cyma2704 te największe ilości to krokusy botaniczne o maleńkich cebulkach. W związku z tym z każdym plewieniem, kopaniem itp. roznoszą się wszędzie. Taki "chwaścik" nie przeszkadza i jak widać ma się dobrze. To pierwsze zakwitające u mnie krokusy.
Wiosna już chyba przyszła, choć noce jeszcze chłodne. Kokorycz już nie zarasta mi tak przedogródka jak dawniej, ale wciąż są nowe siewki. Starsze roślinki już pokazują pierwsze kwiatki. Są to u mnie samosiejki, które mają różny przekrój barw.
Krokusy nadal kwitną i z każdym dniem pojawiają się kolejne, później kwitnące, które uzupełniają miejsca z przekwitającymi wcześniej odmianami.
Kwitnie też pierwszy z pierwiosnków ząbkowanych, które dostały miejsce mocno im odpowiadające. Nawet w czasie suchego lata nic im się nie stało. Bardzo mnie to cieszy, ponieważ znaczy to że mogą poszukać kolejnych kolorów.
Na koniec nowy zakup, zaledwie sprzed tygodnia - ciemiernik. Jest to odmiana 'Double Ellen Pink Spotted'. Roślinka zaledwie dwuletnia, ale ma już pierwszy kwiatek. Wygląda pięknie i mam nadzieję, że będzie jej dobrze i się nieco rozrośnie.
Krokus 'Ruby Giant'
Pierwiosnek ząbkowany
Ciemiernik 'Double Ellen Spotted Pink'