Szczepienie drzew i krzewów owocowych - cz. 4

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Szczepienie drzew i krzewów owocowych - cz. 4

Post »

Znalazłem ten wątek przypadkiem i taka szybka myśl zanim zaczne się zagłębiać jeśli ma to sens. :wink:

Mam dwie gruszki, takie które od dwóch lat staram sie doprowadzić do ładu bo ponad 20lat rosły samopas. Odmian nie znam. Jedna daje fajną ilość gruszek, inna kiepską. Obie przyciąłem na wysokości okolo 150cm zostawiajac po okolo 5gałęzi najbardziej pionowo rosnących by nie sięgać gruszek nie wiadomo skąd, co po części się udało. Jednak nadal walcze z techniką cięcia, bo puszczają sporo wilków w sezonie.

Do sedna.

Z racji że działke powiększam o sporą ilość drzewek owocowych, a wiosną będe musiał przyciąć nowe drzewka, to czy jest możliwość zaszczepienia tych ściętych czubków czy gałązek na wilkach tych gruszek?

Wybieram gałązke tej samej wielkości co wilk na gruszce, ścinam pod skosem i ze sobą szczepie? Czy to wymaga innej praktyki?
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2021, o 08:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Błażeju, możesz szczepić wiosną przez stosowanie, jak podkładka i zraz są tej samej grubości, albo możesz założyć oczko latem, jeśli wiosenne szczepienie nie wyjdzie. Próbuj. Jak wiosenne nie pójdzie, to może letnie.

Jeszcze nie miałam sukcesu w szczepieniu przez stosowanie. Na razie wychodzi mi kożuchówka (szczepienie za korę) i okulizacja.

Szczepienie za korę robię wiosną na kilkuletniej gałęzi, gdzie kora jeszcze nie ma spękań. To musi być w czasie, gdy ruszają soki, żeby kora łatwo odchodziła. To była moja pierwsza technika i od razu miałam 8/8 przyjęć. W ten sposób przeszczepiłam również grusze na dorodnej pigwie - w koronie i też 3/3 przyjęte.
Farmer1111
50p
50p
Od: 1 gru 2020, o 10:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

U mnie tak samo było na początku że szczepiłem za kore grusze które już ledwo żyły. Później kupiłem podkładki g.kaukaskiej i antonówki i było szczepione przez stosowanie.
W ten sposób zachowałem odmiany co były i teraz bliżej wiosny będzie wielkie sadzenie. Drzewka 2-letnie mają nawet do 2,8m
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dziękuje! ;:136

Ja chce z działki zrobić mini sad owocowy i planuje co roku dokupować jakieś drzewka owocowe, przy okazji pozbywając się thuji, od strony południowej, co odbierają mi słońce połowie działki.

Jednak te dwie gruszki, to już przy obecnym owocowaniu wystarczająco dla nas, a jak się poprawi z czasem jak dojde z cięciem do ładu, to będzie nadto, stąd pomyślałem by wykorzystać ten potencjał i miejsce i na nich zaszczepić jabłonki z różnych odmian, co będe przycinać. Zawsze to jakaś zabawa, coś nowego i ciekawostka dla odwiedzających jak się uda. :) fajnie by się prezentowały jabłka różnego koloru na gruszkach.

Swóją drogą, ma ktoś coś takiego u siebie?
Awatar użytkownika
leszkat76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2020, o 14:12

Post »

Nie sądzę by jabłonie na gruszy się przyjęły, możesz ewentualnie różne odmiany gruszek naszczepić.
malopolanin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2018, o 10:27

Post »

U mnie od kilku lat zbieram jabłka z gruszy Carola. Naszczepione odmiany Faworytka, Red Faworytka i Konferencja (przyjęło się 5 oczek). Do tego Gold Milenium. Wszystko na jednym drzewku. Jabłka rosną wyraźnie mniejsze, różnią się też smakiem od tych, które zbieram z jabłoni Gold Milenium.
Jest to efekt eksperymentu spowodowane dużymi kłopotami z Carolą z jednej strony, a z drugiej faktem, że człowiek wynajęty do skoszenia trawy ściął młodziutkie drzewko Gold Milenium, które z wielkimi kłopotami kupiłem lata temu. Wina chyba po mojej stronie, bo nie usunąłem trawy wokół jabłonki, a trawa wtedy była sporo powyżej pasa.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Stąd właśnie moje pytanie pod wpływem chwili. :D

Wydaje mi się, że kiedyś widziałem szczepione kilka odmian jabłonek na gruszce.

