Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 14

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 14

Post »

:wit Witajcie!
Przepraszam za nieobecność na FO. ;:196 Jeszcze przez jakiś czas będę nieobecna. Mam gości, którzy absorbują mój czas i chcąc nie chcąc muszę im poświęcać multum uwagi. Jeszcze do poniedziałku będę zajęta. Odezwę się, gdy już będę wolna, prawdopodobnie w poniedziałek wieczorem. ;:218
Tymczasem pozdrawiam Was z całego serca i życzę miłej niedzieli, wspaniałego wypoczynku w ogrodach i na działeczkach. ;:cm ;:cm
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Lucynko, pogoda sprzyja spotkaniom. Mamy przepiękny wrzesień. Szkoda tylko, że nie widać na horyzoncie deszczu.
Znowu trzeba będzie intensywnie podlewać, bo zbliża się fala upałów
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Lucynko pięknie zimowity kwitną. ;:oj Moje przepadły, więc zapomniałam, czy to dobra pora na ich kwiaty. :roll:
Koper i orlaja, jak z katalogu, piękne rzędy. ;:138
Jeszcze moje ulubione rozchodniki popodziwiam. ;:215
Goście mili, mam nadzieję, że nie zmęczyłaś się ich pobytem. :wink:
Mężczyźni kochają obrazki w telewizorze, my wolimy kolory na rabatach. ;:108
Miłego pobytu na działce w cieple i słońcu. ;:168
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Goście się rozjechali, trochę odpoczęłam, ale nadal czuję zmęczenie. Pesel nie pozwala o sobie zapomnieć.
Jednak dopóki będę mogła, dopóty z radością będę gościć rodzinkę i przyjaciół.
Pogoda dopisuje od kilku dni, słoneczko grzeje, ale ziemia już sucha i trzeba podlewać.
Wygląd działki już jesienny, coraz smutniejszy, co mnie nieco dołuje , bo zima coraz bliżej.
Mimo wszystko coś kwitnie i to teraz jest najważniejsze.
Obrazek
Obrazek
Świecznica.
Obrazek
Margerytka
Obrazek
Czosnek ozdobny NN.
Obrazek
Pysznogłówka cytrynowa.
Obrazek

Beatko - dziękuję za tyle miłych słów. ;:167
Pomidorki ciągle jeszcze zdrowe, a owoce smaczne. ;:215
Buziaki. ;:196 ;:196
Obrazek
'Novalis'

Jolu - miło mi spotkać Cię w moim wątku, w dodatku z taaaką porcją pochwał, za które najserdeczniej dziękuję. ;:167 ;:196
Niedziela u mnie codziennie, toteż w weekend nawet mogę się zmęczyć. ;:306
Twoje życzenie właśnie się spełnia. ;:196 ;:196
Obrazek
'Papageno'

Halszko - w tym roku pomidory udały mi się wyjątkowo i ciągle zdrowo owocują, nie tylko w tunelu, ale - co mnie szczególnie cieszy - gruntowe. ;:303
Wiosenny siew koperku też w rządkach mi się nie udaje, też sieję rzutowo i głównie na rabaty kwiatowe, natomiast siany jako poplon zawsze rośnie równiutko w rządeczkach. ;:215
Ketmie u mnie są formowane w formę drzewka, by zajmowały mało miejsca, aby pod nimi mogły jakieś kwiatki rosnąć. :lol:
Dziękuję ślicznie za wszystkie miłe słowa i dobre życzenia. ;:196
Pozdrawiam serdecznie. ;:167
Obrazek
NN

Gosiu - ja już podlewam,bo nie wiadomo kiedy ziemia została wysuszona, a słoneczko nie leniuchuje. ;:108
Zapowiadają naprawdę piękne wrześniowe dni, co mnie wcale nie martwi. ;:63 Już tak mało czasu zostało do listopada, że im więcej ładnej pogody, tym lepiej. Mogę podlewać, byle było ciepło. :tan
Obrazek
'Speelwark' w pierwszej fazie kawitnienia.

