Thuje szmaragd zółkną od środka- i inne problemy w uprawie
Re: Tuja Szmaragd problemy w uprawie
Czymś opryskać je ?

- Madziagos
- -Moderator Forum-. 
- Od: 10 kwie 2012, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Myślę, że środek na choroby grzybowe przejawiające się brązowieniem igieł by tutaj nie zaszkodził, np. Aliette.

Dzień dobry.
Szanowni Państwo, chciałbym poprosić o wsparcie w zdiagnozowaniu co dolega moim drzewkom.
W ostatnim czasie zauważyłem, że drzewka mocno obsypują się od środka.
Ale też brązowieją (żółkną? odbarwiają?) się pędy, zarówno na zewnątrz jak i w środku.
Niektóre z nich mają czarne końcówki gałązek (zdjęcie).
Po przejechaniu ręką wewnątrz drzewka, wyczesuję dużą ilość suchych pędów.
Tuje sadziłem 3 lata temu, to pierwszy rok z takimi objawami.
W ostatnim czasie w połowie września podsypałem je nawozem jesiennym i opryskałem preparatem Saprol.

Będę zobowiązany za każdą radę.
Pozdrawiam.

Szanowni Państwo, chciałbym poprosić o wsparcie w zdiagnozowaniu co dolega moim drzewkom.
W ostatnim czasie zauważyłem, że drzewka mocno obsypują się od środka.
Ale też brązowieją (żółkną? odbarwiają?) się pędy, zarówno na zewnątrz jak i w środku.
Niektóre z nich mają czarne końcówki gałązek (zdjęcie).
Po przejechaniu ręką wewnątrz drzewka, wyczesuję dużą ilość suchych pędów.
Tuje sadziłem 3 lata temu, to pierwszy rok z takimi objawami.
W ostatnim czasie w połowie września podsypałem je nawozem jesiennym i opryskałem preparatem Saprol.

Będę zobowiązany za każdą radę.
Pozdrawiam.
- Szczurbobik
- Przyjaciel Forum - gold 
- Od: 17 lut 2016, o 20:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Thuja Smaragd problemy w uprawie
A były podlewane? Na zdjęciu widoczny piach. Moim zdaniem te tuje po prostu się nie przyjęły.

Pozdrawiam Lucyna

Re: Thuja chyba usycha
Tak wiec po 7 latach stwierdzam , ze tak ma być, żadna roślina nie uschła a teraz wyglądają takblaster pisze: ↑1 paź 2016, o 08:27 Jako ze to mój pierwszy post to witam wszystkich forumowiczów. Na wiosnę posadziliśmy 9 thuj ok. 1m wysokości , kupione w markecie . Teraz po ok.6 miesiącach wszystkie zaczynają brązowieć i usychać (jak dotknę tych brązowych gałązek to się osypują). Czy to ich koniec , czy może uda się je uratować ?

- Szczurbobik
Re: Thuja Smaragd problemy w uprawie
Im większa tuja, tym trudniej się przyjmuje. Należy stworzyć jej doskonałe warunki, a i tak straci początkowo nieco na wyglądzie, póki nie dojdzie do siebie. Lepiej powinny przyjmować się małe roślinki. Sąsiad sadził szpaler z kupionych w Leśnictwie brabantów i kolumn z gołym korzeniem. Miały może po 20 cm. wysokości. Żadna nie wypadła, wszystkie rosną gęste. Na efekt zrównania roślin z siatką na 1,20 m czekał jakieś 4 lata ale opłaciło się. Dodam, że nie podlewał ich ani przy nich za bardzo nie "skakał". W międzyczasie trzy mu gdzieś zawadzały i przyszły do mnie, wykopane z dużą bryłą korzeniową i od razu zasadzone. Przesadzania wcale nie odczuły. Obecnie mają po 2 m i są ładnie gęste od samego dołu.

