MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.9
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 kwie 2018, o 15:47
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.9
Rurek miałem sporo duża torba od ikei nie liczę dokładnie ,a zaczynam łupać od listopada ,Wszystko łupię na balkonie i trzymam też nieogrzewanym oczywiście i pod koniec lutego wykładam w miejscu docelowym 

Pozdrawiam zagiel
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
To chyba masz spory balkon. Ja rurki i wyłupane kokony trzymam na balkonie ale łupię w mieszkaniu. Balkon, że ledwie się wykręcę, z resztą chyba bym na balkonie przy łupaniu zamarzła 

Pozdrawiam! Gienia.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 10 lip 2019, o 22:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Plecam bardzo ciekawa przystępna i treściwa strona - w tym m.in ogród dla pszczół i innych latających:Andrzej997 pisze: ↑2 lut 2024, o 14:20 A możecie podpowiedzieć co posadzić w ogrodzie, żeby sobie same robiły mieszkania? Czyli wsadzam roślinki i o resztę dbają pszczoły?
https://dzicyzapylacze.pl/ogrod-dla-pszczol/
Czasem lepiej mieć w ogrodzie więcej różnych ciekawych i rzadkich już gatunków - no i bez łupania rurek. Pozdrawiam
-
gienia1230 balkonik mam mały robię to po 1 h dziennie wszystko zależy od pogody daję radę zdjęcia urobku niedługo bo pada 

Pozdrawiam zagiel
- markonix
- Od: 16 mar 2009, o 16:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Znam ból
mam trzcinę tylko dla rogatej , bo nie lubi moich formatek jak na razie . Wyłuskałem około 1000 trzcin i mam dość ,część rogatej i część ogrodowej , musiałem delikatnie rozewrzeć rurkę sprawdzić zawartość i do odpowiedniego koszyczka . Ogrodowa jest lepsza w zaklejaniu bo zakituje wszystko co się uda i do tego jeszcze pomiędzy tym 
Sezon chyba będzie wcześniej przy takich temperaturach jak się nic nie zmieni , wychodzą już krokusy ,przebiśniegi i widać czubki narcyzów i żonkili ....

Sezon chyba będzie wcześniej przy takich temperaturach jak się nic nie zmieni , wychodzą już krokusy ,przebiśniegi i widać czubki narcyzów i żonkili ....
-
I nareszcie zrobiłem zdjęcie mojego pszczelego bogactwa większość rogata i trochę ogrodowej i parę barcieli pszczołowców

Pozdrawiam zagiel
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Wow, sporo ale nie zazdroszczę tego łupania, no i kilka par butów musisz kupić by pudełka na urobek zapewnić
. Zastanawiam się czy już kokony umieścić na zewnątrz czy jeszcze nie. U nas w prognozie na najbliższe tygodnie mrozu w dzień nie przewidują.

Pozdrawiam! Gienia.
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
zagiel, a dlaczego masz większą ilość rogatej?
Witam
Stosował ktoś plastikowe , gotowe formatki dla murarek?
Sprawdzają się?
Asia
Witam
Stosował ktoś plastikowe , gotowe formatki dla murarek?
Sprawdzają się?
Asia
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 23 kwie 2014, o 03:06
Dawno temu miałem zestaw z Biodaru jako uzupełnienie do ula z trzcinami. Murarki zaczęły się interesować formatkami dopiero gdy zabrakło miejsca w rurkach trzcinowych. Wady tego zestawu to były szpary w korpusie, pęknięte deski. Formatki w czarnym kolorze zasiedlane były jako pierwsze, a później jasne, przezroczyste. Po sezonie czyszczenie formatek też sprawiało kłopot i było czasochłonne. W następnym roku korpus uszczelniłem i między ściankami a blokiem z formatkami powsuwałem rurki trzcinowe. Wtedy zajętych kanałów było około 80%, ale część zamurowanych na ślepo. Generalnie formatek szczególnie plastykowych nie polecam. Lepiej już zaopatrzyć się w rurki trzcinowe przez internet.
- bioy
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
U mnie podobnie. W plastiku kokony spleśniały.
Jest to też materiał niechętnie wybierany przez pszczoły.

Jest to też materiał niechętnie wybierany przez pszczoły.

Pozdrawiam, Jacek
-
- 500p
- Od: 21 lut 2020, o 14:41
Wielkie dzięki za ten link - zajrzałem w jeden artykuł i widzę, że to jest to czego szukałem. Mam ciekawy temat do zgłębiania w tym sezonie.Mcin pisze: ↑8 lut 2024, o 18:27
Plecam bardzo ciekawa przystępna i treściwa strona - w tym m.in ogród dla pszczół i innych latających:
https://dzicyzapylacze.pl/ogrod-dla-pszczol/
Czasem lepiej mieć w ogrodzie więcej różnych ciekawych i rzadkich już gatunków - no i bez łupania rurek. Pozdrawiam

