Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 15

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 15

Post »

:wit Witajcie!
Zajrzałam dzisiaj na działkę i wróciłam załamana. Jest tam istny obraz nędzy i rozpaczy.
Rabaty toną w wodzie, w ogóle nie widać nosków cebulowych roślin wiosennych, obawiam się, że pogniły. Nie kwitnie ani jeden ciemiernik. Żałuję, że nie posłuchałam M, który bardzo mi odradzał wyjazd, znając moje nastawienie do tego, co się tam dzieje.
Na pocieszenie wysiane jakiś czas temu heliotropy, goździki skupione i złocienie pięknie wzeszły i rosną. Najwolniej - jak zwykle - rosną heliotropy, ale najważniejsze, że nie giną, a jest ich dużo. Będzie czym zasłonić puste miejsca.
Muszę jeszcze coś dosiać na wszelki wypadek, np. dobrym wypełniaczem jest 'Starzec/mrozy'. Nasiona już.mam.

Wandeczko - u mnie te aksamitki wyrosły jak wielkie krzaczyska i zastanawiam się, czy je siać w tym roku, ;:131 choć jeśli dużo roślin zgnije, one będą dobrymi wypełniaczami. :|
Ja nie mam ślazówki. ;:185 Mogło Ci się pomylić z malwą, która przyszła do mnie nie wiadomo skąd, wyrosła w mocno zacienionym miejscu, nie wybujała w górę, ale ładnie zakwitła kilkoma kwiatuszkami. ;:303
Ślazówki nigdy nie miałam, zatem nie mogę Ci pomóc. :lol:
Pozdrawiam cieplutko. ;:196

Ponieważ lato po wypadku spędzałam wyłącznie na działce bez zaglądania do domu, to i zdjęć letnich nie wstawiałam, a mam ich dość duży zasób, który teraz z przyjemnością prezentuję.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Soniu - Celozje u mnie - podobnie jak heliotropy czy astry obowiązkowo muszą być.
Właśnie przypomniałaś mi, że trzeba je wysiać, bo one też powoli sobie dorastają, a kwitną do pierwszych przymrozków. ;:333
U mnie też deszcz goni deszcz i deszczem pogania, a działka tonie w wodzie. ;:222
Czekam wiosny, jednak nie umiem czekać spokojnie. ;:185 Już bym coś tam działała, oczywiście pod warunkiem, że pogoda byłaby sprzyjająca. ;:7
Słoneczka życzę i zdróweczka. ;:3 ;:167 ;:167
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Ewuniu - dziękuję za miłe słowa pod adresem moich kwiatków. ;:167
Mam siewki, zatem mam czym się opiekować w oczekiwaniu na wiosnę, ;:333 a Ty straszysz powrotem zimy. ;:oj
Choć z drugiej strony, może dla mojej działki lepszy byłby mróz niż taka breja, jaka teraz tam panuje. ;:145
Celozja nie jest trudna w uprawie, ;:185 najważniejsze jej wymaganie to miejsce nasłonecznione. ;:3
;:196 ;:196
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Małgorzatko - u mnie nasturcje zawsze siały się same, musiałam przerzedzać, jednak też się już wyrodziły i w minionym sezonie wysiałam zakupione nasiona. ;:108
Lato to na mojej działce najładniejsza pora roku. ;:215 Dziękuję za słowa uznania. ;:196
Pozdrawiam cieplutko. ;:167
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Dobrego, najlepiej słonecznego, tygodnia! ;:3 ;:3 ;:3 ;:4 ;:4
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Rozumiem, Lucynko! Ja myślałam, że ślazówka znajduje się na drugim od końca zdjęciu w poście powyżej.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Wandeczko - na tym zdjęciu widnieje hibiskus bagienny. Kwiaty ma rzeczywiście podobne do ślazówki, ale znacznie większe, czego pewnie fotka nie oddaje. ;:108
Pozdrawiam. ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Trzymam kciuki za roślinki.
Mam nadzieje, że nie pogniły. Niestety zapowiadają deszczową pogodę.
Ja chciałam obciąć żywopłot i nie ma kiedy, bo ciągle pada, a na to potrzeba co najmniej kilku dni bez deszczu, żeby jakieś grzyby nie wlazły w gałązki
halinkab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2015, o 14:00

Post »

