Jaskry azjatyckie - prośba o wymianę doświadczeń
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 lis 2020, o 09:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Jaskry azjatyckie - prośba o wymianę doświadczeń

-
- Od: 28 lis 2020, o 09:27
Re: Jaskier peoniowy - (Ranunculus)
Pielęgnacja jaskier
Cześć wszystkim. Mam pytanie.
Czy nawozić jaskry, czym dokładnie i jak często?
W zeszłym roku posadziłem z 20 bulw tylko kilka zakwitło. Wykopałem je na zimę, ale bulwy nie były takie ładne, teraz kiełkują.... A czy wykopujesz je na zimę? Zauważyłam, że kilka zeszłorocznych pojawiło się na rabacie.
Bardzo mi się podobają, ale słabo rosną.
Czy nawozić jaskry, czym dokładnie i jak często?
W zeszłym roku posadziłem z 20 bulw tylko kilka zakwitło. Wykopałem je na zimę, ale bulwy nie były takie ładne, teraz kiełkują.... A czy wykopujesz je na zimę? Zauważyłam, że kilka zeszłorocznych pojawiło się na rabacie.
Bardzo mi się podobają, ale słabo rosną.
- badzia
- Od: 1 lip 2011, o 19:41
- Kontakt:
Dwie bulwki jaskra podpędziłam (nie moczone) w pojemniczkach i kilkucentymetrowe roślinki wysadziłam 12 kwietnia na rabatę. Teraz czytam, że to za wcześnie, a noce bardzo zimne, a nawet straszą przymrozkiem. Jutro popędzę na działkę z pomocą. Pozostałe bulwki z opakowania namoczyłam i ulokowałam na grządce kwiatowej trzy dni temu. Tym też sprawię kołderkę. No za wcześnie obie tury wylądowały w glebie, źle odrobiona lekcja. Niech tylko one przeżyją ten mój błąd.
- badzia
- Od: 1 lip 2011, o 19:41
- Kontakt:
Jaskry, z zielonymi czuprynkami, przeżyły bez okrycia. To te dwa podpędzone. Pozostałe siedzą w ziemi i czekają na cieplejsze dni.