Monstera dziurawa (deliciosa), adansonii i inne - pielęgnacja i problemy w uprawie cz.2
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Monstera dziurawa (deliciosa), adansonii i inne - pielęgnacja i problemy w uprawie cz.2
Kupuję taką: ziemia uniwersalna Wokas.
https://www.google.com/search?q=wokas+z ... era-mobile
Pamiętaj, że każdą ziemię trzeba w przypadku Monster czy innych epifitów wymieszać z perlitem oraz podłożem do storczyków albo samą korą w mniej więcej równych proporcjach.
https://www.google.com/search?q=wokas+z ... era-mobile
Pamiętaj, że każdą ziemię trzeba w przypadku Monster czy innych epifitów wymieszać z perlitem oraz podłożem do storczyków albo samą korą w mniej więcej równych proporcjach.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Re: Monstera dziurawa (deliciosa), adansonii i inne - pielęgnacja i problemy w uprawie cz.2
A może być zamiennie z tej firmy ziemia do palm? Widzę, że chyba różni się tylko piaskiem w składzie
- norbert76
Tak, może być. Obie są podobne jeśli chodzi o podstawę do stworzenia mieszanki.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Zrobiłam mieszankę i przesadziłam monstere. Czy to normalne, ze przy pierwszym podlaniu po przesadzeniu musiałam wlać dość dużo wody (ponad 600 ml na doniczkę 20cm) i dopiero zaczęła woda wypływać z podstawki? Czy jednak coś jest nie tak z ziemia? Mam nadzieje, ze nie przelałam…
Dzisiaj rano zauważyłam gutacje… ale może to wynik dużej wilgotności od nawilżacza?
- norbert76
Gutacja jest zjawiskiem naturalnym, znaczy się że działa gospodarka wodna. Pojawia się najczęściej przy podwyższonej wilgotności powietrza.
W przypadku Monstery nie potrzeba jednak zbyt mocno jej podnosić, wystarczą normalne warunki domowe. Jedynie w okresie grzewczym trzeba uwzględnić zbyt niską wilgotność.
W przypadku Monstery nie potrzeba jednak zbyt mocno jej podnosić, wystarczą normalne warunki domowe. Jedynie w okresie grzewczym trzeba uwzględnić zbyt niską wilgotność.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
To znaczy, ze po prostu spokojnie mam poczekać aż przeschnie wierzchnia warstwa ziemi i podlać ? Dużo wody wciągnęła ziemia, ale to chyba normalne przy świeżym przesadzeniu?
- norbert76
Świeże podłoże zwykle bardziej chłonie wodę, ale dłużej przesycha. Z czasem wraca do normy. Podlewasz jak przeschnie wierzchnia warstwa.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Hej, za wasza rada przesadziłam monstere thai z doniczki 7.5 do doniczki 9. I mam z nią problem… wcześniej podlewalam ja co +/- 4 dni (dawała znać tym, ze jeden liść zawijal się do wewnątrz, po podlaniu „wypłaszczał się”) teraz podlewam ja aż wylewa się woda na podstawkę i po 2 dniach liśc się zwija i okazuje się, ze 2 cm od dna doniczki roślina ma lekko wilgotno… czy powinnam więcej wody wlewać na raz, czy podlewać ją co dwa dni? To nie za często? (Rośnie w mieszance dla monster, jest to mieszanka przepuszczalna z ziemi do zielonych, perlitu, keramzytu, kory i chipsów kokosowych)
- norbert76
Im bardziej przepuszczalne podłoże tym szybciej przesycha
Trzeba namaczać na jakieś kilkanaście minut.
Trzeba namaczać na jakieś kilkanaście minut.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Rośnie w tej samej ziemi, w której rosła przed przesądzeniem dlatego dziwi mnie ze szybciej przesycha, bo skoro większa doniczka to wolniej powinna przesychac.
Czyli podlewać ją można co dwa dni, jeżeli potrzebuje ? Spróbuje nalać dodatkowo do podstawki, żeby wypiła to co z niej wyleciało
Czyli podlewać ją można co dwa dni, jeżeli potrzebuje ? Spróbuje nalać dodatkowo do podstawki, żeby wypiła to co z niej wyleciało
Witajcie,
W celu zdiagnozowania moich dwóch chorujących monsterek przejrzałam cały wątek, właściwie obydwa. Pomogło, chyba wiem w czym problem. Aż wstyd je pokazać. Popełniłam wszystkie możliwe błędy.
1. Przesadzone jakiś czas po kupnie, perlit ziemia i keramzyt, proporcje nie takie.
2. Postawione 4 m od okna północnego
3. zainstalowany wilgotnościomierz, aby wskazówka była po środku ciągle dolewania.
