Słońce świeciło, ale zimny wiatr zdecydowanie obniżał temperaturę. Mało czasu miałam na ogród. Przesadziłam trochę samosiejek tytoniu i smagliczki, oraz wysadziłam z paletek cynie karłowe i koleusy.
Aniu Annes 77 dzieciaki dla nas najważniejsze, nawet dom urządzony tak, żeby mogły się swobodnie bawić. Dla nich rosną maliny, borówki i truskawki.
Własne nowalijki najsmaczniejsze.

Mam dwuletnią czarną porzeczkę, więc szału nie ma, ale lubię świeże owoce. Cukru nie jadamy, więc przetworów robię bardzo mało, raczej dla gości.
Róże dość radykalnie przycięte, ale ładnie zapączkowane.

Pierwsza Cubana pokazuje kolor, a miała wylądować w ognisku, bo stale ma czarną plamistość.
Aniu Anielanna miło Cię powitać w moim wątku.

Przez dwanaście lat ogrodowania i dziesięć lat na forum, trochę się podszkoliłam.
Runianka ograniczona donicą i innymi roślinami chyba będzie spokojnie rosła. U Ciebie posadzone równocześnie, zdążą rozbudować korzenie i sobie poradzą.
Niestety u mnie wykończyła po trzech latach zarówno rozplenicę, jak i jeżówki. Tworzy tak zbity dywan, że niewiele roślin się przez nią przebije.

Runianki mam bardzo dużo, bo doskonale zadarnia powierzchnię, sił coraz mniej, więc cieszą rabaty bez chwastów. Sadzę pod krzewami na każdej rabacie. Te koło wejściowego tarasu to malutkie poletka w porównaniu z tymi.
viewtopic.php?t=127294&start=13
Białych ciemierników mam jedenaście,

a różowe dwa i bordowego. Uwielbiam białe kwiaty i dwie rabaty mam całkowicie białe, z małymi wyjątkami w postaci samosiejek.
Rododendrony Helsinki mają 12 lat. Jeden ma słońce przez 4-5 godzin, drugi przez 8-9. Oba ładnie rosną i co roku kwitną.
Biały natomiast ma 9 lat i rośnie w świetlistym cieniu. Właśnie przymierzam się do przesadzania, bo za szybko wypełnił przeznaczone dla niego miejsce.

Trafi w bardziej słoneczne.
Rododendrony w czasie suszy podlewam solidnie raz na dwa tygodnie. Zużywam około 30-40 litrów na jeden krzew.
Dawidzie moje pomidory już się naspacerowały.

Teraz zamieszkały na dworze, ale wiatr dzisiaj nimi szarpie strasznie.
Dziękuję,

ogród dzisiaj głównie biały.