Kolorowo owocowo
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Kolorowo owocowo
tak ,to megagron ,albo multiflora, Ja mam samosiejkę barys crezy szery , już są zawiązane owoce , myślę ze zdążą dojrzeć
-
- Od: 10 kwie 2016, o 20:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Przepraszam
, że piszę tutaj, ale chciałbym poprosić o pomoc w oznaczeniu odmianu liliowca, którego kupiłem w sobotę, gnębiłem panią z kasy co to za odmiana, oczywiście nie wiedziała, ale niby wyszukała na jakimś rozmazanym przez wodę świstku Parole/Parde
nie ma czegoś takiego po konsultacji z google.
Kwiat zmaltretowany przez deszcz i wiatr
Jutro jak nie będzie padać to mogę zrobić zdjęcie. Razem z tym bordowym był różowy i żółty, czyli pewnie jakaś najzwyklejsza odmiana.
Edit: czy to może być crimson pirate?

Kwiat zmaltretowany przez deszcz i wiatr
Jutro jak nie będzie padać to mogę zrobić zdjęcie. Razem z tym bordowym był różowy i żółty, czyli pewnie jakaś najzwyklejsza odmiana.
Edit: czy to może być crimson pirate?

- leszkat76
- Od: 13 gru 2020, o 14:12
Kamil nie ma sprawy, pomogę każdemu jak tylko potrafię.
Przejrzałam swoje strony , których używam do identyfikacji Liliowców i myślę że dobrze go zidentyfikowałeś.
Są jeszcze podobne ale z bardziej żółtą gardzielą. Zdjęcie możesz dać takie w pełnej krasie.
Moje Liliowce pomału kończą kwitnienia.
Stella D'oro jest najwytrwalsza, wciąż produkuje nowe pędy z pąkami.
Zakwitła dziś pierwsza Malwa jednoroczna Summer Carnival. Na opakowaniu napisane siew w lutym, mi wszystkie siewki padły siane w lutym.
Natomiast z kwietniowego siewu przeżyły wszystkie i myślę że zdążą jeszcze nacieszyć swoimi kwiatami i zawiązać nasiona.

Kwitnie też Gomfrena, ale koniczyna ładniej kwitnie niż toto. Kupiłam na suche bukiety ale tych kwiatków to z lupą chyba nie wypatrzę w bukiecie.

Portulaka daje czadu.

Krokosz

Nemezja

Aksamitki

A tak podrosły truskawki zwisające, nawet mają pąki kwiatowe.

I jagody Goji.

Dojrzewają pomidorki.

Pantano Romanesco

Berkeley tie Die Pink

Schwarze Sarah

White Pink Stripe

K20, powinien być czekoladowo wiśniowy a jest zielonoróżowy.
Dojrzał bo miękki i smaczny.

I cudny Gargamel.

K20 i Gargamelki.

Przejrzałam swoje strony , których używam do identyfikacji Liliowców i myślę że dobrze go zidentyfikowałeś.

Moje Liliowce pomału kończą kwitnienia.
Stella D'oro jest najwytrwalsza, wciąż produkuje nowe pędy z pąkami.

Zakwitła dziś pierwsza Malwa jednoroczna Summer Carnival. Na opakowaniu napisane siew w lutym, mi wszystkie siewki padły siane w lutym.
Natomiast z kwietniowego siewu przeżyły wszystkie i myślę że zdążą jeszcze nacieszyć swoimi kwiatami i zawiązać nasiona.

Kwitnie też Gomfrena, ale koniczyna ładniej kwitnie niż toto. Kupiłam na suche bukiety ale tych kwiatków to z lupą chyba nie wypatrzę w bukiecie.

Portulaka daje czadu.

Krokosz

Nemezja

Aksamitki

A tak podrosły truskawki zwisające, nawet mają pąki kwiatowe.

I jagody Goji.

Dojrzewają pomidorki.

Pantano Romanesco

Berkeley tie Die Pink

Schwarze Sarah

White Pink Stripe

K20, powinien być czekoladowo wiśniowy a jest zielonoróżowy.

Dojrzał bo miękki i smaczny.

I cudny Gargamel.

K20 i Gargamelki.

Piękne warzywa.
Nemezja z nasiona czy sadzonki bo mi z nasion nigdy nawet nie wykiełkowały
Gargamel zachwyca. Wygląda jak jakaś galaktyka
Nemezja z nasiona czy sadzonki bo mi z nasion nigdy nawet nie wykiełkowały

Gargamel zachwyca. Wygląda jak jakaś galaktyka

Paczka Dekstera- pomoc dla zwierzaków.
https://pomagam.pl/rpwf66?src=ctg
https://pomagam.pl/rpwf66?src=ctg
-
leszkat76 Piękne pomidory, jak smakowo wypadają, w tym roku mam bzika na punkcie zielonych i nie mogę się doczekać aż Malachitowa szkatułka u mnie dojrzeje
Liliowiec w pełnej krasie

Liliowiec w pełnej krasie

- leszkat76
Kamil piękne Liliowce,
mogą to być Crimson Pirate ale też Mabel Fuller.
Niewiele się różnią. Pirate są niższe dorastają do 40 cm a Mabel Fuller 60-90cm. Crimson Pirate nie wymaga usuwania okwiatu gdyż czyści się sam, może te cechy pomogą w identyfikacji.
Mi w tym roku też jakoś wyjątkowo smakują pomidorki.
Nie dam im nawet dobrze dojrzeć
. Zielone mi smakują i to bardzo.
Dynia1234 mam jeszcze inne pomidorki z galaktyki a mianowicie Cosmosy, nie mogę się doczekać kiedy dojrzeją i pokażą pełną swą urodę.

Nemezje siałam z nasion wprost do gruntu, całkiem dobrze wzeszła. Tylko siałam późno bo w połowie maja i dopiero teraz zaczyna kwitnąć.

Czytałam że dobrze jest rozsadzić kępkami po 2-3 roślinki i że bardzo dobrze znoszą przesadzanie. Na razie rosną razem, jak znajdę czas to je rozsadzę a jak nie to tak zostanie.

Zjadłam dzisiaj Berkelej tie Die Pink. Coś chyba też w typie zielonego, pyszny był.

Za rok posieję wszystkie Berkeleje co mam.
Asia a u Ciebie ten Barys Crezy szery też ma takie wielkie grona? Jejku, da się zjeść taką ilość?

Niewiele się różnią. Pirate są niższe dorastają do 40 cm a Mabel Fuller 60-90cm. Crimson Pirate nie wymaga usuwania okwiatu gdyż czyści się sam, może te cechy pomogą w identyfikacji.
Mi w tym roku też jakoś wyjątkowo smakują pomidorki.

Dynia1234 mam jeszcze inne pomidorki z galaktyki a mianowicie Cosmosy, nie mogę się doczekać kiedy dojrzeją i pokażą pełną swą urodę.

Nemezje siałam z nasion wprost do gruntu, całkiem dobrze wzeszła. Tylko siałam późno bo w połowie maja i dopiero teraz zaczyna kwitnąć.

Czytałam że dobrze jest rozsadzić kępkami po 2-3 roślinki i że bardzo dobrze znoszą przesadzanie. Na razie rosną razem, jak znajdę czas to je rozsadzę a jak nie to tak zostanie.

Zjadłam dzisiaj Berkelej tie Die Pink. Coś chyba też w typie zielonego, pyszny był.

Za rok posieję wszystkie Berkeleje co mam.

Asia a u Ciebie ten Barys Crezy szery też ma takie wielkie grona? Jejku, da się zjeść taką ilość?

