Hodowla jabłoni z nasiona
-
- 10p - Początkujący
- Od: 10 lip 2019, o 22:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Hodowla jabłoni z nasiona
Wydaje się że stare odmiany jabłoni zawsze same rozmnażały się z pestek tworząc nowe odmiany. Znam 15-letnie owocujące 2 drzewa , które wykiełkowały i urosły ze spadów starej jabłoni Kronselka (ona miała 70 lat ) . Powstały przypadkowo jako selekcja naturalna w sadzie za stodołą. Te 2 drzewa mają 3 m wysokości, korona 2-3 m szerokości, rosną prawie bez opieki- czasem cięcie gałęzi i tylko koszenie trawy wokół - i bdb owocują , nie chorują, gleba kl.IV-V piaszczysta. Oba różnią się pokrojem drzewa- jedno ma gałęzie zwisające a drugie nie, b.wyróżnia je kolor kory: jasny beż, owoce smaczne są zbliżone mniej oraz bardziej od odmiany macierzystej. Warto próbować hodować tak -zwłaszcza stare odmiany.
Ciekawe Kronselka to siewka Antonówki: https://pl.wikipedia.org/wiki/Kronselska
Nic tylko siać...
Nie piszemy swoich postów jeden pod drugim, korzystamy z opcji edycji.
Połączyłam Twoje wpisy.
bab...
Ciekawe Kronselka to siewka Antonówki: https://pl.wikipedia.org/wiki/Kronselska
Nic tylko siać...
Nie piszemy swoich postów jeden pod drugim, korzystamy z opcji edycji.
Połączyłam Twoje wpisy.
bab...
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 kwie 2016, o 20:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jak macie możliwości i cierpliwość, to siejcie
a nóż powstanie coś bardzo interesującego. Podejrzewam, że w Polsce jest sporo lokalnych typów antonówek, gdyż jej siewki były używane jako podkładki, szlachetna odmiana mogła wymarznąć, a została pokraczna antonówka.

U sąsiadów w sadzie mają Kronselke, Antonowke
I zamierzam te jabłonie zaszczepić na moje wyrośnięte już z nasion.
I zamierzam te jabłonie zaszczepić na moje wyrośnięte już z nasion.
Marek87

Syn wyciągnął z jabłka już ukożenioną pestkę, wiec szybko wsadziliśmy ja do ziemi i pod szklankę, bardzo szybko zaczęła pięknie rosnąć ale po jakimś czasie zaczęła szybko schnąć i po mimo że uschly jej prawie wszystkie liście ona wypuściła boczny pęd który widać na zdjęciu ale ontez zaczyna schnąć ... co robić jak mogę ją uratować... pomóżcie prosze
- Baltazar
- 500p
- Od: 19 paź 2022, o 07:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A nie jest czasem przelana albo przenawożona?
- leszkat76
- Od: 13 gru 2020, o 14:12
Wsadź ją do gruntu, tak żeby była ,,na oku", dbaj żeby nie zarosła zielem, jak podrośnie wtedy możesz przesadzić w docelowe miejsce. Czas przesadzania to późna jesień lub wczesna wiosna. W doniczce nie będzie szczęśliwa.
Niczym nie nawożę a z przesadzeniem do ogrodu tez bedzie problem
Jak często ja podlewać?
- Baltazar
- 500p
- Od: 19 paź 2022, o 07:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Po jabłonce bardzo ładnie będzie widać że liście wiedną. Możesz ją tak z raz przetrzymać i wyczuć jaka wilgotność ziemi jest graniczna. Zazwyczaj kwiaty się przelewa co wg mnie jest gorsze od przesuszenia. Ogólnie bym nie przesadzał z podlewaniem bo transpiracja będize przy kilku listkach niewielka to i mało wody będzie potrzebować. Tyle podlewać żeby ziemia sucha nie była ale tez nie mokra.
Co mogę jeszcze zrobić jakie warunki jej stworzyć co do światła itd. Bo gdy usycha jej wszystko ona nagle z niespodzianki wypuszcza nowy ped tak żywy i zielony i silny że myślę iż wszystko będzie ok a tu niespodzianka , znowu obsycha... 

