Cześć!
Moja figa od początku sezonu trochę urosła i mam 13 kwiatów/owoców. Czy podejmie się ktoś na podstawie zdjęć określenia jaki to gatunek? Czy jest szansa, że figi jeszcze dojrzeją?
Pozdrawiam,
Krzysiek
Szansa, że dojrzeją jest zawsze. Trudno ocenić, bo nie wiadomo kiedy figi ruszyły z pąków. Jak masz w doniczce zawsze możesz schować do szklarenki. Jeśli nie masz , to zawsze możesz się bawić i chować na noc, a wyciągać na słoneczko na dzień. Co do odmiany, to kształt liści i kształt owoców podobny do Brown Turkey. To bardzo popularna odmiana (nie gatunek !) więc prawdopodobieństwo większe niż jakieś ewentualne jej odmiany siostrzane.
Padovanka Bijela prawdopodobnie w innych rejonach Chorwacji nazywa się "Fico della Madonna", a na Słowenii "Zeleni Matalon"). Mogę się mylić, bo słabo znam tę figę po tej nazwie. Mogą też występować drobne różnice genetyczne zależnie od rejonu występowania, tak jak w wypadku figi Termenjaca(Chorwacja) i Zuccherina(Słowenia), które niby są synonimami dla tej samej odmiany, ale jednak występują między nimi drobne różnice. Wracając do Twojej figi, to jeżeli się nie mylę i jest to "Fico della Madonna", to pierwszy plus, jest ona samopylna(partenokarpiczna), ma owoce typu breba(na zeszłorocznych przyrostach) i main crop(na tegorocznych przyrostach). Owoce typu breba są długie wyciągnięte. Jest to zielona figa, ale potrafi mieć też trochę pomarańczowo czerwony drobny rumieniec, szczególnie na owocach typu breba. Początek dojrzewania breba późny(23 lipca), main crop średni(15 sierpnia), termin dojrzewania w warunkach chorwackich, u nas co najmniej 2 tygodnie później, zależnie od warunków w danym roku i lokalnego klimatu.
Tymi plamami na liściach bym się nie przejmował, nie wygląda to jak rdza figowa. W następnych latach pewnie zobaczysz jak wygląda, gdy poczuje Twoja figa Polską mokrą pogodę. U mnie część odmian jest bardziej wrażliwa, są też takie bardziej odporne.
Co do przechowywania figi zimą, musisz napisać jakiej wielkości jest Twoja figa, w jakiej była doniczce, w jakiej teraz jest i zobaczysz do jakich rozmiarów dorośnie do końca października. Ja bardzo małe rośliny wolałem przechować w domu pod odpowiednim oświetleniem. Ale te już trochę większe zimowały w garażu. Do garażu wstawiam jak temperatury miały spaść poniżej -4 stopni ze względu na korzenie w doniczkach. Choć gdy pod koniec lutego musiałem wystawić część fig z garażu w 2022 roku, to padła tylko jedna w 3 litrowej doniczce(2 inne w takich doniczkach z oporami ale rozpoczęły wzrost i przeżyły), a temperatury spadały poniżej -6, a raz była -10, niemniej stały przy domu
Pamiętasz kiedy pojawiły się zawiązki kwiatostanów/owoców? to mniej więcej dałoby nam odpowiedź czy zdążą dojrzeć, średnio 90 dni muszą mieć zależnie od odmiany oraz otaczającej temperatury i raczej nie w naszym zimnym klimacie, choć zdarzają się wyjątki. Wczesnym odmianom takim jak Ronde de Bordeaux, czy Michurinska10 vel Florea vel Kirilovo vel Ali Pasha vel Veseli, wystarczy mniej dni. Przy odmianach późnych, które teoretycznie mają 115 dni np. Panache(Tiger Fig) te niskie temperatury powodują dojrzewanie skrajnie późno nawet w szklarni np. pierwszy owoc koniec listopada
Zaczyna dojrzewać pierwszy main crop na Brown Turkey☺. Jest to jeden z trzech owoców, który nakłułem. Czy nakłucie dodatkowo przyspieszyło dojrzewanie, czy tylko zbieg okoliczności? Dwa pozostałe nakłute owoce na razie na takim samym etapie jak pozostałe.
Chciałem się pochwalić. Dziś zebrany drugi owoc, pomimo zielonego koloru pierwszej z dojrzałych była pyszna. Bardzo słodka i aromatyczna.
Reszta zielona i twarda ale pogoda sprzyja więc może jeszcze coś dojrzeje. Nikt o tym nie wspomina, że owoce są bardzo małe do ostatniej chwili, nagle zaczynają nabrzmiewać i dojrzewają w ciągu kilku dni. Byłem mocno zdziwiony kiedy z dnia na dzień figa urosła 2x.
Czy to może być brown turkey?
kris86k pisze: ↑22 wrz 2023, o 21:50
Nikt o tym nie wspomina, że owoce są bardzo małe do ostatniej chwili, nagle zaczynają nabrzmiewać i dojrzewają w ciągu kilku dni. Byłem mocno zdziwiony kiedy z dnia na dzień figa urosła 2x.
Czy to może być brown turkey?
Nieprawda!Gdybyś moje posty przepatrzył to wspominałem niejendokrotnie że figa gdy zaczna dojrzewać to PUCHNIE i staje się większa.
Ale powiem Ci więcej, to jest do momentu , potem zaczyna się marszczyć i wisieć jak stara skarpetka i wtedy jest najbardziej wycukrzona i smaczna. Ale to jeszcze nie wszystko (bo sam na tym się przejechałem ), kolejny etap jak jej nie zbierzemy to znowu troszkę puchnie ale staje się twarda i niesmaczna. Przynajmniej u mnie tak było na BT w zeszłym roku.Przekonany że mam dobre figi na drzewku czekałem i jadłem po trochę, ale gdy w pewnym momencie
zerwałem kilka ostatnich wyglądały dobrze ale smak thu,tfu!
Najlepiej patrzeć na ogonek, ma być cytrynowożółty, po tym zawsze poznasz czy owocek jest dojrzały.Ogonek zielony to jeszcze nie cza na zbiory. Ja w tym roku nie pojem fig, moje zdurniały do reszty. Nie ma main crop-u, nie ma drugiej fazy przyrostowej, figi lada moment zrzucą liście i zaśpią. Nie maiłem tak nigdy do tej pory.Chyba za sucho miały.Nie dotyczy to fig które przesadziłem miesiąc temu, te ruszyły a drugą fazę a nawet mają owoce.
Takie jaja mam z figami;
To może podpowiem, jakie są ostatnie fazy dojrzewania owoców figi.
Nauczyłem się, że gdy owoce posiadają na swojej skórce lekkie pęknięcia, to taki owoc jest już gotowy do zerwania. Drugim znakiem rozpoznawczym jest biały sok (lateks), który nie wycieka, gdy się taki owoc zerwie.