-
leszkat76 dziękuję za pomoc w oznaczeniu, roślina jest gdzieś mi do kolan, co ciekawe jeszcze będą nasiona, zapylenie nastąpiło w szkółce
Ciekaw jestem kosmosu, może uśmiechnę się w czasie zbierania nasion 

-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Kasia ,taki jest ,ma dużo rozbudowanych gron, na których jest mnóstwo pomidorków.
Ten Cosmos , to nasiona ode mnie ? A siałaś Syberian Tiger? A Alces dream? siałaś ?
Ten Cosmos , to nasiona ode mnie ? A siałaś Syberian Tiger? A Alces dream? siałaś ?
- leszkat76
Asia Cosmos to od Ciebie a reszta też ale nie siałam choć bardzo chciałam ale tyle było chciejstw że musiałam coś wybrać i coś zostawić na kolejny sezon.
Na pewno wysieję
w kolejnym też te co zmarzły mi na wiosnę, większość to rosyjskie odmiany a niektórych mi zostało po jednym nasionku.
Będę już pilnować jak oka w głowie tych sadzonek.
Kamil pilnuj tych nasion i wysiej ,będziesz miał oryginalne i niepowtarzalne Liliowce.
Nasionka będą i nie tylko Cosmosu.
Dojrzał pierwszy pomidorek Flanders Kontrast. Smaczny był.

Pantano Romanesco

Green Moldovan

Nie mogę doczekać się kiedy dojrzeje stara Malinówka ,jest wielka i piękna.
Zdobyłam ją od kolegi z pracy, uprawia ją od ponad 20 lat.

I sakiewka też od tego kolegi.

W zeszłym roku już ją miałam ale w tunelu, w gruncie dopiero daje czadu.

Ukrainian Vining też ma spore pomidorki.

A to samosiejka z tunelu, wsadzona do donicy, myślałam że Brutus ale owocki zmieniły kształt na sakiewki. Miałam w zeszłym roku sporo różnych sakiewek i jestem ciekawa która to się wybiła.

w kolejnym też te co zmarzły mi na wiosnę, większość to rosyjskie odmiany a niektórych mi zostało po jednym nasionku.

Kamil pilnuj tych nasion i wysiej ,będziesz miał oryginalne i niepowtarzalne Liliowce.

Nasionka będą i nie tylko Cosmosu.

Dojrzał pierwszy pomidorek Flanders Kontrast. Smaczny był.

Pantano Romanesco

Green Moldovan

Nie mogę doczekać się kiedy dojrzeje stara Malinówka ,jest wielka i piękna.

Zdobyłam ją od kolegi z pracy, uprawia ją od ponad 20 lat.

I sakiewka też od tego kolegi.

W zeszłym roku już ją miałam ale w tunelu, w gruncie dopiero daje czadu.

Ukrainian Vining też ma spore pomidorki.

A to samosiejka z tunelu, wsadzona do donicy, myślałam że Brutus ale owocki zmieniły kształt na sakiewki. Miałam w zeszłym roku sporo różnych sakiewek i jestem ciekawa która to się wybiła.

- leszkat76
Flander Contrast jest to pomidor wysokorosnący o ziemniaczanych liściach. Owoce mają kształt gruszki, od dołu zielone ,od góry antocyjanowe, słodkie , smaczne, około 100 g jeden. Pierwszy u mnie prawdopodobnie był ze staśmionego kwiatka. Gdzieś w opisie przeczytałam że powinien mieć regularne liście ale na Tomatofifou na zdjęciach ma ziemniaczane.
Uprawiam go pierwszy raz więc wiele nie napiszę.

Prowadzę go na 4 pędy jak koktajlówkę.

To kolejny staśmiony owoc , popękany od dołu, więc kwiaty takie lepiej usuwać.

Owoce jaśnieją od dołu jak zaczynają dojrzewać.

Taki ciemnozielony jeszcze mocno niedojrzały.

Zawiązuje już na czubkach pędów.

Prowadzę go na 4 pędy jak koktajlówkę.

To kolejny staśmiony owoc , popękany od dołu, więc kwiaty takie lepiej usuwać.

Owoce jaśnieją od dołu jak zaczynają dojrzewać.

Taki ciemnozielony jeszcze mocno niedojrzały.

Zawiązuje już na czubkach pędów.
- leszkat76
Tak, Flanders Contrast Jest wczesny, doczytałam jeszcze że może mieć zarówno liście ziemniaczane jak i regularne. U mnie ma ziemniaczane.
Ostatnie już jabłuszka na Early Geneva.
Mocno spadają niedojrzałe i osy objadają.

Bardzo soczyste, aromatyczne ,kwaskowato słodkie, pyszne. Miałam opory żeby kupować tą odmianę z uwagi na podatność na choroby ale nie żałuję. Nie jest aż tak mocno podatna, w pierwszym roku miała parcha ale nie miała owoców. Zrobiłam oprysk Miedzianem ,Syllitem i Evasiolem i drzewko zdrowe.

W zeszłym roku były nawet większe jabłuszka ale lepiej się trzymały na drzewie, może to też przez suszę. Niby podlewam ale to nie to samo co deszcz.
Naczytałam się też że nie są smaczne , że kwaśne. Nie lubię kwaśnych jabłek ale te wcale nie są kwaśne, delikatny kwasek podkreśla i dodaje smaku , jest przyjemny .
Największa zaleta to wczesność owocowania, u mnie jest najwcześniej, w połowie lipca już jem owoce.

Ostatnie już jabłuszka na Early Geneva.
Mocno spadają niedojrzałe i osy objadają.

Bardzo soczyste, aromatyczne ,kwaskowato słodkie, pyszne. Miałam opory żeby kupować tą odmianę z uwagi na podatność na choroby ale nie żałuję. Nie jest aż tak mocno podatna, w pierwszym roku miała parcha ale nie miała owoców. Zrobiłam oprysk Miedzianem ,Syllitem i Evasiolem i drzewko zdrowe.

W zeszłym roku były nawet większe jabłuszka ale lepiej się trzymały na drzewie, może to też przez suszę. Niby podlewam ale to nie to samo co deszcz.

Naczytałam się też że nie są smaczne , że kwaśne. Nie lubię kwaśnych jabłek ale te wcale nie są kwaśne, delikatny kwasek podkreśla i dodaje smaku , jest przyjemny .
Największa zaleta to wczesność owocowania, u mnie jest najwcześniej, w połowie lipca już jem owoce.

-
Piękne jabłuszko u mnie nie dość że jabłek nie ma bo rok bez owocowania, to nawet Jonathan w tym roku parcha ma, a reszta robaczywa 

- leszkat76
Tak tak, u mnie starsze drzewka też w tym roku prawie bez owoców. Owocują te co pierwszy i drugi raz i też osy mocno dokuczają. Muszę porobić pułapki tylko wciąż mało czasu.
Na Witosie przewodnik się pochylił prawie do ziemi pod ciężarem owoców.
Ciągle odkładałam żeby go podeprzeć aż się gałąź na rozwidleniu wyłamała.
Pomidorki kolejne dojrzewają.
Nie wiem czemu mi w tym roku tak smakują, co jeden to lepszy.

White Pink Stripe

Katiusza F1

Rosi Mari.

Chyba muszę poczęstować pomidorki potasem.

Cherokee Gren Pear.

Schwarze Sarah

Na Witosie przewodnik się pochylił prawie do ziemi pod ciężarem owoców.
Ciągle odkładałam żeby go podeprzeć aż się gałąź na rozwidleniu wyłamała.

Pomidorki kolejne dojrzewają.

White Pink Stripe

Katiusza F1

Rosi Mari.

Chyba muszę poczęstować pomidorki potasem.

Cherokee Gren Pear.

Schwarze Sarah