Widzę, że masz hibiskusa bagiennego podobnego do mojego. Chodzi o tego czerwonego. Na jesień posadzilam również tego krzewiastego ciekawe czy będzie dobrze rósł u mnie.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Kolejny dzień deszczowy i chmurzasty. Kiedy się to skończy....
Siewki na parapecie jeszcze żyją, ale nie rosną, słońce im potrzebne, a jego nie ma.
Zresztą mnie też słonecznych promieni bardzo brakuje.
Z tęsknotą wspominam piękne letnie dni i kwitnące kwiatuszki.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Gosiu - niestety, w mojej gliniastej ziemi korzonki i cebulki są mocno narażone na gnicie i zawsze muszę być przygotowana na liczne straty. ;:222 Dawniej bardzo się tym denerwowałam, jednak na stare lata doszłam do wniosku, że szkoda zdrowia i na wszelki wypadek część cebulek sadzę w donicach, które przechowuję w tunelu, a na wypadek wypadnięcia roślin korzeniowych zakupuję nowe. ;:7
Deszczy nam nie brakuje. Teraz. Ciekawa jestem, czy nie braknie ich również latem. :lol:
Za kciuki serdeczne dzięki. ;:167
Obrazek
Mój letni ciemiernik.
Obrazek
Cynie w towarzystwie pysznogłówki cytrynowej i wilczomlecza obrzeżonego.
Obrazek
Tytoń ogrodowy. Samosiewka.

Halinko - hibiskusy krzewiaste nie mają specjalnie dużych wymagań, zatem spokojnie możesz czekać na pierwsze kwiatki. ;:215
Obrazek
Wszędobylskie nagietki,samosiewki.
Obrazek
Odętka wirginijska variegata.
Obrazek
Astry w moim ulubionym kolorze.

Dla poprawy nastroju jeszcze kilka fotek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam. Lucyna
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Właśnie dzisiaj kupiłam nasiona bylinowych astrów alpejskich, które na torebeczce wyglądają dokładnie tak jak Twoje. Ale te moje mają mieć tylko 20cm wysokości. Kolor jest przepiękny. Podobnie jak kolor tego, co pokazujesz na drugim zdjęciu od końca. O ile się nie mylę, jest to lewkonia, ale może niekoniecznie :wink:
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Fotki obejrzane,nastrój poprawiony... :D ;:180
U mnie aura mieszana,słoneczko też się pojawia,opadów także nie brakuje...O wysiewach jeszcze nie myślę choć dzisiaj miałam okazję wykorzystać i przywiozłam z moim starszym dzieckiem ziemię.Mam zamiar tylko ogórki i pomidory posiać ale jak wiadomo jeszcze sporo czasu do tej czynności. ;:7
Dużo upragnionego ;:3 Ci życzę Lucynko! ;:196 ;:167

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2021, o 08:11

Post »

Piękne fotki :)
Najbardziej mi się podoba różowy hibiskus o pełnych kwiatach. Cudny jest ;:167
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Mnie tylko na zakupy posłać... ;:306
Poszłam po artykuły spożywcze, ale storczyk pędowy tak się do mnie uśmiechał, że nie mogłam się powstrzymać.
Obrazek
Pogoda bez zmian, tylko chłodniej i wiatr się uspokoił.

Wandeczko - moje astry są jednoroczne karłowe, ale wyrosły wyższe niż powinny. ;:131
Miałam astry alpejskie niebieskie i białe, ale jedne i drugie przepadły. ;:222
Astry alpejskie rzeczywiście są niziutkie. ;:108
Lewkonię rozpoznałaś prawidłowo. ;:63
Obrazek
Obrazek
Ta cynia to jedna jedyna roślinka.

Maryniu - w Twoich stronach widocznie lepsi ludzie mieszkają, toteż słoneczko Wam się pokazuje. ;:215 Moje słonko śpi. ;:19
Ziemię zakupiłam bardzo wcześnie i, korzystając z porady, postarałam się, by przemarzła. ;:224 Podobno ziemiórki na mrozie giną. Coś w tym jest, bo jak dotąd nie widzę ani jednej nad kuwetkami z siewkami. ;:333
Serdeczne dzięki za słoneczko, ;:167 może wreszcie zaświeci... ;:204
Tobie również życzę jak najwięcej jego ożywczych promieni. ;:3 ;:3 ;:3 ;:196
Obrazek
Obrazek

Małgorzatko - nisko się kłaniam ;:180 ;:180 w podziękowaniu za ciepłą ocenę moich fotek i kwiatków. ;:196
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam. Lucyna
Awatar użytkownika
neferet
200p
200p
Od: 18 paź 2014, o 19:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Lucynko, przepraszam, że nie zaglądałam do Ciebie tak długo. Czas śmiga pędzikiem, więc jak już wpadłam na forum to wątki zwiedzałam po powiadomieniach no i wygląda na to, że źle coś ustawiłam, bo żadnego od Ciebie nie miałam. Za mną wariacka jesieniozima i nie najłatwiejsza, między innymi z powodów, o których pisałaś. Ja odcięłam się od wszystkiego. To się chyba nazywa emigracja wewnętrzna? :wink: Dziś złapałam więcej czasu i zaglądam na różne, dawno nie odwiedzane wątki i tak znowu jestem u Ciebie. I jestem zachwycona Twoimi zdjęciami i kwiatami. No i przeczytałam Twoją odpowiedź, o której nic nie wiedziałam. :) Fajnie, że masz chrześniaczkę moją imienniczkę. Ciekawe czy są jakieś odmiany nazwane tym imieniem... :D

