Cis - wymagania,cięcie,przesadzanie
- Baltazar
- 500p
- Od: 19 paź 2022, o 07:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Cis pospolity (Taxus baccata) / Cis pośredni (Taxus x media)
Witajcie.
Kupiłem dwa cisy. Pospolity męski i pośredni żeński hicksii. Wszędzie zalecenia są że lubi cień albo inaczej że preferuje albo jeszcze inaczej że toleruje. Jak to z tym jest? Mogą one rosnąć w pełnym słońcu?
Gdy wpisze się cis w google to jest pełno cisów rosnących w pełnym słońcu i mają się dobrze.
Kupiłem dwa cisy. Pospolity męski i pośredni żeński hicksii. Wszędzie zalecenia są że lubi cień albo inaczej że preferuje albo jeszcze inaczej że toleruje. Jak to z tym jest? Mogą one rosnąć w pełnym słońcu?
Gdy wpisze się cis w google to jest pełno cisów rosnących w pełnym słońcu i mają się dobrze.
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
Re: Cis pospolity (Taxus baccata) / Cis pośredni (Taxus x media)
Hej Baltazar, zajrzyj może tutaj
Cis
Cis - wymagania,cięcie
Cis - gleba
Jak ukorzenić cis?
Cis - uprawa z nasion
Odmiana cisa na żywopłot ,jak szybko rośnie
Cis Hicksii
Cis Hillii
Cis 'Wojtek'
Dyskusja o trujących owocach cisa i psianki
Choroby i szkodniki
Cis -Zamieranie pędów i inne problemy .
Dodam,że ja mam jeden ale już olbrzymi co najmniej 30 letni po wschodniej stronie domu,osłonięty wielką thują od południa jest więc cały czas w cieniu i rośnie dobrze ma tylko kolor ciemnej zieleni,butelkowej lub blisko czarnej.
Natomiast w szpalerze na linii wschodnio -zachodniej rosną ok,doskonale nawet.

Cis
Cis - wymagania,cięcie
Cis - gleba
Jak ukorzenić cis?
Cis - uprawa z nasion
Odmiana cisa na żywopłot ,jak szybko rośnie
Cis Hicksii
Cis Hillii
Cis 'Wojtek'
Dyskusja o trujących owocach cisa i psianki
Choroby i szkodniki
Cis -Zamieranie pędów i inne problemy .
Dodam,że ja mam jeden ale już olbrzymi co najmniej 30 letni po wschodniej stronie domu,osłonięty wielką thują od południa jest więc cały czas w cieniu i rośnie dobrze ma tylko kolor ciemnej zieleni,butelkowej lub blisko czarnej.
Natomiast w szpalerze na linii wschodnio -zachodniej rosną ok,doskonale nawet.
- Baltazar
- 500p
Re: Cis - wymagania,cięcie,przesadzanie
Dzięki. Przejechałem wszystkie wątki i trochę w internecie. Wniosek mam taki że idealnie gdyby miał kilka godzin słońca (3-4) w ciągu dnia i tak też będę chciał go posadzić. Będzie miał się kiedy posilić słońcem a i odsapnąć latem. 

- cyma2704
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 mar 2013, o 17:31
Baltazar mam w ogrodzie ponad 30 cisów, rosną w pełnym słońcu, są gęste i ładnie wybarwione. Mam też krótki żywopłot na kierunku wschód-zachód, od strony północnej jest rzadki, prześwitują pędy. Gleba piaszczysta i tylko przez pierwsze 2-3 lata był podlewany. Trzeba pamiętać, że najlepiej rośnie na glebie lekko zasadowej, w przeciwieństwie do większości iglaków.
- Baltazar
- 500p
U mnie pH takie 6-6,5. Ziemia w przewadze gliniasta ale w miejscu które mam na myśli jest stara ałycza, wierzba iwa i posadzona została lipa więc jest troche porozbijana korzeniami. Cisy będą miały nie za dużo słońca, osłonięte będą od wiatru, stabilną wilgotność nawet w lecie (jest tam przyjemny chłód) od cienia wspomnianych drzew. Teoretycznie powinno się udać. 

- Baltazar
- 500p
Jeszcze takie pytanie. Od jakiego miesiąca zaczynają dojrzewać nibyjagody oraz jak długo utrzymują się na drzewie?
- cyma2704
U mnie pierwsze pojawiają się lipcu, a w sierpniu już czerwono.
- Baltazar
- 500p
Dzięki. A jak długo wiszą na gałęziach? Do kiedy?
- cyma2704
Dopóki ptaki się z nimi nie rozprawią, generalnie do zimy.
- Baltazar
- 500p
To dobrze że tak piszesz bo to właśnie ptaki są głównym powodem dla którego je sadzę.
chce mieć ich dużo, bardzo dużo.
Idąc dalej. Zależy mi na dużej ilości nibyjagód. Silne cięcie temu pomaga czy lepiej puścić go samopas? Jego forma wyglądu jest drugorzędna.

Idąc dalej. Zależy mi na dużej ilości nibyjagód. Silne cięcie temu pomaga czy lepiej puścić go samopas? Jego forma wyglądu jest drugorzędna.
- cyma2704
Im mniej cięte, tym więcej jagód. Na przycinanych też są tylko mniej.
- Szczurbobik
- Od: 17 lut 2016, o 20:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
U mnie nie dotrwają do zimy, bo sama je szybciej "opędzluje"
Moje cisy (Wojtek, Hicksii, Fastigiata Robusta, Elegantissima, Aurea) rosną w cieniu. Najwięcej owoców jest na Hicksii. Następna w kolejności jest Fastigiata Robusta ale ona bardzo wolno rośnie. Wojtki są konieczne do zapylenia pozostałych "bab", bo cis jest drzewem dwupiennym, tzn. osobno faceci i babki. Poza tym Hicksii ładnie się sieje i mam już sporo małych roślinek w ogrodzie.

Moje cisy (Wojtek, Hicksii, Fastigiata Robusta, Elegantissima, Aurea) rosną w cieniu. Najwięcej owoców jest na Hicksii. Następna w kolejności jest Fastigiata Robusta ale ona bardzo wolno rośnie. Wojtki są konieczne do zapylenia pozostałych "bab", bo cis jest drzewem dwupiennym, tzn. osobno faceci i babki. Poza tym Hicksii ładnie się sieje i mam już sporo małych roślinek w ogrodzie.
Pozdrawiam Lucyna
- Baltazar
- 500p
Spory zestaw cisów.
Jaki mają zasięg u Ciebie osobniki męskie? Jakie masz najwieksze odległości pomiędzy babeczka a facetem?
Pytam bo może bym jeszcze dosadzil że dwie panie ale nie mam już miejsca za bardzo dla panów. Choć wolno rosną i mogą być w cieniu.. hmm.. ale mimo wszystko możesz odpisać.

Jaki mają zasięg u Ciebie osobniki męskie? Jakie masz najwieksze odległości pomiędzy babeczka a facetem?
Pytam bo może bym jeszcze dosadzil że dwie panie ale nie mam już miejsca za bardzo dla panów. Choć wolno rosną i mogą być w cieniu.. hmm.. ale mimo wszystko możesz odpisać.

- Szczurbobik
- Od: 17 lut 2016, o 20:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Pozdrawiam Lucyna
U mojej siostry cis jest na wystawie zachodniej. Pełne słońce. Radzi sobie znakomicie, a przyrosty nawet po 20 kilka centymetrów:)