Soniu - zimowity kwitną, owszem, tylko jakby trochę za wcześnie.... ;:218
Kocham gości, jednak już szybko odczuwam zmęczenie. Mimo wszystko dopóki będę dawała radę, będę gości z otwartymi ramionami przyjmowała. :D
Dziękuję pięknie za wszystkie dobre słowa i życzenia. ;:196
Pozdrawiam cieplutko. ;:167
Obrazek
'Speelwark' w drugiej fazie kwitnienia.

Ufam, że u Was też piękny wrzesień, zatem cieszcie się jesiennymi obrazkami w ogrodach i na działkach.
Obrazek
Pozdrawiam. Lucyna
Marta6578
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 31 sie 2023, o 06:54

Post »

Witam kawałek mojego jesiennego ogrodu. Kocham to. W przyszłym roku chcę zmienić projekt. Zrób klomby, ścieżkihttps://agro-landing.com.ua/ua/g2767930 ... sort=price
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2012, o 19:25

Post »

Ależ cudownie kwitną ci ketmie!!! Te ktore mam od ciebie budują pączki ale jeszcze nie zakwitły.
Królowe przepiękne! Świecznica ogromna i śliczna bardzo fajnie się prezentuje na tle domku!Odętka wirginijska variegata cudowna po prostu!!!
Gratuluje wspaniałych zbiorów pomidorków; to wielka radość! Ja też "zażywam tej radosci"...jem pomidory 3 razy dziennie i ciagle nie mam dosyć :;230
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Świecznice Lucynko masz na medal. ;:173
Ale one cień potrzebują. A ja tego za bardzo nie mam.
To podziwiam u ciebie. ;:108
Róże piękne.
Dużo roślin ci ładnie kwitnie.
Wszystko cieszy.
Teraz już luźniej i spokojniej.
Zbiory urodzajne.
A wiesz, że jeszcze pomidorki mam.w końcówce. Zaraza wzięła, opryskane i jeszcze jakoś się wydłużyły.
Ale już ich maleńko. Ale są.
Swoje to smakują wybornie.
Pozdrawiam cieplutko ;:196
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Lato w całej ogrodowej krasie pokazujesz Lucynko! ;:138 ;:138 ;:333
U mnie jeszcze świecznica /w cieniu/ nie kwitnie ani hibiskus bagienny... ;:185
Miłego dnia Lucynko bo i pogoda sprzyjająca! ;:196 ;:167

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Wszystko na raz mi się złożyło: i "Reset", i siatkówka męska, a do tego jeszcze fantastyczna pogoda nie pozwalająca na wcześniejsze powroty z działki. Bo żal. Dzisiaj piłka nożna, za którą nie przepadam, toteż mam czas dla forum.
Powoli robię porządki na rabatach, planuję zmiany, przycinam badyle. Wyrzuciłam na kompost rododendrona, którego M miał mi wykopać, ponieważ nie zbudował ani jednego pąka. Tylko jak miał zbudować, skoro korzeni prawie nie posiadał i M wyjął go z ziemi bez użycia łopaty. Coś mu zżarło korzenie. Albo pędraki, albo karczownik, którego jeszcze nie udało się złapać. Teraz pewnie dobiera się do magnolii, która straciła wszystkie liście i tylko gołe patyki sterczą. Aż się boję ją wykopać, by sprawdzić.
Wraz z powrotem upalnych dni wróciła susza i trzeba działkę podlewać.

Zakwitł ostatni hibiskus bagienny.
Obrazekimage hosting

Iguniu - dziękuję Ci za wszystkie zachwyty ;:196
Szczerze mówiąc, to ja nie jestem jakąś wielką fanką pomidorów, ale jem ich wyjątkowo dużo, kierując się rozsądkiem. Zresztą dojrzewające na słońcu są szczególnie smaczne. ;:333
Obrazek
Najbardziej smakują mi teraz malinki.

Nie mogę wstawić zdjęć. Czyżby upał zaszkodził?

