Dostałam od sąsiada pięknego kaczeńca ogrodowego, właśnie teraz kwitnie i wygląda
jak żółta piwonia. Czy ktoś wie co zrobic jak przekwitnie, podobno można go przyciąc żeby ponownie zakwitł , ale czy na pewno i na jakiej wysokości go ściąc ;:6
Nie paco nie taką roślinę posiadam. Moja roślina to najprawdziwszy kaczeniec tylko że odmiana ogrodowa. ma kwiaty trochę mniejsze od piwonii jest dośc wysoki ok.70cm a liście takie jak kaczeniec polny tyle że dużo większe. Zdjęcia nie zrobię bo nie mam aparatu. Pozdrawiam :P
Mam pytanie dotyczące kaczeńca. Bardzo lubię te kwiaty, ale nie mam oczka wodnego by je przy nim posadzić. Czy mogę je zasadzić w donicy i utrzymywać wysoką wilgotność gleby? Czy one mi przezimują w tej donicy? Może ktoś z Was hoduje kaczeńce w donicach? Bardzo proszę o porady. Dodam jeszcze, że to nie będą kaczeńce z centrum ogrodniczego, tylko z nad rowu
Ziel-ona pisze:Mam pytanie dotyczące kaczeńca. Bardzo lubię te kwiaty, ale nie mam oczka wodnego by je przy nim posadzić. Czy mogę je zasadzić w donicy i utrzymywać wysoką wilgotność gleby? Czy one mi przezimują w tej donicy? Może ktoś z Was hoduje kaczeńce w donicach? Bardzo proszę o porady. Dodam jeszcze, że to nie będą kaczeńce z centrum ogrodniczego, tylko z nad rowu
A nie prościej posadzić normalnie na rabacie i np raz w tyg porządnie podlać? Szkoda zachodu z donicą, jak kwitnie jest ładnie,ale biegać przez 11 mies potem przy nim nie warto moim zdaniem.
cześć...kaczeniec preferuje podłoże gliniaste...gliniasto-piaszczyste...stwórz mu odpowiednie warunki a urosnie wszędzie gdzie woda będzie zatrzymywana przez podłoże
Obawiam się że kaczeńce nie poradzą sobie na zwykłej rabacie.a ciągle podlewanie mija się z celem.Knieć błotna jak wskazuje sama nazwa preferuje stanowisko podmokłe .Aby ją mieć wystarczy wykopać dołek 20-30 cm głębokości wyłoży folia taką zwykłą budowlaną .Następnie zrobić podłoże ożywając gliny.piasku i ziemi ogrodowej to wszystko wymieszać następnie wsypać do dołka zalać woda aby uzyskać papkę i posadzić rośliny.Folię maskujemy i po bólu. Ja moimi się cieszę od kilku lat przy oczku wodnym.
Tak prezentują się u mnie .