-
- Od: 6 gru 2021, o 18:36
Asia - Pelasia może ja ci odpowiem - Mody się zmieniają i popularność też to co było hitem kilka lat temu zaczyna być codziennością trzeba podążać z trendem a może i z opłacalnością . Na własne potrzeby można lub wystarczy hodować kilka tysięcy więcej nie da się ogarnąć a by coś z tego zostało to trzeba być do przodu mieć to czego inni jeszcze nie mają .Ogrodową można dostać za free to jak tu można mówić o opłacalności . Koszty są - trzcina łupanie czyszczenie wysyłka itp. Sam myślę ograniczyć się w tym roku a na deski na formatki wydałem ponad 1000 a jeszcze frezowanie plus trzcina.Hobby kosztuje.
Przeżywalność kokonów w kamieniach, zmurszałych kłodach czy w ziemi jest niska. Są one łakomym kąskiem dla wielu innych owadów oraz ptaków, płazów i gryzoni. Poza tym mogą gnić z nadmiernej wilgoci i przemarzać.
Wyniki badań hodowli murarek w rurkach trzcinowych z https://www.inhort.pl/files/program_wie ... ad_4.1.pdf
Stopień wylęgu pszczół z kokonów był dobry i wyniósł 99% dla murarki ogrodowej i 88% dla murarki rogatej. Ocena zasiedlenia gniazd murarki rogatej była zadawalająca i wyniosła około 66%, przy 100% zasiedleniu gniazd przez murarkę ogrodową.
Różnica w stopniu zasiedlenia materiałów gniazdowych znalazła swoje odzwierciedlenie w przyroście populacji ww. gatunków. Z hodowli murarki rogatej, po sezonie, uzyskano 5 tys. kokonów (5-krotny przyrost), a z kolonii murarki ogrodowej aż ponad 8 tys. oprzędów (8-krotny przyrost). Taki współczynnik przyrostu O. cornuta jest zadowalający i pozwala na dość szybkie zwiększenie populacji tej pszczoły. Należy jednak zwrócić uwagę na niezwykle ciepłą wiosnę 2018 r. W mniej sprzyjających warunkach pogodowych można się spodziewać znacznie gorszych wyników hodowlanych
Trzcinę można łatwo pozyskać. Wystarczy na na przedwiośniu, po wyschnięciu brzegów i kilkudniowym okresie bezdeszczowym wybrać się na spacer z ostrym nożem i składanym stołkiem. Przez godzinę można naciąć 100 rurek.
Trzcina pospolita, przynajmniej na Mazowszu rośnie placami na niskich brzegach wszystkich rzek i jezior. Nie koszona staje się ekspansywna, znosi dłuższe zalewanie, wytrzymuje suszę i łatwo daje się przesadzić.
Na początek nie trzeba budować ulików. Wystarczy obciąć szyjkę w butelce PET, wcisnąć na ciasno pęczek rurek i ją podwiesić na sztywno np. pod okapem altanki.
Wyniki badań hodowli murarek w rurkach trzcinowych z https://www.inhort.pl/files/program_wie ... ad_4.1.pdf
Stopień wylęgu pszczół z kokonów był dobry i wyniósł 99% dla murarki ogrodowej i 88% dla murarki rogatej. Ocena zasiedlenia gniazd murarki rogatej była zadawalająca i wyniosła około 66%, przy 100% zasiedleniu gniazd przez murarkę ogrodową.
Różnica w stopniu zasiedlenia materiałów gniazdowych znalazła swoje odzwierciedlenie w przyroście populacji ww. gatunków. Z hodowli murarki rogatej, po sezonie, uzyskano 5 tys. kokonów (5-krotny przyrost), a z kolonii murarki ogrodowej aż ponad 8 tys. oprzędów (8-krotny przyrost). Taki współczynnik przyrostu O. cornuta jest zadowalający i pozwala na dość szybkie zwiększenie populacji tej pszczoły. Należy jednak zwrócić uwagę na niezwykle ciepłą wiosnę 2018 r. W mniej sprzyjających warunkach pogodowych można się spodziewać znacznie gorszych wyników hodowlanych
Trzcinę można łatwo pozyskać. Wystarczy na na przedwiośniu, po wyschnięciu brzegów i kilkudniowym okresie bezdeszczowym wybrać się na spacer z ostrym nożem i składanym stołkiem. Przez godzinę można naciąć 100 rurek.
Trzcina pospolita, przynajmniej na Mazowszu rośnie placami na niskich brzegach wszystkich rzek i jezior. Nie koszona staje się ekspansywna, znosi dłuższe zalewanie, wytrzymuje suszę i łatwo daje się przesadzić.
Na początek nie trzeba budować ulików. Wystarczy obciąć szyjkę w butelce PET, wcisnąć na ciasno pęczek rurek i ją podwiesić na sztywno np. pod okapem altanki.
-
- 500p
- Od: 21 lut 2020, o 14:41
A jak coś ci się stanie to kto się zajmie łupaniem? Moim zdaniem przeżywalność pszczół ma być taka jaka jest, a reszta ma posłużyć jako pokarm. Historia pokazuje, że jak człowiek się wtrąca, to tylko same kłopoty są. Pszczoła nie żyje samotnie, tylko ma kontakt z niezliczoną ilością stworzeń i roślin. Ma chorować, zjadać i być zjadana, itd. itp.
Poświęcając kilka metrów kwadratowych ogrodu, mogę stworzyć wielu owadom warunki do życia i będą sobie radzić beze mnie.
Oczywiście są miejsca gdzie trzeba odtworzyć populację i tam warto zastosować na start te metody, ale uważam, że na dłuższą metę trzeba tworzyć warunki owadom do samodzielnego życia.
Poświęcając kilka metrów kwadratowych ogrodu, mogę stworzyć wielu owadom warunki do życia i będą sobie radzić beze mnie.
Oczywiście są miejsca gdzie trzeba odtworzyć populację i tam warto zastosować na start te metody, ale uważam, że na dłuższą metę trzeba tworzyć warunki owadom do samodzielnego życia.
-
- Od: 6 gru 2021, o 18:36
Zapylacze nie mają twojego rozumu a i możliwości też.Gdzie w naturze znajdziesz otwartą rurkę trzcinową chyba jak się złamie trzcina, murarki zębów nie mają i piły by upiłować trzcinę ,wywiercić otworu też nie potrafią . Lepiej nic nie pisz i daj naturze żyć tak jak piszesz , ale nie pisz tu na forum takich herezji.
Zmoderowłam/K
Zmoderowłam/K