Maryniu - mam dwie świecznice i tylko jedna zawsze kwitnie. Drugą, o ciemnych liściach, co rok spala słońce, którego ma jak na lekarstwo. Obie rosną obok siebie. Niestety, nie mam pełnego cienia i pewnie będę musiała rozstać się z tą ciemnolistną. ;:223
Natomiast hibiskusy mają dużo słońca, dzięki czemu nie tylko wcześniej zakwitają, ale i przekwitają szybko. ;:204 Dwa już zakończyły pokaz. Planuję przenieść je na rabatę w półcieniu.
Dziękuję pięknie za cieple słowa i życzenie. ;:167
Pozdrawiam cieplutko. ;:196

Piątek 08. września.
Wczoraj nie tylko zdjęć nie dało się wstawić. Po napisaniu posta, zapisałam go na wszelki wypadek i dobrze zrobiłam, bo nie mogłam wysłać. Coś niedobrego działo się z internetem.
Dzisiaj wykopałam na kompost setki orlików, które rozsiały się po całej działce, wykopałam i ogłowiłam buraczki, podlałam działkę. Jakoś szybko się teraz męczę, co mnie denerwuje. Wczoraj prześwietliłam pomidory, których jeszcze bardzo dużo wisi na krzaczkach, jednak raczej nie zdążą dojrzeć. Czeka je zatem dojrzewanie w kartonowym pudle.
Obrazek
Obrazek
Nie będę się rozpisywała. Muszę znaleźć czas do odwiedzenia Waszych wątków.
Trzymajcie się cieplutko, póki słoneczko dogrzewa. ;:196 ;:196
Obrazek
Pozdrawiam. Lucyna
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2014, o 23:28

Post »

Lucynko, bardzo Ci współczuję tych strat :cry: Myślę, że korzenie rodka zjadł karczownik, ale na wszelki wypadek przekopałabym miejsce po nim w poszukiwaniu larw opuchlaków czy innych pędraków ;:14
Malinki ładnie obrodziły i dojrzewają korzystając ze słoneczka. A pomidorki chyba jakieś późniejsze.
Piękna świecznica rozświetla zacienione miejsce przy domku.
Hibiskus ma cudny malinowy kolor ;:167
Przesyłam uściski i głaski dla Misi :wit
Pozdrawiam, Halszka
Mój ogród niepokazowy Cz.2
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2012, o 19:25

Post »

Kolor hibiskusa jest taki malinowy,niezwykły :D U mnie też sporo zielonych pomidorkow ale w zimie będą jak znalazł więc mnie to nie martwi. Tez zbieram maliny; uwielbiam je. U nas tak gorąco 30C że ja tylko wczesnie rano i wieczorem jestem w stanie cokolwiek zrobić. Niech piękno ogrodow trwa jak najdłużej i nasyci nas na długie zimowe wieczory!!!
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Lucynko hibiskusy pięknie kwitną. ;:oj
Świecznicy zazdroszczę, wspaniale ukwiecona. ;:215 Moja brązowa też padła w tym roku.
Opuchlaki raczej drobne korzenie zjadają, karczownik potrafi ogryść do pnia. U mnie tak sam przewrócił się świerk na pniu, miał prawie sam pień w ziemi.
Dużo zdrowia dla Was i dozuj sobie pracę. ;:168 Ja próbuję tak robić. ;:306
Mam nadzieję, że cieszysz się miłymi pobytami na działce. ;:196
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Uciekliśmy z działki przed nadciągającą burzą, która właśnie grzmi i wodę z nieba leje. Niech leje, bo sucho.
Nareszcie się ochłodziło. Może dzięki temu da się popracować na rabatach. Kilka ostatnich dni nie pozwalały na wysiłek, wyciskając siódme poty, a słonko wcześnie już zachodzi, znacznie skracając dzień. Dodatkowo męska siatkówka trzyma przed telewizorem, bo to mój ulubiony sport, może dlatego że sama grałam w siatkówkę, gdy jeszcze byłam młoda i zwinna. No i serial dokumentalny, a każdy odcinek oglądam dwa razy. Jednocześnie przerabiam buraczki na zimowe dodatki do obiadów, a i późne brzoskwinie już dojrzewają i też trzeba je wykorzystać, by się nie zmarnowały. Pomidory przerabiam na bieżąco po trochu, ale już widzę, że musimy pojechać na giełdę, bo własnych ekologicznych trochę żal.
Są takie smaczne!.... :D

Działka jeszcze kwitnie, choć już nie tak pięknie jak jeszcze przed dwoma tygodniami.
Obrazek
Dzwonek kropkowany powtarza.
Obrazek
Astry karłowe dość dobrze znoszą suszę.
Obrazek
Hortensja bukietowa, zmaltretowana przez palące słońce, robi co może, by się podobać.