Pozdrawiam Lucyna

Thuja szmaragd - brązowienie - diagnostyka
Cześć forumowicze!
Próbuję zidentyfikować co dzieje się z tujami.
Drzewka usuchają od środka oraz od dołu
Tak wyglądał ich stan w sierpniu 2023
https://i.postimg.cc/NFnBBnbv/434832377 ... 7290-n.jpg

tak wyglądają aktualnie, kwiecień 2024

Może potraficie to zidentyfikować? Jakie kroki należy podjąć?
Będę bardzo wdzięczny za pomoc, pozdrawiam serdecznie:)

Próbuję zidentyfikować co dzieje się z tujami.
Drzewka usuchają od środka oraz od dołu
Tak wyglądał ich stan w sierpniu 2023
https://i.postimg.cc/NFnBBnbv/434832377 ... 7290-n.jpg

tak wyglądają aktualnie, kwiecień 2024

Może potraficie to zidentyfikować? Jakie kroki należy podjąć?
Będę bardzo wdzięczny za pomoc, pozdrawiam serdecznie:)
- Karo
- -Administrator Forum-. 
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Thuja szmaragd - brązowienie - diagnostyka
To dorosłe już drzewa   od góry rosną pięknie więc czy to jakieś porażenie je dopadło czy też szkodnik?
  od góry rosną pięknie więc czy to jakieś porażenie je dopadło czy też szkodnik?
Zamieranie-zasychanie starszych igieł, szczególnie po zimie jest normalne ale tak dziwnie to wygląda u Twoich drzew,czy tam coś stało przed nimi? Zasłaniało je? Np. jakieś pryzmy drewna były ustawione a powyżej tej 'bariery' żywotniki rosły swobodnie?
W jakiej ziemi one rosną, wyściółkowana jest czymś?
Nawozisz je? Podlewasz? Poprzednie lato było upalne....
Ja bym profilaktycznie opryskała je środkiem przeciw brązowieniu igieł czyli kupiła siarczan magnezu, rozpuściła w wodzie i opryskała ale jednocześnie podlała tym roztworem. Ponieważ jest wiosna trzeba je zasilić również nawozem bogatym w azot. Ja używam popularnej Azofoski. Wszystkie nawozy " dedykowane do..." to wyciąganie z nas kasy.
I oczywiście przytnij te gałezie od dołu, nie drastycznie ale o 1/3 lub 2/3 dlugości.
Żywotnik jak sama nazwa wskazuje, mają silną wolę życia i z pewnością odbiją te pędy które przytniesz...

od góry rosną pięknie więc czy to jakieś porażenie je dopadło czy też szkodnik?
  od góry rosną pięknie więc czy to jakieś porażenie je dopadło czy też szkodnik?Zamieranie-zasychanie starszych igieł, szczególnie po zimie jest normalne ale tak dziwnie to wygląda u Twoich drzew,czy tam coś stało przed nimi? Zasłaniało je? Np. jakieś pryzmy drewna były ustawione a powyżej tej 'bariery' żywotniki rosły swobodnie?
W jakiej ziemi one rosną, wyściółkowana jest czymś?
Nawozisz je? Podlewasz? Poprzednie lato było upalne....
Ja bym profilaktycznie opryskała je środkiem przeciw brązowieniu igieł czyli kupiła siarczan magnezu, rozpuściła w wodzie i opryskała ale jednocześnie podlała tym roztworem. Ponieważ jest wiosna trzeba je zasilić również nawozem bogatym w azot. Ja używam popularnej Azofoski. Wszystkie nawozy " dedykowane do..." to wyciąganie z nas kasy.
I oczywiście przytnij te gałezie od dołu, nie drastycznie ale o 1/3 lub 2/3 dlugości.
Żywotnik jak sama nazwa wskazuje, mają silną wolę życia i z pewnością odbiją te pędy które przytniesz...
- Szczurbobik
Re: Thuje szmaragd zółkną od środka- i inne problemy w uprawie
A ja spytam inaczej, czy te tujki są na terenie ogrodzonym, jeśli tak to czym? Czy dobrze widzę, że jest tam siatka leśna?  Podobne łyse drzewka na podobnej wysokości widuję codziennie u sąsiadów, gdzie po rodzinnych perturbacjach dom stoi pusty, a ogrodzenie zniknęło. Nasadzenia doznały "magicznego łysienia" w środku. Nie złapałam delikwenta na gorącym uczynku, ale podejrzewam sarny lub zające. Dodam, że takie łysinki  mają tylko iglaki- cyprysik nutkajski, sosny i świerki.

Pozdrawiam Lucyna