- wujeksam
- Od: 12 cze 2005, o 12:53
Jak dla mnie to ewidentnie coś nie tak jest z ziemią. Za sucho / za mokro/ za duże zasolenie / niewłaściwe pH (kranówka może mieć bardzo wysokie pH).
Najlepiej wsadzić do gruntu, ewentualnie przesadzić do większej doniczki ale to półśrodek (z uwzględnieniem powyższych punktów) - w gruncie deszcz może pomóc ustabilizować podłoże wokół korzeni.
Najlepiej wsadzić do gruntu, ewentualnie przesadzić do większej doniczki ale to półśrodek (z uwzględnieniem powyższych punktów) - w gruncie deszcz może pomóc ustabilizować podłoże wokół korzeni.
- leszkat76
- Od: 13 gru 2020, o 14:12
-
- 200p
- Od: 26 mar 2015, o 09:18
Mi to wygląda na przelanie i niedoboryAgnes1986 pisze: ↑16 maja 2024, o 15:42
błagam pomóżcie nie jestem ogrodnikiem i nie mam o tym pojęcia zielonego.
Syn wyciągnął z jabłka już ukożenioną pestkę, wiec szybko wsadziliśmy ja do ziemi i pod szklankę, bardzo szybko zaczęła pięknie rosnąć ale po jakimś czasie zaczęła szybko schnąć i po mimo że uschly jej prawie wszystkie liście ona wypuściła boczny pęd który widać na zdjęciu ale ontez zaczyna schnąć ... co robić jak mogę ją uratować... pomóżcie prosze
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 26 lip 2024, o 20:39
Hodowla papierówek z nasionek.
Cześć.
Wymarzyłem sobie zasadzić na działce jabłonie. Właściwie to papierówki. Mam na działce dwie, rosną już ponad 20 lat - samosiejki, wyrosły z jabłek. Przyjęły się dość dobrze, co roku dają dość sporawo jabłuszek, wiadomo że różnie, zależy od roku. W tym roku ze zbiorów dokonanych kilka dni temu udało się zrobić 8 litrów przesmażonych jabłek-przetworów. Na podwórku rośnie również trzecia jabłonka, ale ona jeszcze nie owocuje - ma dopiero około 5 lat, również samosiejka. I tak sobie wymyśliłem, że fajnie by było tych jabłoni więcej posadzić. Macie jakieś porady jak to zrobic? Czy zakopanie w ziemi takich jabłek wystarczy?
Pozdrawiam!
Wymarzyłem sobie zasadzić na działce jabłonie. Właściwie to papierówki. Mam na działce dwie, rosną już ponad 20 lat - samosiejki, wyrosły z jabłek. Przyjęły się dość dobrze, co roku dają dość sporawo jabłuszek, wiadomo że różnie, zależy od roku. W tym roku ze zbiorów dokonanych kilka dni temu udało się zrobić 8 litrów przesmażonych jabłek-przetworów. Na podwórku rośnie również trzecia jabłonka, ale ona jeszcze nie owocuje - ma dopiero około 5 lat, również samosiejka. I tak sobie wymyśliłem, że fajnie by było tych jabłoni więcej posadzić. Macie jakieś porady jak to zrobic? Czy zakopanie w ziemi takich jabłek wystarczy?
Pozdrawiam!
Re: Hodowla papierówek z nasionek.
Zamiast ścinać jabłonie nie lepiej zaszczepić na tych jabłoniach odmianę jaką sobie zapragniesz?Piotrekk44 pisze: ↑26 lip 2024, o 20:44 Cześć.
Pozdrawiam!
Samosiejki jabłonie raczej trzeba zaszczepić jeśli będą owocowały to mogą być kwasniejsze.
Można wychodować jabłonie z nasion ale tu wracamy z powrotem do szczepienia taką wychodowana jablon raczej trzeba zaszczepić i owocuje po 2 latach.
Czy wystarczy zakopać jabłka w ziemi, no raczej nasiona trzeba zakopać, nasiona muszą przejść tzw stratyfikację nasion
Marek87