Rdza i inne choroby gruszy
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Grusza: pytania podstawowe i nietypowe
Kamil, może wystarczy dwa, może trzy razy. Wszystko zależy od pogody. Ale pryśnij sobie jak tylko listki się rozwiną, nie czekaj aż się pojawią pomarańczowe plamki. Można zapobiec, ale to powinno być score, albo jakiś inny na parcha ale żeby działał systemicznie i krążył w roślinie. Ja pryskałam trzy razy i był spokój. Później już patogen parcha i rdzy powinien być nieaktywny. Nie mam już gruszy, zostały mi tylko jabłonie. W Polsce jeszcze rdzy na jabłoniach nie spotkałam, ale za granicą już widziałam.
Pozdrawiam! Gienia.
-
- Od: 10 kwie 2016, o 20:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Oby rdza jabłoni się nie pojawiła
widziałem na zdjęciach z USA jak daje się we znaki jabłoniom .

- bioy
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
Na rdzę gruszy można jeszcze stosować trifloksystrobinę (Zato 50WG, Magnicur Gold, Flint 50WG) i tebukonazol (Luna Experience 400 SC).
Pozdrawiam, Jacek
-
Z tych , które wymieniłeś najlepszy byłby Luna Experience. Jest zapobiegawczo - interwencyjny, działa systemicznie i na rdzę, na parcha, brunatną zgniliznę i inne. Niestety, tylko duże opakowania, dla sadowników
. Magnicur gold i Zato zapobiegawcze a Flint oparty w zasadzie na kaptanie, i raczej na jabłonie.

Pozdrawiam! Gienia.
-
- Od: 21 sty 2008, o 17:34
Flint 50 WG = Zato 50 WG.
Tego z kaptanem już nie ma.
Tego z kaptanem już nie ma.
Pozdrawiam,
J
J
- Slomo
- 100p
- Od: 10 sie 2020, o 13:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Na rdze tylko Magnicur Gold, w ubiegłym roku zlikwidował rdze do zera na moich gruszach.
Nic tylko polecić ten preparat.
Nic tylko polecić ten preparat.
-
- 200p
- Od: 3 maja 2013, o 10:02
Mając w swoim arsenale miedzian oraz syllit 65 wp warto kupić score 250 czy te dwa produkty co mam zastępują?
-
Twój arsenał porównałabym raczej do pół - ślepaków. Mogą w coś trafić ale niekoniecznie, i tylko w sprzyjających warunkach. Wszystkie trzy środki mają różne substancje aktywne. Miedź, syllit to dodyna a score - difenokonazol. Tak miedzian jak i syllit działają tylko powierzchniowo. Score działa systemicznie.
Pozdrawiam! Gienia.
-
- 200p
- Od: 3 maja 2013, o 10:02
Dzięki za opinie , kupiłem ten score mam nadzieję że w tym roku nie będzie już tej rdzy na liściach. Jakie strzeżenie polecasz na 1l wody ?
-
Re: Rdza i inne choroby gruszy
Opryskaj jak tylko rozwiną się liście. Im szybciej tym lepiej. Działa zapobiegawczo i interwencyjnie. Interwencyjnie do 120 godz. Temperatura w trakcie oprysku nie może być niższa niż 12*C. - maksymalna - brak ograniczeń. Ja robię stężenie cieczy = 1 ml na 2,5 litra wody. A jak mam score sprzed kilku lat to 1 ml na 2 litry wody.
Pryskanie trzeba powtórzyć jeszcze minimum 1 raz za dwa tyg. Jak się pojawią pomarańczowe plamki to one już nie znikną, ale gdy opryskasz to przynajmniej nowych nie przybędzie.
Może już o tym wspomniałeś a ja przegapiłam, masz w pobliżu jakieś jałowce?
Pryskanie trzeba powtórzyć jeszcze minimum 1 raz za dwa tyg. Jak się pojawią pomarańczowe plamki to one już nie znikną, ale gdy opryskasz to przynajmniej nowych nie przybędzie.
Może już o tym wspomniałeś a ja przegapiłam, masz w pobliżu jakieś jałowce?
Pozdrawiam! Gienia.
-
- Od: 10 kwie 2016, o 20:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Opryskałem Score gruszki na rdzę, przy okazje załapał się jałowiec może grzyba przytrzyma.
- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Napisałem: tylko silne fungicydy z grupy IBE, mogą być niektóre strobiluryny. Poza tym na nich pisze, by stosować 1-2 razy w sezonie, więc musisz mieć co najmniej 2-3 różne. Jeden z oprysków może być i Topsinem, ale to najsłabszy z tej grupy.
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
co ze słuchania mądrego.
Witam serdecznie, to mój pierwszy post na tym forum. Proszę o diagnozę i poradę, co "bierze" moje grusze?
Odmiana konferencja, pryskana już miedzianem na przełomie marca i teraz w kwietniu. Czy jest to rdza gruszy? Czy też może zaraza ogniowa? Czy też inne "dziadostwo". Tylko poważne komentarze. Pozdrawiam.

Odmiana konferencja, pryskana już miedzianem na przełomie marca i teraz w kwietniu. Czy jest to rdza gruszy? Czy też może zaraza ogniowa? Czy też inne "dziadostwo". Tylko poważne komentarze. Pozdrawiam.

Krzysztof
-
Poważne komentarze?? Bez fotki (dokładnej i to nie jednej) ?? Z tego co wiem wróżów na forum nie ma.

Pozdrawiam! Gienia.
-
To na pewno nie zaraza ogniowa ani nie rdza. Ogólnie drzewko wygląda na niedożywione. Bardzo blade liście. Czy ta grusza kwitła już?
Fot. 1, 2 to objawy podobne do występowania szpecieli.
Bardziej mnie niepokoją objawy na fot. 3,4.
Te nekrozy na gałązkach i czarne plamy na liściach kojarzą mi się z rakiem bakteryjnym, który występuje raczej na pestkowcach , rzadziej na ziarnkowych, pytam o kwiaty bo to one mogą przypieczętować diagnozę, jeśli są zaschnięte, zbrązowiałe i nie opadły.
Może ktoś coś innego dostrzeże? Dobrze by było gdybym się myliła.
Fot. 1, 2 to objawy podobne do występowania szpecieli.
Bardziej mnie niepokoją objawy na fot. 3,4.
Te nekrozy na gałązkach i czarne plamy na liściach kojarzą mi się z rakiem bakteryjnym, który występuje raczej na pestkowcach , rzadziej na ziarnkowych, pytam o kwiaty bo to one mogą przypieczętować diagnozę, jeśli są zaschnięte, zbrązowiałe i nie opadły.
Może ktoś coś innego dostrzeże? Dobrze by było gdybym się myliła.
Pozdrawiam! Gienia.