Sorry Kamil, ale ostatnio nie zaglądam na forum ze względu na brak czasu do lipca (sprawy zawodowe). A w lipcu rozpocząłem akcję zwiększania powierzchni ogrodu ( w tej chwili na ukończeniu). Co do szczepienia to niestety część odmian mi się nie przyjęło (czereśnie (5 z 26), śliwki (7 z 23), grusze ( 4 z 28) i jabłonie (3 z 75). Ale spoko w kolejnym roku mam zamiar powtórzyć ponowne szczepienie tych odmian na większej liczbie podkładek (szczepiłwm po 2 sztuki z każdej odmiany z wyjątkiem czeresni gdzie robiłem po 3 sztuki z każdej odmiany). Teraz zrobiłem pieleszą okulizację (po 2 oczka) czereśni na Krymsku (10 odmian) i zobaczę jak to wyjdzie.
Co do renet to mam ich trochę (Karmelicka, Sudecka, Woskowa, Szara , Złota, Muszkatałowa, Szampańska, Ananasowa, Kulona) , a w tym roku doszczepiłem jeszcze Zuckermaglio. Boskoopa od Szarej łatwo odróżnić bo Boskoop ma chropowatą skórkę i ordzawienie wraz z niewielkim rumieńcem od nasłonecznionej strony. Natomiast klasyczna Szara Francuska Reneta jest zielonkawa bez rdzawienia . W smaku Francuska jest winna i bardziej soczysta, a Boskoop jest suchy i taki trochę trocinowaty.

Także nie ma sprawy będziemy porównywać.