Grab - wymagania,sadzenie,rozmnażanie ,choroby,szkodniki
Re: Grab - wymagania,sadzenie,rozmnażanie ,choroby,szkodniki
U mnie w szpalerze mam kilkadziesiąt lip. Większość strzeliła liśćmi, ale kilka z nich to takie śpiochy. Dopiero z pąków liście wychodzą. Też jestem zdania, że to cecha osobnicza. Nie przejmować się - znaleźć inne powody do zmartwień 

Cześć !
Okej, część rzeczywiście wystrzeliła jest okej, ale co do niektórych mam pare pytań, będę wdzięczny za odp.
1. Niektóre z nich są żółte, listki są bardzo małe, akurat grab z tego zdjęcia jest w części gdzie jest sporo słońca, może to jest przyczyna ?

2. Ten na dole widoczny na zdjęciu ma zwijający się liść, też super dziwne, trochę jakby za sucho ? (rośnie w tym samym rzędzie wystawiony na słońce)

3. Na niektórych są jakieś plamy, czy to jakiś grzyb ?
https://i.postimg.cc/Mpc86s18/1000006687.jpg
4. Na jednym znalazłem coś takiego, mszyce ? (dodam że pryskałem już wszystkie środkiem na mszyce, bo na ogrodzie miałem jakaś masakrę na innych roślinach)

Aha, graby sadziłem w zeszłym roku jakoś w marcu, więc może potrzebują jeszcze czasu do lepszego ukorzenienia się ?
Dzięki
Okej, część rzeczywiście wystrzeliła jest okej, ale co do niektórych mam pare pytań, będę wdzięczny za odp.
1. Niektóre z nich są żółte, listki są bardzo małe, akurat grab z tego zdjęcia jest w części gdzie jest sporo słońca, może to jest przyczyna ?

2. Ten na dole widoczny na zdjęciu ma zwijający się liść, też super dziwne, trochę jakby za sucho ? (rośnie w tym samym rzędzie wystawiony na słońce)

3. Na niektórych są jakieś plamy, czy to jakiś grzyb ?
https://i.postimg.cc/Mpc86s18/1000006687.jpg
4. Na jednym znalazłem coś takiego, mszyce ? (dodam że pryskałem już wszystkie środkiem na mszyce, bo na ogrodzie miałem jakaś masakrę na innych roślinach)

Aha, graby sadziłem w zeszłym roku jakoś w marcu, więc może potrzebują jeszcze czasu do lepszego ukorzenienia się ?
Dzięki
- Baltazar
- 500p
- Od: 19 paź 2022, o 07:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wszystko ok. Ogólny stan bardzo dobry. Trochę czerwonawych przypaleń od słońca. Śpij spokojnie. Poradzi sobie. Możesz go co najwyżej podlać w któryś wieczór ale i to nie wydaje mi się żeby było jakoś bardzo konieczne. 

Fajnie, dzięki za odpowiedź 

Cześć Grabownicy!
Wracam po przerwie z pytaniami:
1. Mam rządek grabów 15m, sadzone w jednym czasie, ładnie się rozrastają, ale jakieś 4m są bardziej karłowate niż pozostałe. Na załączonych zdjęciach karłowate o których wspominam oznaczyłem żółtą linią. Dodam, że one (te 4m) są cały czas na słońcu, nic ich nie osłania (np. budynek) przez cały dzień.
https://i.postimg.cc/gj6N4yXr/20240602- ... -short.jpg
https://i.postimg.cc/7PGkjpSJ/20240602- ... -short.jpg
→ viewtopic.php?p=6446132#p6446132
Czy mogę w jakiś sposób zasilić te karłowate graby? Czym ogólnie zasilać/zasilacie graby?
Czy może do tego płotu za grabami zamocować siatkę/tkaninę cieniującą?
2. Drugie pytanie dotyczy pozostałych grabów, które bujnie się rozrastają.
Czy mogę już je delikatnie formować po bokach? Tak by bardziej zagęszczał się środek grabu, a nie boczne odnogi, które i tak będą cięte na jesień?
Pozdrawiam Was