Temat mnie zaintrygował i jeśli wiosną coś mi nie wypadnie, to nie omieszkam spróbować zaszczepic przycięte jabłonki.
Awatar użytkownika
Slomo
100p
100p
Od: 10 sie 2020, o 13:38

Post »

Wiosną szczepiłem jabłoń, zraz się przyjął. Kiedy najlepiej zdjąć taśmę mocującą zraz?
Teraz czy poczekać do wiosny?
malopolanin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2018, o 10:27

Post »

Kiedy najlepiej? Jakieś pół roku temu.
Awatar użytkownika
Slomo
100p
100p
Od: 10 sie 2020, o 13:38

Post »

Czyli zdejmować? Mrozy już tu u nas są i będą pewnie przez tydzień.
Farmer1111
50p
50p
Od: 1 gru 2020, o 10:54

Post »

Najlepiej usunąć taśme jak blokuke przyrost w miejscu szczepienia. Ja tak w tym sezonie zniszczyłem sobie 12 drzewek bo taśma blokowała przyrost i nad taśmą zraz przyrastał.
Usuwałem taśme około 15czerwca z takich grubszych podkładek a reszte zostawiłem na 10go lipca bo wyjazd. Takich błędów nie wolno robić
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2021, o 08:11

Post »

Slomo pisze: 25 lis 2023, o 13:26 Wiosną szczepiłem jabłoń, zraz się przyjął. Kiedy najlepiej zdjąć taśmę mocującą zraz?
Teraz czy poczekać do wiosny?
Wg mojego doświadczenia - ok. 6 do 8 tygodni po szczepieniu, a już na pewno, gdy zraz/nowy pęd z oczka zaczyna mocno przybierać na grubości.
bendkos
200p
200p
Od: 13 maja 2012, o 19:39

Post »

Jeżeli ktoś lubi na bogato to można używać taśmy Medi-film po jakim czasie sama się rozłoży.
Nig­dy nie re­zyg­nuj z ce­lu tyl­ko dla­tego, że osiągnięcie go wy­maga cza­su. Czas i tak upłynie.-H. Jackson Brown, Jr.
leff
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 17:34

Post »

Niestety, to tylko tak fajnie wygląda w materiałach reklamowych.
Może gdyby dać 2-3 warstwy parafilmu/medfilmu to by samo odpadło. Żeby, szczególnie przy szczepieniu, obie "części" dobrze przylegały i były zabezpieczone przed wysychaniem trzeba zużyć całą "łatkę" a to już daje dużo więcej warstw i potem, trzeba to jednak przeciąć.

Z resztą, to samo dotyczy gumek do szczepienia, może gdyby nie woskowanie to by same odpadły a tak też trzeba przecinać.
Pozdrawiam,

J
bociankrasna
200p
200p
Od: 25 mar 2013, o 14:33

Post »

Powiedzcie jakie macie doświadczenia w szczepieniu czereśni. Szczepienie w ręku to oczywiste i dość łatwe, ale chodzi mi przez stosowanie, klin, szparę. Mam 2 udane próby I to w sytuacji która nie powinna się udać mianowicie z drzewa na drzewo gdzieś w lutym (było to bardziej w formie eksperymentu bo pąki lekko nabrzmiałe już były).
W tym roku chciałbym doszczepić coś do swoich małych drzew i chodzi mi tutaj w jakim terminie najlepiej to robić. W necie strasznie mało informacji na ten temat.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”