4. Stosowany jakiś rybi nawóz i woda że zmiękczacza.
5 czasem zraszana.
6. W osłonce.
Rośliny początkowo wypuszczały liście, coraz mniejsze, blade, zaczęły zasychać końcówki, właściwie były wiotkie i czarne tylko od brzegów. Zaczęły żółknąć plamami, młode liście miały brązowe smugi jakby nie zdążyły die rozwinąć. Teraz nowy stożek wzrostowy odrazy czernieje i gnije. Liście są matowe z brązowym nalotem jakby piaskiem, szarzeją.
Rozpoznanie: zagrzybiona, przelana, za ciemno, nie ta woda.
Jutro zamierzam przesadzić. Podlać i spryskać topsinem.
Sproszkowany węgiel stosować na uszkodzone korzenie, korzenie powietrzne? Ew. Liście? Czy to taki węgiel aktywny z apteki???
Topsinem podlać tak aby wyszło na spodek czy mniej? Przesadzę do doniczki ze spodkiem. Postawie w jasnym miejscu. Czy ten brązowy nalot można zmyć? W jakiej proporcji ziemia perlit, czasem jest 4:1:1, 3:1:1, 2:1:1?
W celu zdiagnozowania moich dwóch chorujących monsterek przejrzałam cały wątek, właściwie obydwa. Pomogło, chyba wiem w czym problem. Aż wstyd je pokazać. Popełniłam wszystkie możliwe błędy.
1. Przesadzone jakiś czas po kupnie, perlit ziemia i keramzyt, proporcje nie takie.
2. Postawione 4 m od okna północnego
3. zainstalowany wilgotnościomierz, aby wskazówka była po środku ciągle dolewania.
4. Stosowany jakiś rybi nawóz i woda że zmiękczacza.
5 czasem zraszana.
6. W osłonce.
Rośliny początkowo wypuszczały liście, coraz mniejsze, blade, zaczęły zasychać końcówki, właściwie były wiotkie i czarne tylko od brzegów. Zaczęły żółknąć plamami, młode liście miały brązowe smugi jakby nie zdążyły die rozwinąć. Teraz nowy stożek wzrostowy odrazy czernieje i gnije. Liście są matowe z brązowym nalotem jakby piaskiem, szarzeją.
Rozpoznanie: zagrzybiona, przelana, za ciemno, nie ta woda.
Jutro zamierzam przesadzić. Podlać i spryskać topsinem.
Sproszkowany węgiel stosować na uszkodzone korzenie, korzenie powietrzne? Ew. Liście? Czy to taki węgiel aktywny z apteki???
Topsinem podlać tak aby wyszło na spodek czy mniej? Przesadzę do doniczki ze spodkiem. Postawie w jasnym miejscu. Czy ten brązowy nalot można zmyć? W jakiej proporcji ziemia perlit, czasem jest 4:1:1, 3:1:1, 2:1:1?
- norbert76
Ciężko powiedzieć co to za nalot bez zdjęcia...
Podłoże, np. mieszanka ziemi, perlitu oraz podłoża do storczyków w mniej więcej równych proporcjach.
Jeśli chodzi o podlewanie Topsinem, to też ciężko czy jest potrzeba podlewać jeśli nie wiadomo w jakim stanie są korzenie.
Jeśli na liściach jest infekcja, wtedy trzeba odciąć najlepiej liście z największą ilością plam i wystarczy tylko oprysk.
Podłoże, np. mieszanka ziemi, perlitu oraz podłoża do storczyków w mniej więcej równych proporcjach.
Jeśli chodzi o podlewanie Topsinem, to też ciężko czy jest potrzeba podlewać jeśli nie wiadomo w jakim stanie są korzenie.
Jeśli na liściach jest infekcja, wtedy trzeba odciąć najlepiej liście z największą ilością plam i wystarczy tylko oprysk.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Norbert, dziękuję za odpowiedź. Jutro postaram się zrobić zdjęcie w świetle dziennym. Czy topsin można normalnie kupić czy jest wycofany. Sądził ktoś monsterek w lehuzie? Podobno w tym nie można przelać.
- norbert76
W mieszance ziemi, perlitu oraz podłoża do storczyków też nie przelejesz.
A uprawiać w lechuzie dobrze mieć wcześniej doświadczenie, do tego jeśli ma być uprawa w semi-hydro są dedykowane inne nawozy.
Topsin jest wycofany od dłuższego czasu. Możesz kupić zamiennik Scorpion 325sc.
A uprawiać w lechuzie dobrze mieć wcześniej doświadczenie, do tego jeśli ma być uprawa w semi-hydro są dedykowane inne nawozy.
Topsin jest wycofany od dłuższego czasu. Możesz kupić zamiennik Scorpion 325sc.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta