Mimoza - choroby
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 4 sie 2013, o 14:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Mimoza wstydliwa choruje :(
No właśnie nie bo ostatnimi czasy przebywa na szafie a nie jak wcześniej na parapecie gdzie słońce świeciło ponad 10h na dobę, z podlewaniem też chyba nie przesadzam bo w wodzie nie stoi. Roślina cały czas rośniej ale niektóre liście brązowieją na końcówkach i usychają... Jakby ktoś mógł mi jeszcze coś doradzić byłbym wdzięczny... Pozdrawiam
Może z kolei za mało światła na tej szafie, bo za wysoko
Postaw lepiej na podłodze, ale blisko okna.Nie chodzi o stanie wody na podstawce, ale wystarczy, że cały czas jest mokro. Przed każdym podlewaniem ziemia powinna przeschnąć i dobrze jakby zawierała domieszkę piasku.To rada gdybyś zdecydował się przesadzić.

-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 4 sie 2013, o 14:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Zmieniłem jej miejsce na troche chłodniejsze i chyba wyszło jej to na dobre, bo się podnosi ;) zobaczymy co dalej na razie dobrze to wygląda. Dzięki za pomoc 

- juni
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 wrz 2009, o 10:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: problem z mimozą
Prawdopodobnie jest to związane z tym że ma za sucho.
Mimoza musi mieć podłoże wilgotne.
Moja jest mniejsza, ale miałam tak samo. Pomogło.
Mimoza musi mieć podłoże wilgotne.
Moja jest mniejsza, ale miałam tak samo. Pomogło.
Re: problem z mimozą
Mimoza to na ogól dziwna roslina... potrafi przez jakiś czas pięknie rosnąć, a potem z dnia na dzień zmarnieć:) powodem moze byc przelanie, przesuszenie, za malo słońca, albo za dużo, nieodpowiedni nawóz ewentualnie za mało nawozu... jeszcze ewentualnie roślince znudzilo się życie na tym świecie i postanowila tak bez powodu uschnąć... trzeba pokombinowac, by dojść do tego, co jej nie pasuje:)
przepraszam ze ewentualne błedy i literówki, ale pisze z telefonu.
Pozdrawiam serdecznie i życzę sukcesów w hodowli.
przepraszam ze ewentualne błedy i literówki, ale pisze z telefonu.
Pozdrawiam serdecznie i życzę sukcesów w hodowli.
*owadożerne i spółka
pozdrawiam - Ola
pozdrawiam - Ola
- luczek95
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 lip 2009, o 22:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Problem z Mimozą
Zdjęcia strasznie niewyraźne, ale jeśli są to drobne żółte plamki to może przędziorek? Suche powietrze, które teraz mamy sprzyja jego występowaniu.
Re: Problem z Mimozą
Na moje oko przędziorki. Sprawdź dolna strone blaszki lisciowej być może jest pajeczynka. Trzeba zwiekszyc wilgotność powietrza.
Paweł
Zielone eriopusa
Zielone eriopusa
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 27 lip 2015, o 12:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Mimoza wstydliwa - jasne plamki na liściach i czarne kropeczki
Może to być też poparzenie słoneczne. Młode siewki trzeba stopniowo przyzwyczajać do słońca, coś o tym wiem