Wracam po przerwie z pytaniami:
1. Mam rządek grabów 15m, sadzone w jednym czasie, ładnie się rozrastają, ale jakieś 4m są bardziej karłowate niż pozostałe. Na załączonych zdjęciach karłowate o których wspominam oznaczyłem żółtą linią. Dodam, że one (te 4m) są cały czas na słońcu, nic ich nie osłania (np. budynek) przez cały dzień.
https://i.postimg.cc/gj6N4yXr/20240602- ... -short.jpg
https://i.postimg.cc/7PGkjpSJ/20240602- ... -short.jpg
→ viewtopic.php?p=6446132#p6446132
Czy mogę w jakiś sposób zasilić te karłowate graby? Czym ogólnie zasilać/zasilacie graby?
Czy może do tego płotu za grabami zamocować siatkę/tkaninę cieniującą?
2. Drugie pytanie dotyczy pozostałych grabów, które bujnie się rozrastają.
Czy mogę już je delikatnie formować po bokach? Tak by bardziej zagęszczał się środek grabu, a nie boczne odnogi, które i tak będą cięte na jesień?
Pozdrawiam Was

Nie odpowiem na pytania, bo nie mam wiedzy.
Natomiast mam pytanie
jaki jest wiek tych grabków ? 
Pięknie wyglądaja
Natomiast mam pytanie

Pięknie wyglądaja

Graby sadziłem pod koniec 04.2022 (kupione wysyłkowo, wysokość sadzonek100-150cm).
W 2022-2023 jakieś 30% sadzonek kiepsko wyrastało lub uschło - zapewne przez moje zaniedbania lub błędy podczas sadzenia.
W 2023-2024 uzupełniłem te 30% sadzonek sadzonkami w doniczce (wysokość sadzonek100-150cm) i bardziej zwracam uwagę na pielęgnacje i podlewanie - widać efekty.
Przed cieciem w 07.2024 (widać mniejsze miejscowo sadzonki, dlaczego to miejsce jest mniejsze - nie wiem, może to, że przez cały dzień są w słonecznym miejscu).
Maksymalny przyrost niektórych sadzonek od ciecia w 04.2024 do ciecia 07.2024 to nawet 120 cm.

Po cięciu w 07.2024 (wyrównałem do tych najniższych sadzonek).

Obecnie 08.2024 po cięciu w 07.2024 już widać znaczne odrosty.
Ciekawe jestem jak będzie wyglądać kolejny sezon i jaki będzie przyrost.
W 2022-2023 jakieś 30% sadzonek kiepsko wyrastało lub uschło - zapewne przez moje zaniedbania lub błędy podczas sadzenia.
W 2023-2024 uzupełniłem te 30% sadzonek sadzonkami w doniczce (wysokość sadzonek100-150cm) i bardziej zwracam uwagę na pielęgnacje i podlewanie - widać efekty.
Przed cieciem w 07.2024 (widać mniejsze miejscowo sadzonki, dlaczego to miejsce jest mniejsze - nie wiem, może to, że przez cały dzień są w słonecznym miejscu).
Maksymalny przyrost niektórych sadzonek od ciecia w 04.2024 do ciecia 07.2024 to nawet 120 cm.

Po cięciu w 07.2024 (wyrównałem do tych najniższych sadzonek).

Obecnie 08.2024 po cięciu w 07.2024 już widać znaczne odrosty.

Ciekawe jestem jak będzie wyglądać kolejny sezon i jaki będzie przyrost.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 31 lip 2016, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
wildwood cześć
Nawoziłeś jakoś swój grab?
Nawoziłeś jakoś swój grab?
Wygląda że mączniak
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
O mączniaku i preparatach do walki z nim przeczytasz tutaj viewtopic.php?f=17&t=45934
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 31 lip 2016, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dzięki, chyba zastosuję Agricolle spray 750ml Target Natural bo jest dostępny w sklepie i gotowy do użycia. Zobaczymy jakie będą efekty.
Ogólnie z 50paru grabów tylko ten ma takie objawy i jakby lekko jeden obok zarażał się, więc oprysk zastosuję i na niego.
Ogólnie z 50paru grabów tylko ten ma takie objawy i jakby lekko jeden obok zarażał się, więc oprysk zastosuję i na niego.