Grusza: pytania podstawowe i nietypowe

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
chris18404
200p
200p
Od: 3 maja 2013, o 10:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Grusza: pytania podstawowe i nietypowe

Post »

Ile mogę dać Yara mila complex pod drzewko 2 lata temu zasadzone?
Awatar użytkownika
wujeksam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 cze 2005, o 12:53
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Pewnie faktycznie, jest za wcześnie by potwierdzić czy to ta odmiana.
U mnie wyglądają tak

Obrazek
kondziu87
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 28 maja 2024, o 09:53

Post »

Koledzy i koleżanki proszę bardzo o pomoc bo sam juz nie mam pojęcia co dolega mojej gruszy. Grusza posadzona na początku roku i coś zaczęła marnieć nie wiem co może jej dolegać.
Obrazek

Obrazek

Obrazek
weglowy
200p
200p
Od: 26 mar 2015, o 09:18

Post »

Jak mszyc nie ma to problem ze suszą będzie ewentualnie coś korzenie podgryza
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Posadzona na początku roku? Tzn kiedy? W styczniu, w lutym ? Prawdopodobnie brakuje jej pokarmu, opuściła się na tyle ile miała w zapasie w pniu. Pamiętasz jak wyglądał jej system korzeniowy?
Miałam w takim samym stanie Bonkrete, liście po brzegach obsychaly i zero przyrostów. Jak ja w końcu wyrwałam, okazało się, że ma tylko jeden gruby korzeń. Może by i w końcu korzonki odbudowała, lata by zeszły, ale ja nie mam cierpliwości do zdechlaków.
Pozdrawiam! Gienia.
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31

Post »

Marnieć, marnieć... Ona jeszcze żyć nie zaczęła! Udeptać ziemię, podlewać, cieniować.
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
Awatar użytkownika
Szczurbobik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2016, o 20:29

Post »

Podpowiem to samo, co pisałam w wątku o wiśniach. Zasyp jej podkładkę, tak, aby część szlachetna znalazła się kilka cm. pod ziemią. Obficie Podlej. Może być tylko gorzej, a tak, jest szansa, że ruszy na "własnych korzeniach". Tyle, że nie będzie już odmianą karłową :wink:
Pozdrawiam Lucyna
garrs
100p
100p
Od: 6 wrz 2021, o 23:50

Post »

Obrazek

Obrazek

Czy to rdza? Pojawiło się na wiosennych szczepieniach. Czy mogę jakoś jeszcze uratować?
Awatar użytkownika
FreGo
Przyjaciel Forum - silver
Od: 28 sty 2018, o 13:05

Post »

Tak, to rdza gruszy i wcale nie ma nic wspólnego ze szczepieniami. Ten sezon jest wyjątkowo wredny, jeżeli chodzi o choroby grzybowe grusz. Na mojej G.Leclerc poza mszycą, która mi prawie zjadła drzewo, od razu pojawiły się rdza i parch gruszy.Miałem już z wściekłości wyciąć tę gruszkę, bo czekan na owoce trzy lata, tyle już kwitnie, ale za każdym razem zrzuca te parę owocków, bo albo susza, a teraz przez mszycę.To samo na Lipcówce, gruszki odpadły.
Ale nie panikuj, rdza nie zabije tego drzewka, możesz popryskać i zejdzie. U mnie na każdej gruszy w tym roku rdza jest, wyjątkowo wcześnie się pojawiła.Nic nie pryskam nawet, bo nie ma po co, nie ma owoców, to nie mi nie zależy.
Już się nauczyłem, że grusza to wyjątkowo kapryśny gatunek, musi zajść splot szczęśliwych okoliczności aby pojeść owoców i wtedy żadna choroba nie przeszkodzi. A jak coś będzie nie tak, to na głowie możesz stawać a i tak gruszki opadną.Rdza to najmniejszy problem, gorsze są szpeciele, parch a nawet mszyca nie wspomnę o zarazie ogniowej.
Rdza jest chorobą grzybową i największy feler to estetyka, bo jak się te wory zrobią na liściach, to wygląda bardzo nieapetycznie. ;:224
Witam, jestem Adam.
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31

Post »

Bardziej martwią gruszę jej czerwone młode. Dokarm ją!
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

Po oprysku plamki nie znikną, co najwyżej nie pojawią się nowe. Jednak oprysk jest potrzebny, może zastopuje rozwój grzyba.
Tak wygląda jabłoń u syna, nikt nie pomyślał o oprysku, dziś wieczorkiem mają popsikać score.
Obrazek
Pozdrawiam! Gienia.
Awatar użytkownika
FreGo
Od: 28 sty 2018, o 13:05

Post »

maryann pisze: 19 cze 2024, o 16:12 Bardziej martwią gruszę jej czerwone młode. Dokarm ją!
To nie tak, niektóre odmiany grusz mają takie pędy w tym kolorze w tej fazie wzrostu.Potem te pędy wraz ze wzrostem stają się zielone, nawet ciemnozielone w listowiu a same pędy drewnieją.Nie ma powodu do obaw. ;:215
Witam, jestem Adam.
Awatar użytkownika
massur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2012, o 16:55
Kontakt:

Post »

Wręcz większość ma taki kolor młodych przyrostów, absolutnie to nie jest objaw niedoborów.
Odnośnie rdzy u mnie w tym roku wystarczyły po jednym oprysku Score i Topsin i ani jednej plamki. Fakt, że corocznie tego pilnuje ale nie wiem czy taka profilaktyka ma wpływ na kolejne lata.

Z owocowaniem grusz też mam problem bo corocznie kwiatów i zawiązków pełno a potem zrzucają to.
W zeszłym roku posadziłem jedna azjatycka, pięknie rośnie i będzie w tym roku miała więcej owoców niż 8-letnia Klapsa łącznie w całym swoim życiu.
Pozdrawiam,
Tomek
Awatar użytkownika
leszkat76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2020, o 14:12

Post »

Moja kuzynka przycięła swoje grusze tak drastycznie że jak zobaczyłam to mi włosy dęba stały. Został tylko pień i kilka grubych starych odgałęzień. Myślałam że zupełnie nie będzie owoców bo nic młodego nie zostawiła. A się zdziwiłam, bo owoców było zatrzęsienie, więcej jak liści. ;:oj Nie wiem jak to się zadziało, chyba też tak zrobię ze swoimi gruszami bo też mam 6 letnie i 5 gruszek na krzyż a chmura kwiatów była. Jeszcze do tego wszystkie odmiany takie co to się nawzajem zapylają.
Awatar użytkownika
massur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2012, o 16:55
Kontakt:

Post »

Kiedy wykonała to drastyczne cięcie?

Bo chyba też muszę zacząć stosować tego typu metody.
Pozdrawiam,
Tomek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”