Halszko - znaleźliśmy tunel prowadzący wgłąb w miejscu po rododendronie i już wszystko jasne: karczownik. ;:223 Na razie nie daje się złapać, ale sąsiad mówi, że pewnie wyniósł się gdzieś dalej, bo kopczyków od pewnego czasu i u niego nie widać. ;:218
To nie są późne pomidory, tylko w tym roku wyjątkowo obrodziły. ;:303 Zresztą nie tylko u mnie, sąsiedzi też chwalą ich urodzaj, a nawet mój brat, który mieszka 60 km od Płocka, cieszy się wyjątkowym wysypem owoców. ;:215
Świecznice mam dwie, jednak druga - o ciemnych liściach - nie chce zakwitnąć. ;:222 Słońce pali jej liście, a bardziej cienistego miejsca nie mam. Umówiłam się z sąsiadką, że przesadzę tę świecznicę do niej, pozostając jej właścicielką. ;:306
Dziękuję za dobre słowa w imieniu własnym, kwiatkowym i Misiowym. ;:167
Pozdrawiam serdecznie. ;:196
Obrazek
Obrazekdarmowy hosting www
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Iguniu - mam cztery hibiskusy, jako ostatni zakwitł czerwony, ale moje serce podbił bladoróżowy z czerwonym oczkiem. ;:167
Moje pomidory rosną w gruncie, zatem byłoby najlepiej, gdyby dojrzały na krzaczkach,w przeciwnym razie będą dochodziły w kartonowym pudełku zamknięte w szafie. :lol:
Zdaje się, że mój upał już sobie poszedł. ;:65 Przeszła lekka burza z deszczem i zrobiło się znacznie chłodniej. Nawet jeśli temperatura osiągnie np.25 stopni, da się normalnie żyć. Nie znoszę upałów. ;:145
Obrazek
Obrazekhosting zdjęć na allegro
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek

Soniu - świecznica o zielonych liściach kwitnie co rok, ;:215 natomiast ciemnolistna zawsze jest spalona przez słońce. ;:174 Jesienią przesadzę ją do sąsiadki, ale mimo iż u niej będzie rosła, to ja pozostanę właścicielką. ;:7
Już wiem, że to karczownik narozrabiał. ;:202 Na szczęście już go nie ma, bo i jego kopczyków ani u nas, ani u sąsiadów nie widać. ;:63
Dostałam od sąsiadki rododendrona, ale innego i po deszczu wsadzę go do gruntu. ;:131 Oczywiście w innym miejscu.
Dziękuję ślicznie za za dobre słowa i życzenia. ;:167
Pozdrawiam serdecznie. ;:196
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Jutro polscy siatkarze grać będą w półfinale mistrzostw Europy, zatem pewnie odezwę się w piątek.
Trzymajcie się zdrowo i wesoło. ;:33
Pozdrawiam. Lucyna
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Cudne asterki, Lucynko :wit
Ciągle sobie obiecuję, że kupię sobie wiosną nasiona i wysieje. I zapominam..
Pomidorki bardzo ładne, apetyczne .
I nasturcje. śliczne. Dawno ich nie siałam.
I tytoń też urodziwy. Fajne te różne kwitnienia masz. A ty Lucynko zawsze dbasz aby o każdej porze roku było ich dużo .
Pozdrawiam serdecznie ;:196
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2014, o 23:28

Post »

Lucynko, jestem pod wrażeniem różnorodności kwiatów w Twoim malutkim ogródku ;:215 Ja chyba będę powoli zmniejszać ilość wysiewów jednorocznych na rzecz bylin. Po prostu nie ogarniam tego ;:7
Super byłoby gdyby karczownik sobie poszedł ale bądź czujna :roll:
U mnie też popadalo w nocy i trochę się ochłodziło. Będzie można trochę podziałać w ogrodzie, zwłaszcza, że do końca tygodnia mam wolne od mojej pomocniczki :wink:
Wszystkiego dobrego Lucynko ;:196
Pozdrawiam, Halszka
Mój ogród niepokazowy Cz.2
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”