Moniko, dziękuję. Tak, serduszka ma kwiaty niezwykłe i niepowtarzalne w świecie roślin - jak biżuteria! Zastanawiam się, w jaki sposób jest zapylana? Może uda mi się zaobserwować.
Mazowsze nadrabia zaległości, a Śląsk to już w ogóle szykuje się do lata
Nie możesz zdecydować się na kolorystykę kosaćców? Nigdy nie miałem tego problemu - wszystkie kolory wymieszane z sobą robią na mnie największe wrażenie!
'Didżej', piękna polska odmiana z 2013 roku
'Blue Hope'
Agnieszko, u mnie pietruszka też świetnie zimuje pod śniegiem ale nie używam zieleniny mrożonej. Koperek wygląda jeszcze gorzej po rozmrożeniu i podobnie jak czosnek niedźwiedzi czasem stosuję suszony zimą.
Miesiącznica musi być ścięta, gdy zaczyna się rozwijać. Wtedy się nie sypie. Tak jest z wieloma ogrodowymi kwiatkami, np. z orlikami, bodziszkami, ostróżką itd.
Kosaćca 'Blue Denim' mam od dawna, a dokładnie od 2009 roku. Co innego kolejna odmiana 'A Little Good News' , którą mam od siedmiu lat:
Historyczna odmiana z 1959 roku:
'Bee Wings'
Loki, dlaczego różnie odbieramy zapachy i ich intensywność - wyjaśniłem powyżej. Teraz nastał czas pięknych zapachów laków, lilaków, miesiącznicy trwałej i akebia też co nieco pachnie.
Mahonia u mnie też już przekwitła. Jest ciepło więc terminy kwitnień szybko przemijają.
Tak, kolorystyka bratków jest niezwykła. Jednak to od 200 lat trwa gorączka tworzenia nowych odmian i niezwykłych kolekcji kosaćców. Już sama baza gatunków była większa i rozmiary roślin zatem nie tylko bogactwo kolorów ale bardzo wielu szczegółów decyduje o zróżnicowaniu kosaćców i fascynacji nimi. Przez najbliższy miesiąc nie zabraknie ich w moim wątku:
'Forrest Sound'
'Amateur', chyba najpiękniejsza odmiana wśród błękitnych SDB
Zakwitła piwonia drzewiasta: