Dziękuję odwiedzającym
hen_s pisze: ↑3 lip 2023, o 08:20
Leniwa atmosfera? Jak to? Toć to przecież najlepszy, najbardziej pracowity (dla roślin i dla nas) czas!
Karo pisze: ↑3 lip 2023, o 17:11
Lidio jak to "robią co chcą"

Nie pomagasz im troszkę bo te co kwitną mają śliczne pudrowe kwiaty?
Bo u mnie tak właśnie jest, mimo, że to najbardziej pracowity czas, u mnie sielanka po prostu

brak dyscypliny, luzik, ale przynajmniej z fotkami nadążam
Robią co chcą, a właściwie to prawie nic nie robią, rosną, nie szaleją z kwiatami, mam sporo takich już „leciwych” roślin, więc wydaje mi się, że powinny już strzelać bukietami, ale jak je do tego zachęcić ? nie posiadłam jeszcze tej wiedzy tajemnej. A róż na kwiatach bardzo lubię, pomagam mentalnie, często odwiedzam, kibicuję, zachęcam, chwalę
hen_s pisze: ↑3 lip 2023, o 08:20
Bardzo lubię oglądać Twoje rośliny. Doskonale potrafisz o nie zadbać, są dobrze utrzymane, ociernione, ładnie też kwitną. No, super!
Davros pisze: ↑3 lip 2023, o 12:48
Uwielbiam gymnolki. Nie tylko za kwiaty, ale też za ciernie.
Karo pisze: ↑3 lip 2023, o 17:11
A cała kolekcja ma cudowne ciernie.
Dziękuję za miłe komentarze
Na poważnie, tak naprawdę, to nie narzekam, też je lubię, i jakie są takie są, a na pewno różnorodne

wiele osób twierdzi, że są niewymagające, że łatwe w uprawie, a nawet, że rosną jak chwasty, u mnie różnie bywa, co roku tracę kilka roślin, ale w to miejsce pojawiają się nowe, i tak się to kręci już od paru lat. Jest jeszcze mnóstwo roślin z tego rodzaju, które chciałabym mieć, i to jest fajne.
Davros pisze: ↑3 lip 2023, o 12:48
...u mnie było pikowanie zeszłorocznych siewek gymnoli, a kolejne w kolejce czekają na przesadzanie.
Fajnie jest powiększać kolekcję przez własne wysiewy, często łatwiej dostać nasiona wymarzonych roślin, niż same rośliny. Trzymam kciuki za sieweczki. W tym roku nie wysiałam nasion, trzymam je w lodówce, mam po 100 sztuk nasion Gymnocalycium weisianum v. atroroseum STO 87-063/1 Santa Cruz, La Rioja, Gymnocalycium baldianum LB 1192 Casa Armada, Gymnocalycium baldianum ZJ 117 Las Juntas, Gymnocalycium erinaceum v. paucicostatum JPR 95-192/582 Museo Fader Cordoba, Gymnocalycium intertextum San Pedro, trochę mi się odechciało siania, zawsze mam problem z siewkami na wiosnę, już wydaje się, że sukces i fajnie rosną, i po kolejnym pikowaniu marnieją, rosną tak sobie. Siewki zeszłoroczne trzymam w szklarni na dolnej półce, zacienione, na razie nie szaleją ze wzrostem.
Kilka tegorocznych nowości:
Gymnocalycium esperanzae
Gymnocalycium castellanosii
Gymnocalycium spec. Telaritos
Gymnocalycium borthii nogolense
Gymnocalycium riojense v. pipanacoense LF 36 Mutquin
Gymnocalycium chubutense WP 649/062 roślina 10 -cio letnia
Gruson z numerkiem polowym

Echinocactus grusonii JPH 251 San Juan Capistrano (nova lokalita, extra vytr.)
I coś kwitnącego
Gymnocalycium friedrichii
Gymnocalycium friedrichii zapowiedzi
Kilka zielonych
Gymnocalycium ambatoense GN 96-915
Gymnocalycium chiquitanum KK 821
Gymnocalycium delaetii
Gymnocalycium chacoense
Gymnocalycium spegazzinii MT 07-263
Gymnocalycium ferrari
Pozdrawiam