Jak się pozbyć korzenia ścietego drzewa owocowego
- Agrokasia
- 200p
- Od: 14 kwie 2010, o 15:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Jak się pozbyć korzenia ścietego drzewa owocowego
Ocet po prostu wypala. Lepiej nie lej go na trawę, bo na drugi dzień będzie biała. Kiedyś przy pomocy octu wyznaczyłam teren warzywnika. Polałam wzdłuż wyznaczonej linii i na drugi dzień miałam "narysowany" warzywnik, gotowy do przekopania.
Na łańcuch i może wyciągarka da radę.
Witam.
Chciałbym zasięgnąć porady odnośnie tego korzenia. Tuja miała 18 lat. Korzeń zaczął podnosić grobowiec, jak i "atakował" sąsiada mojego dziadka.
Drzewo zostało wycięte przez grabarzy, ale....zostawili korzeń. Po 6 miesiącach wywodów i omijanek, postanowiłem sam się zabrać.
Piła łańcuchowa się klinuje, pień jest strasznie mokry. 2cm i łańcuch nie bierze. Siekierka dziadkowa się złamała. Łupiemy po kawałku. Piłą kabłąkową i płatnicą. Też nie jest rewelacja. Boki i odrosty całe ścięte. Został główny pień, plan jest, aby dociąć jak najniżej i zasypać ziemią. Jednak chciałbym go usunąć całkiem. I pytanie - czym go otruć?

Chciałbym zasięgnąć porady odnośnie tego korzenia. Tuja miała 18 lat. Korzeń zaczął podnosić grobowiec, jak i "atakował" sąsiada mojego dziadka.
Drzewo zostało wycięte przez grabarzy, ale....zostawili korzeń. Po 6 miesiącach wywodów i omijanek, postanowiłem sam się zabrać.
Piła łańcuchowa się klinuje, pień jest strasznie mokry. 2cm i łańcuch nie bierze. Siekierka dziadkowa się złamała. Łupiemy po kawałku. Piłą kabłąkową i płatnicą. Też nie jest rewelacja. Boki i odrosty całe ścięte. Został główny pień, plan jest, aby dociąć jak najniżej i zasypać ziemią. Jednak chciałbym go usunąć całkiem. I pytanie - czym go otruć?

- PiotrekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 wrz 2011, o 08:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dobry na pnie jest Bioekol tylko trzeba trochę poczekać.
Przeczytałem wszystkie wpisy. Niektóre mnie przeraziły (szczególnie te z solą i octem; dlaczego nie dynamit albo sentex?).
Ciekawe - te z grzybami.
Przy wypalaniu musimy pamiętać, że fragmenty nadpalone, ale nie spalone, przeżyją wieki.
Ja robię robię najprościej jak to tylko możliwe. Ucinam pień na wysokośi ok. 1,2 do 1,5 m (im wyżej, tym lżej zrobić dźwignię). Potem szpadlem odkopuję korzenie. Co niektóre traktuję siekierką. A potem obejmuję pień i na bok, do parteru. Jeśli jest możliwość przypięcia wielokrążka do przewrócenia, to już poezja
Nigdy nie było traktorów i lin bo jak niby wjechać na działkę ?
Użycie piły - szczególnie łańcuchowej - to dla niej zabójstwo.
Jeszcze jako dzieciak (!)użyłem drąga jako dźwigni i wywalilem pień po orzechu. Przy krótkim pieńku polecam tą metodę. Miękkiedrzewa można po kawałku wyrąbywać.
Ciekawe - te z grzybami.
Przy wypalaniu musimy pamiętać, że fragmenty nadpalone, ale nie spalone, przeżyją wieki.
Ja robię robię najprościej jak to tylko możliwe. Ucinam pień na wysokośi ok. 1,2 do 1,5 m (im wyżej, tym lżej zrobić dźwignię). Potem szpadlem odkopuję korzenie. Co niektóre traktuję siekierką. A potem obejmuję pień i na bok, do parteru. Jeśli jest możliwość przypięcia wielokrążka do przewrócenia, to już poezja

Nigdy nie było traktorów i lin bo jak niby wjechać na działkę ?
Użycie piły - szczególnie łańcuchowej - to dla niej zabójstwo.
Jeszcze jako dzieciak (!)użyłem drąga jako dźwigni i wywalilem pień po orzechu. Przy krótkim pieńku polecam tą metodę. Miękkiedrzewa można po kawałku wyrąbywać.
Czemu nie semtex ? Bo trudno dostępny 

Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Najlepszym sposobem na pozbycie się pnia jest odpowiednie działanie od samego początku a nie cięcie na wariata. Tu jest najlepszy przykład jak usunąć drzewo.
youtu.be/agA3QJR3AcGlingk
youtu.be/agA3QJR3AcGlingk