Oczko z kastry a zima
- szkodnikk
- 200p
- Od: 2 sty 2014, o 10:48
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Oczko z kastry a zima
masz przydomową oczyszczalnię? bo widziałem taką z odstojnikiem w postaci oczka i jestem ciekaw czy jest coś w stanie w tym przeżyć. Moja ma odsączki w grunt, ale ten który mi montował miał oczko.
Jacek
Oczka w głowie
Oczka w głowie
A po co mi oczyszczalnia w ulicy jest kanał sanitarny Wanna była zamontowana z myślą o małym oczku i przez wiele lat spełniała to zadanie, a obecnie jakoś takoś nie chce się zdemontować i jeszcze jest, służy w zasadzie do sezonowych szaleństw typu reprodukcja roślin wodnych czy odchowu narybku. Na zimę woda jest spuszczana.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 14 paź 2014, o 12:05
Nie zależy mi na wodzie i rybach. Natomiast chciałbym wkopać kilka dużych kastr dla hodowli roślin bagiennych. Tatarak, irys itp. Teraz pytanie. Jak to zabezpieczyć na zimę? Czy usunąć wodę i przykryć to czymś? Z góry zastrzegam, że nie ma mowy o zimowaniu w domu. Musiało by zimować na działce.
- PiotrekP
- Od: 18 wrz 2011, o 08:42
Nie spuszczać wody i nic więcej nie robić. U mnie zamarza wszystko na głębokość 40cm i wiosną wszystko odbija.
- Baltazar
- 500p
- Od: 19 paź 2022, o 07:18
Wczoraj zrobiłem właśnie takie "oczko" z kastry 90 litrów (właściwie to wypełniona po brzegi ma około 100 litrów).
Do środka w dużych okrągłych donicach (ułożonych w formie koniczyny) trzy rośliny:
- pałka wodna wąskolistna
- łączeń baldaszkowy
- pontederia
Pan w szkółce dorzucił mi jeszcze kilka błotniarek stawowych i zatoczek rogowych i coś tam jeszcze biegało w ziemi więc dodatkowe życie przytargałem.
Ryb nie planuje bo oczko jest za małe.
Cel jest taki żeby urozmaicić życie w ogrodzie i żeby zwierzęta miały gdzie się napić wody.
Do środka w dużych okrągłych donicach (ułożonych w formie koniczyny) trzy rośliny:
- pałka wodna wąskolistna
- łączeń baldaszkowy
- pontederia
Pan w szkółce dorzucił mi jeszcze kilka błotniarek stawowych i zatoczek rogowych i coś tam jeszcze biegało w ziemi więc dodatkowe życie przytargałem.
Ryb nie planuje bo oczko jest za małe.
Cel jest taki żeby urozmaicić życie w ogrodzie i żeby zwierzęta miały gdzie się napić wody.
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
Zdjęcie,zdjęcie, zdjęcie prosimy
- Baltazar
- 500p
Na razie to ta kastra wygląda jak wkopana wielka filiżanka z kawą z mlekiem.. ale jak urośnie to oczywiście zrobię.
- seedkris
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Pałka wąskolistna dorasta do 2m wys. Do takiej kastry lepsza będzie Typha minima. To taka sugestia z mojego doświadczenia.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
- Baltazar
- 500p
W planach jest też większe pełnowymiarowe oczko więc najwyżej przesadzę do niego jak się rozrośnie. Zobaczymy jak ten eksperymeny wypadnie.
- Baltazar
- 500p
Szybko w ogóle takie rośliny wodne rosną? Mam w tym zerowe doświadczenie.
-
Jeśli masz ślimaki to je wywal! U mnie zaplątały się z roślinami i w rezultacie pusta woda i kupa ślimaków. Zeżarły wszystko oprócz oczeretu jeziornego, mięty wodnej, i irysa wodnego. A miałem masę roślin wodnych. Ślimaki bez wrogów to zaraza!
- Baltazar
- 500p
Już mam te ślimaki, pewnie jaja na roślinach były albo w ziemi. Myślę że tego nie uniknę. Jak rośliny zjedzą to się wsadzi inne. Ta kastra jest bez spinania się. Coś tam zawsze żyło będzie. Nie jest w reprezentacyjnej części ogrodu. Jak ślimaki zjedzą rośliny to poumierają z głodu i samo się wyreguluje wszystko. Zostawiam to samopas - będę tylko wodę dolewał.
Żółtobrzeżek zawitał więc coś się tam dzieje nowego. Wcześniej były tylko krętaki.
Może żaby i zaskrońce będą zjadać nadmiar ślimaków.
Żółtobrzeżek zawitał więc coś się tam dzieje nowego. Wcześniej były tylko krętaki.
Może żaby i zaskrońce będą zjadać nadmiar ślimaków.
-
Zaskrońce nie jedzą ślimaków! Zaskrońce żywią się żabami i rybami.