Monstera dziurawa (deliciosa), adansonii i inne - pielęgnacja i problemy w uprawie cz.2
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Monstera dziurawa (deliciosa), adansonii i inne - pielęgnacja i problemy w uprawie cz.2
Wszystko jest w porządku. Pierwsze liście mogą być mniejsze, a dopiero z czasem będą robić się coraz większe. Im więcej liści tym roślina musi mieć bardziej rozbudowany system korzeniowy.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 5 kwie 2018, o 20:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Monstera dziurawa (deliciosa), adansonii i inne - pielęgnacja i problemy w uprawie cz.2
Proszę o pomoc. Dostałam od kogoś monsterkę z grzybem. Grzyb dawno temu udało się zatrzymać. Na początku maja przesadziłam ją do mieszanki zrobionej na podstawie info z tego wątku i od tego czasu marnieje. Żółkną jej liście, słabnie tugor. Gdy ją przesadzałam korzenie miała w porządku. Podlewam gdy wierzchnia warstwa podłoża przeschnie. Nie stroi w wodzie. Nie stała w pełnym słońcu, maks ok 1,5m od okna najpierw wschodniego, teraz zachodniego.

- norbert76
Jaką ilością wody podlewasz?
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 5 kwie 2018, o 20:08
Chyba sporą, ale odlewam z podstawki. Woda przegotowana i odstana. Ze dwa razy dałam jej Substral przeciw żółknięciu liści.
- norbert76
Zaraz, od maja tylko dwa razy dałaś nawóz?
Przecież to roślina tropikalna, rośnie w zasadzie przez cały rok, więc wymaga regularnego nawożenia zwłaszcza w obecnej porze roku... Więc powinnaś co około 2 tygodnie nawozić mineralnym nawozem.
Może tutaj leży przyczyna.
Patrząc jednak na wygląd rośliny, to najlepiej bym odciął wierzchołek i na nowo ukorzenił.

Przecież to roślina tropikalna, rośnie w zasadzie przez cały rok, więc wymaga regularnego nawożenia zwłaszcza w obecnej porze roku... Więc powinnaś co około 2 tygodnie nawozić mineralnym nawozem.
Może tutaj leży przyczyna.
Patrząc jednak na wygląd rośliny, to najlepiej bym odciął wierzchołek i na nowo ukorzenił.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Witam. Mam problem z młodymi, dopiero co rozwiniętymi liśćmi mojej monstery. Wyglądają tak jakby je coś zjadło. Nie widać żadnych szkodników, starsze liście są zdrowe i zielone, a monstera wypuszcza nowe liście jak szalona. Około 2 tygodnie temu przesadziłem ją do większej donicy i wtedy młode liście wypuściła z wadami. To było drugie przesadzenie. Roślina ma około 2 lata, dobrą ziemię, drenaż, donicę z odpływem i jest nawożona. Powinienem się martwić czy to wina przesadzenia i samo przejdzie?

- norbert76
Nic, uszkodzenia mechaniczne.
Zapewnij obfite podlewanie oraz nie dopuszczaj do całkowitego przeschnięcia podłoża.
Możesz też podnieść wilgotność powietrza - nawilżacz.
Zapewnij obfite podlewanie oraz nie dopuszczaj do całkowitego przeschnięcia podłoża.
Możesz też podnieść wilgotność powietrza - nawilżacz.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 10p - Początkujący
- Od: 28 cze 2023, o 14:09
Norbert pytanie do Ciebie (prośba): pisałam wcześniej z pytaniem, jak podlewać odpowiednio monsterę, żeby korzenie nie zgniły. Napisałeś, żeby podlewać gdy wierzchnia warstwa przeschnie- tak robię od tamtego czasu, i wychodzi jakoś niecały tydzień (podłoże wolno przesycha chyba przez nawilżacz powietrza i deszczowa pogodę). Zauważyłam w ziemi skoczogonki. Czy poratujesz jakimś sposobem jak się ich pozbyć? Czy mam teraz przesuszyć ziemię, czy może zalać całą doniczkę wodą żeby wypłynęły? Jakaś rada?
Nadal nie wiem, co robię źle, nie leję dużo wody i nie zostawiam jej w podstawce…
Nadal nie wiem, co robię źle, nie leję dużo wody i nie zostawiam jej w podstawce…
- norbert76
Skoczogonki są w zasadzie nieszkodliwe, o ile nie jest ich za dużo.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 10p - Początkujący
- Od: 28 cze 2023, o 14:09
Czyli na razie zostawić go w spokoju i obserwować?
Chyba i tak będę jeszcze oszczędniej podlewać, ale nie wiem czy to nie będzie zbyt oszczędnie
Chyba i tak będę jeszcze oszczędniej podlewać, ale nie wiem czy to nie będzie zbyt oszczędnie
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 8 sie 2023, o 14:53
Witam,
Mam 3 letnią monsterkę, hoduje ją od kilku listków. Była 2 razy przesadzana. Stosuję nawóz do roślin zielonych Biopon i Substral.
Do tej pory rosła jak na drożdżach, wypuszczała piękne duże liście itp. Gdy zaczęła "wypadać" z donicy, kupiłem podpory i przeplotłem liście aby rosły pionowo i na zewnatrz.Rosła w wysokiej temperaturze, stała na stole przy oknie na południe.To było na wiosnę.
Obecnie zmieniłem pomieszczenie na inne- Klimatyzacja,rekuperacja, nie otwierane okna, stała temperatura ok 22*, stała wilgotność i kwiatek przestał pobierać wodę
Ostatni raz podlałem go pod koniec czerwca w starym pomieszczeniu:!: Ziemia jest wilgotna, kwiat żyje, wypuścił nowy liść ale ogólnie wygląda bardzo słabo w porównaniu do tego co było...
Może coś robię źle? proszę o podpowiedź.

