A jakie znaczenie ma odległość od korzenia?
Moje dynie pełzną po trawie i owoce leżą na niej. Coś podłożyć, czy nie trzeba? To mój pierwszy raz z dyniami.
aga_zgaga pisze: ↑13 lip 2023, o 17:21
Hm, to bardzo ciekawe co to jest. To z nasion wyrzuconych w zeszłym roku na kompost. A może to hokkaido... chyba raz kupiłam, bo piżmowej nie było.
Tak, to może być Hokkaido. Moje wyglądają identycznie.
aga_zgaga pisze: ↑13 lip 2023, o 22:56
A jakie znaczenie ma odległość od korzenia?
Moje dynie pełzną po trawie i owoce leżą na niej. Coś podłożyć, czy nie trzeba? To mój pierwszy raz z dyniami.
Dla uprawy gigantów pewne znaczenie ma odległość od korzenia ale w zwykłych dyniach już nie. Osobiście pod normalne dynie nic nie podkładam.
Wczoraj odciążyłem kilka krzaków przed weekendowym afrykańskim upałem.
Próbował ktoś karmić dynie nawozem w płynie Ekolist fosforowo-potasowy 1L ?
Słyszałem że dynie potrzebują potasu by mieć męskie ale i żeńskie kwiaty. Nie mam w ogóle żeńskich to i owoców nie mam Mam same męskie. Tragedia ogólnie.
Jeszcze jedno można bezpiecznie dolistnego nawozu użyć doglebowo ?
W ulotce nie ma nic specjalnie o dyniach , jest ogólnie o wrzywach w gruncie
Żółkną liście na moich dwóch dyńkach, Hokkaido i Justynce. Cukinia i Lunga rosną normalnie. Problem dotyczy więc tylko olbrzymich. Nie mają plam, tylko bledną stopniowo od krawędzi. Czy to może być spowodowane zimnymi nocami? Temperatura nad ranem od kilku dni to 9C. Kiepsko też wiążą owoce (wszystkie gatunki). Większość zawiązków opada, a Lunga dopiero puszcza paczki żeńskich kwiatów. Nawożone były wszystkie tak samo. Kompostem i obornikiem granulowanym.
Dynia Amoro, rośnie na kompostowniku, mam 3 krzaki, , po przejściach.
Zeżarły mi ja slimaki, prawie do łodyg.
Pryskałam pare razy asahi i pomogło. Jest olbrzymia, krzaki ogromne i na jednym po kilka szt , do 9