Pytałaś czy mam swój wątek, bo nie możesz znaleźć. Nie mam. Dopiero w zeszłym roku ruszyłam z ogarnianiem działki po budowie i nie bardzo wiedziałam co bym miała Wam pokazać... Ale przyznam, że dojrzewam chyba do tego. Kiedyś jak nasz psiak był młodziutki zaglądałam na takie forum psio-zwierzęce i tam kiedyś usłyszałam 'załóż mu wątek koniecznie'. Uśmiechnęło mi się serduszko, kiedy przeczytałam co napisałaś, żebym założyła własny wątek. Psiak dzisiaj już starszy pan, uwielbia działeczkę, a z koleżanką co mnie tak poganiała do dziś mamy kontakt.:)

Tyle pięknych kwiatów u Ciebie, ale nie wszystkie rozpoznaję. :-D Masz chyba jedno cudo, o którym marzę i które kiedyś rosło u mojej babci - bożykwiat. Będzie u mnie na pewno. Niech mu tylko wyszykuję miejsce.
Z pewnym sentymentem patrzę na hibiskusy, ale u mnie ziemia piaszczysta. Nie wiem czy to dobry pomysł.
Pierwszy raz będę siać białe aksamitki. Przeczytałam, że wyrosły Ci wysokie. To chyba by się zgadzało z tym, co chciałabym osiągnąć - planuję je połączyć z wysokimi daliami. Zobaczymy.

Ech, poczułam wiosnę dzięki Tobie i temu forum! Dobrze, że jest takie miejsce. ;:167
Czy wchodzimy, czy wychodzimy z ogrodu furtka jest początkiem drogi.
Pozdrawiam, Monika
Za furtką
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Dzisiaj u mnie deszczowo i ponuro...Idąc na zkupy obserwuję przyblokowe rabaty.Widziałam pierwsze kępy przebiśniegów,pierwiosnków,żonkili.Od razu raźniej! :) Kwiatowe pocieszajki i u mnie w domu bywają coraz częściej...
Storczyk ładnie kwitnący ;:333 a działkowy bylinowy aster biały to także mój ulubiony. ;:108

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Już dziesiąty luty. Coraz bliżej wiosna. Gdyby jeszcze słoneczko zechciało poświecić...
Wprawdzie od wczoraj nie spadła ani kropla deszczu, ale za to sine mgły wiszą nad ziemią i szaro za oknami.
A wydaje się, że tak niedawno było słoneczne i gorące lato.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Moniczko - miło mi znowu Cię spotkać. ;:167
Też bym chciała umieć odciąć się od wydarzeń zewnętrznych, ale - niestety - nie potrafię. Już w dzieciństwie ukształtował się we mnie aktywny stosunek do tego, co dzieje się wokół, a to za sprawą nachodzenia i kilku aresztowań mojego taty przez dziwnych 'panów'. ;:202

Mam dużą kępę bożykwiatu i jeśli nie zgnił, to chętnie się z Tobą podzielę. ;:333
Jeśli masz na myśli hibiskusy bagienne, to one potrzebują dobrej gleby, ;:131 natomiast z powodzeniem możesz posadzić ketmie syryjskie, popularnie zwane hibiskusami. Te nie mają wymagań. ;:303 U mnie sieją się, więc....
U mnie aksamitki wyrosły dużo wyższe niż powinny, ale na mojej działce jakoś wszystko wyrasta znacznie wyżej niż w opisie. Widocznie podłoże gliniaste nawożone gołębim nawozem robi dobrą robotę. ;:306

Dziękuję pięknie za ciepłe słowa pod adresem moich kwiatków i pozdrawiam cieplutko. ;:196
Obrazek

Maryniu - u nas w ogródkach przyblokowych nic jeszcze nie wieszczy wiosny. ;:185
Astry bylinowe u siebie przerzedziłam, pozbyłam się wysokich, zostawiłam tylko niskie i tylko trzy. A białego też darzę szczególną sympatią. ;:333
Zastanawiałam się wczoraj podczas zakupów nad przytuleniem jakiegoś hiacynta, jednak zrezygnowałam. Póki co ładnie kwitną storczyki, zatem nie chcę już zagracać parapetu, bo za chwilę będą kolejne wysiewy parapetowe. :lol:
;:cm
Obrazek
Pozdrawiam. Lucyna
halinkab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2015, o 14:00

Post »

Lucynko czy ja dobrze widzę na ostatnim zdjęciu rozchodnik? Wiesz może co to za odmiana?
Awatar użytkownika
leszkat76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2020, o 14:12

Post »

Dzielżan jest śliczny, jeśli dobrze rozpoznałam , na drugim zdjęciu. ;:333
A ten czerwony z białym mazianiem to co?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”