do powtórki. Jak wypróbuję te wszystkie odmiany i nowości co mam to do niego wrócę. Był zdrowy, plenny, dobrze wiązał ,prawie nie pękał, mi smakował.
Znalazłam kilka zdjęć w telefonie to porobiłam zrzuty.