Mam 3 letnią monsterkę, hoduje ją od kilku listków. Była 2 razy przesadzana. Stosuję nawóz do roślin zielonych Biopon i Substral.
Do tej pory rosła jak na drożdżach, wypuszczała piękne duże liście itp. Gdy zaczęła "wypadać" z donicy, kupiłem podpory i przeplotłem liście aby rosły pionowo i na zewnatrz.Rosła w wysokiej temperaturze, stała na stole przy oknie na południe.To było na wiosnę.
Obecnie zmieniłem pomieszczenie na inne- Klimatyzacja,rekuperacja, nie otwierane okna, stała temperatura ok 22*, stała wilgotność i kwiatek przestał pobierać wodę

Ostatni raz podlałem go pod koniec czerwca w starym pomieszczeniu:!: Ziemia jest wilgotna, kwiat żyje, wypuścił nowy liść ale ogólnie wygląda bardzo słabo w porównaniu do tego co było...
Może coś robię źle? proszę o podpowiedź.

- norbert76
Odpowiedź masz w tym co napisałeś...
♂
Ta roślina jest w słabej kondycji, jest odwodniona. Aż dziwne, że od czerwca podlałeś tylko raz i jeszcze żyje...
Ciężko w to uwierzyć...
Na pewno doszło do uszkodzenia korzeni i tyle.
W czym rośnie, w samej ziemi uniwersalnej? Doniczka wsadzona do osłonki?
Powinna rosnąć w mniej więcej takiej mieszance ziemi perlitu oraz podłoża do storczyków w mniej więcej równych proporcjach.
Doniczka z odpływem i podstawką.
Do tego palik.
Ale jest opcja, że będzie trzeba ciąć i na nowo ukorzeniać.
Na pewno jednak musisz zrezygnować z klimatyzacji i otwierać okna, inaczej ta roślina będzie dalej chorować, proste...
To są rośliny tropikalne, więc klimatyzacja im nie służy...Obecnie zmieniłem pomieszczenie na inne- Klimatyzacja,rekuperacja, nie otwierane okna, stała temperatura ok 22*, stała wilgotność i kwiatek przestał pobierać wodę
Ta roślina jest w słabej kondycji, jest odwodniona. Aż dziwne, że od czerwca podlałeś tylko raz i jeszcze żyje...
Na pewno doszło do uszkodzenia korzeni i tyle.
W czym rośnie, w samej ziemi uniwersalnej? Doniczka wsadzona do osłonki?
Powinna rosnąć w mniej więcej takiej mieszance ziemi perlitu oraz podłoża do storczyków w mniej więcej równych proporcjach.
Doniczka z odpływem i podstawką.
Do tego palik.
Ale jest opcja, że będzie trzeba ciąć i na nowo ukorzeniać.
Na pewno jednak musisz zrezygnować z klimatyzacji i otwierać okna, inaczej ta roślina będzie dalej chorować, proste...
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 8 sie 2023, o 14:53
Ta duza donica to ozdoba i podstawka w jednym, wewnętrzna doniczka ma 3 wypustki z dziurkami.
Rośnie w ziemi do palm/juk/dracen/monster na dole jest keramzyt.
Wkładam cały palec wskazujący do ziemi i jest wilgotna.
Nie mam wpływu na klimatyzację i rekuperację w biurz- zasługa nowego budownictwa.
Dodam jako ciekawostkę, że w pomieszczeniu mleko w karafce ekspresu może stać kilka dni i się nie popsuje, podczas gdy w domu po nocy jest już kwaśne
Reasumując powinienem ją przesadzić tak jak radzisz i poczekać na efekt w warunkach jakie mam, a gdy to nie przyniesie skutku zacząć od nowa?
Rośnie w ziemi do palm/juk/dracen/monster na dole jest keramzyt.
Wkładam cały palec wskazujący do ziemi i jest wilgotna.
Nie mam wpływu na klimatyzację i rekuperację w biurz- zasługa nowego budownictwa.
Dodam jako ciekawostkę, że w pomieszczeniu mleko w karafce ekspresu może stać kilka dni i się nie popsuje, podczas gdy w domu po nocy jest już kwaśne

Reasumując powinienem ją przesadzić tak jak radzisz i poczekać na efekt w warunkach jakie mam, a gdy to nie przyniesie skutku zacząć od nowa?
- norbert76
Niczego nie zrozumiałeś...
Na co chcesz czekać?
♂
Priorytetem w takiej sytuacji jest zawsze sprawdzenie stanu korzeni.
Skoro nie pobierają wody, to są uszkodzone.
Wielkość doniczki dobierasz pod wielkość bryły korzeniowej, zachowując około 2 cm luzu między doniczką, a korzeniami.
Jaki dokładnie skład tego podłoża?
Ale powtórzę, warunki uprawy masz niesprzyjające i można być pewnym że problem będzie powracać.
Na co chcesz czekać?
Priorytetem w takiej sytuacji jest zawsze sprawdzenie stanu korzeni.
Skoro nie pobierają wody, to są uszkodzone.
Wielkość doniczki dobierasz pod wielkość bryły korzeniowej, zachowując około 2 cm luzu między doniczką, a korzeniami.
Jaki dokładnie skład tego podłoża?
Ale powtórzę, warunki uprawy masz niesprzyjające i można być pewnym że problem będzie powracać.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta