Nie znalazłem zestawiania szybkości dojrzewania poszczególnych odmian od chwili całkowitego wybarwienia. Z moich obserwacji wynika że,
-długo dojrzewają na krzewach wybarwione jagody Bonusa, Bluegolda czy Patriota
-średnio, czyli 3-5 dni Chandlera i Darrow,
-krótko, w 1-2 dni dojrzewają Jagody Bluecropa, Nelsona, Elizabeth.
Jagodom za wcześnie zerwanym podczas przechowywania cukru nie przybędzie. Mogą spaść jedynie kwasy.
Po zerwaniu niedojrzałych można się ratować wg porad z
https://www.plantmegreen.com/blogs/news ... ing-damage
Możesz być w stanie dojrzeć swoje jagody, jeśli zbierzesz je zbyt wcześnie. Nie da się jednak dojrzeć jagód, które zebrałeś o wiele za wcześnie. Pamiętaj, że ta metoda sprawia, że jagody są bardziej miękkie i soczyste; nie uczyni ich słodszymi ani nie nada im więcej smaku. Postaraj się, aby dojrzały na krzaku na najlepsze i najsłodsze jagody.
Przechowuj jagody w temperaturze pokojowej i umieść je w papierowej torbie w chłodnym, ciemnym miejscu. Papierowa torba zatrzymuje gaz etylenowy z jagód, aby je dojrzeć, ale jest również wystarczająco oddychająca, aby tlen mógł się poruszać. Jeśli spróbujesz użyć do tego plastikowej torby, twoje jagody zgniją z braku tlenu.