Zamiokulkas (zamioculcas) - problem z liśćmi

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
litlegirl
50p
50p
Od: 22 maja 2010, o 19:47
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Zamiokulkas (zamioculcas) - problem z liśćmi

Post »

Według mnie niewiele już mają tego miejsca do rozrośnięcia, więc liczę na to, że jednak pójdzie w pędy :D A jak nie, to chyba będę musiała poprzycinać te korzenie i wsadzić w już naprawdę maleńką doniczkę. W każdym razie dobrze wiedzieć, że przesadza się co 2 lata :) Dzięki Norbercie za rady.
Belljar
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 10 mar 2021, o 11:12

Post »

Hej!

Moj zamiokulkas wypuszczał nowe pędy, ale łodygi były pomarszczone.
bardzo Zadko go podlewałam (1 na miesiąc) ale niestety chyba za dużą ilością wody i zaczął gnić.
Wyjelam go z doniczki, usunęłam korzenie które były miękkie ale niestety chyba nie da się go uratować, minęły 2 tygodnie a roślina zolknie i kładzie się

W kawiarni obok, jest duży piękny zamiokulkas - stoi przy oknie
Pani powiedziała, ze podlewa go co 3dni

Bylam w dużym szoku bo myślałam, ze należy je podlewać bardzo oszczędnie

Jak tak na prawdę jest z tym podlewaniem?
Co ile i jakie ilości wody?

Czy bulwy muszą być wysoko posadzone? czy ma to znaczenie?
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Przeczytaj wątek, znajdziesz wszystkie informacje, od prawidłowego podłoża, do podlewania. Wiele razy o tym pisałem.
Na pewno podlewanie co 3 dni skończy się zgniciem całej rośliny, więc nie wierz w to co mówią inni. Zamiokulkas to nie jest roślina bagienna tylko sukulent.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Belljar
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 10 mar 2021, o 11:12

Post »

wątek czytałam.
moj zamio miał 3 lata- i normalnie funkcjonował:/ był piękny strasznie mi go szkoda
podlike perfekcyjne, mała doniczka wszystko książkowo

tylko jednak tego podlewania nie potrafię ogarnąć
ja podlewałam co 4tyg latem i co 5/6 w zimę ok 400ml (donica 25cm- był ogromny:/)
to ostatnie podlewanie trochę chyba przelałam (ok 600ml) bo łodygi były pomarszczone...
to moja ulubiona roślina- chciałabym mieć jeszcze jeden i nie chce znowu mieć takiej sytuacji:/

1.Pisownia! Na naszym forum przestrzegamy zasad pisowni polskiej!
2.Nie cytujemy postów jeśli odpowiadamy na nie bezpośrednio. /Karo
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dalej nie rozumiesz.

Skupiłaś się na podlewaniu, a nie ono jest istotne tylko odpowiednio przepuszczalne podłoże.
Podłoże do Zamiokulkasa powino być mieszanką ziemi i perlitu albo żwirku kwarcowego w proporcji około 1 :1, 2:1 w zależności od jakości samej ziemi uniwersalnej.

A podlewasz raz naokoło 3 tygodnie, możesz normalną ilością wody. Nie da się określić dokładnej ilości, sama musisz wyczuć.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No to dokładnie w jakim rośnie podłożu?

Gdyby było jak piszesz, to roślina by nie została doprowadzona do takiego stanu. Gnicie korzeni u sukulentów nie powinno mieć miejsca w przypadku takiego rzadkiego podlewania. One są przystosowane do niedoborów wody.
Podstawą jest jednak odpowiednio przepuszczalne podłoże z dużą ilością rozluźniacza.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
magda1616
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 19 sty 2025, o 12:13

Post »

Doradźcie proszę, jak zaradziś na ten stan Zamioculcasa. Liście żółkną, mają dziury i są tak jakby położone na boki....

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przede wszystkim sadzisz wyłącznie do doniczki z odpływem i stawiasz na podstawce, a z tego co widzę jest posadzony do osłonki bez odpływu. Doniczka musi być ciasna.
Do przesadzenia. Sprawdź stan korzeni i bulw.

Dwa, stanowisko przy oknie, nie ileś metrów od niego.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
barba50
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 23 maja 2011, o 09:59

Post »

Problem nie tyle z liśćmi zamiokulkasa co zupełnie początkująca (pomimo sędziwego wieku :roll: ) domowa ogrodniczka nabyła ładny okaz, poczytała trochę informacji i postanowiła go przesadzić. Przesadziła jak umiała. Uzyskała cztery roślinki, doniczki średnio małe z odpływem. Ziemia kokosowa z dodatkiem uniwersalnej (taką miałam). Dostały jedno z dwóch możliwych miejsc na parapecie. Delikatnie je podlałam. No i ciekawe czy będą z mojej opieki zadowolone.
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Słabo przeczytane w takim razie, do przesadzenia jeszcze raz!

To są sukulenty, a nie rośliny ogrodowe, one w naturze rosną w bardzo ubogich glebach. Nie sadzi się do tego co ma się pod ręką tylko do dedykowanego podłoża...
Przesadź do mieszanki ziemi i perlitu w proporcji około 1:1. Inaczej szybko przelejesz.
Doniczki muszą być ciasne.

I na koniec, sukulentów nie podlewasz bezpośrednio po przesadzeniu! Podlewasz dopiero gdzieś po tygodniu i co około 3 tygodnie.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
barba50
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 23 maja 2011, o 09:59

Post »

Dzięki za wskazówki. Tak jak pisałam jestem mocno początkującą osobą w jakiejkolwiek uprawie, jakoś nie dane mi było zacząć wcześniej i może nie wszystko jest dla mnie jasne i zrozumiałe. Ale sprawia mi to mnóstwo radości. Postaram się więc dalej być bardziej pilna i skrupulatna. Jutro muszę kupić perlit ;:173
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”