Na starym po nowemu 6

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Na starym po nowemu 6

Post »

Aniu, z ponad 100 róż zostawiłam sobie tylko kilka. Zostały te, które na razie dają sobie u mnie radę i nie zważają na nornice. W tym roku bardzo mi się podoba ich kwitnienie.
Szukałam co to za odmiana powojnika, ale nie znalazłam. Tak, to śliczny clematis. Kupiłam go i po posadzeniu przez pierwsze trzy sezony był atakowany przez nornice, ale stale się maleństwo pokazywało, ku mojej uciesze. Więc przesadziłam go w takie miejsce gdzie jest pod specjalną troską i odwdzięcza mi się za to przepięknie. ;:167

Wandziu, jeśli to ta szałwia - to nie wiem tak do końca jak jest z jej rozmnażaniem. Ukopałam kiedyś Iwonce1, ale chyba się nie przyjęła, więc dałam sobie z tym spokój i rośnie tylko w jednym miejscu. Ale co roku mnie zachwyca.

Jadziu, no myślę, że biedniejszy Księciunio był u mnie w gruncie. W donicy widzę, że zaczyna się pokazywać z tej lepszej strony. / Fotka poniżej /
A teraz jest coraz więcej facelii na polach, pięknie to wygląda w trasie, w takich wielkich łanach :D
Nasiona chabra masz zaklepane ;:196

Obrazek

No właśnie, Olu - Pipi już dwa razy kupowałam. Dwa, trzy sezony i mi wypada. Teraz po tej zimie też mam po tej chryzantemie.

Aktualności ogródkowe / mak, lilie, bodziszek, miechunka jadalna, róże, maruna, krwawnik, itp.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Lipiec jest chyba najbardziej kolorowym miesiącem, szkoda tylko że rzadko są takie widoki jak u Ciebie Beatko. Alstromeria jak kwiat z raju :)
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35

Post »

Beatko, cały ogród w kwiatach ;:138 lipcowe szaleństwo :tan
Ta ogromna lilia ;:oj , to w donicy czy w gruncie? Mam taką inwazję ryjących potworów ;:14 , że nie wiem czy jeszcze jakaś cebula zostanie w ogrodzie ;:145 .
Beatko, a róża w donicy wkopanej czy stojącej na gruncie?
Te różowe kwiatuszki w parze z alstromerią, to ślazówka?
Co zamierzasz zrobić z miechunki?
Mnóstwa lipcowych ogrodowych radości, Beatko ;:196
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Piękne lilie, róże, maki..
Ech chwilo letnia i kolorowa trwaj i trwaj nam.
Fajnie, że mamy różne roślinki mamy co podziwiać i czym się zarażać czasami. :)
Awatar użytkownika
ewita44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2018, o 19:38

Post »

Beatko
Obecne widoki w ogrodzie zwalają z nóg.
Jest bajkowo i kolorowo. Człowiek czuje się jakoś lepiej w tym otaczającym nas klimacie.
Księciunio naprawdę piękny.
U mnie też się nim zachwycam bo od Jadzi dostałam go w zeszłym roku i w tym roku po raz pierwszy kwitnie w moim ogrodzie. W początkowej fazie kwitnienia przypomina lody z polewą malinową a pod koniec kwitnienia więcej maliny niż bieli.
Rabatka z żółtą lilią ;:215
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Witaj Beatko ;:196 czy Alstromerię masz ubiegłoroczną czy to nowy nabytek ?? Cudnie kwitną Oczęta więc mogę się u Ciebie nimi pozachwycać ;:167 Widzę jednak ,ze powoli dochodzą do siebie .Niestety moje muszą odchorować przesadzanie tak jak Silesia nie umie się podnieść .No cóż szkoda gdybym ją straciła, to trudna róża do ukorzeniania. Masz cudnie kolorowo ;:167 ;:167 Udanego wypoczynku wśród kwiatów ;:196
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Beatko ... nie dość, że bogate kwitnienie u ciebie, to jeszcze pięknie pokazujesz kwiaty w swoich kolażach ;:138
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2021, o 08:11

Post »

Beatko, podziwiam. Pozdrawiam. Lecę dalej :wit
:wink:
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Olu, do tej pory to czerwiec był u mnie najbardziej kolorowy. ale ten rok płata figle w ogrodzie i teraz jednocześnie zakwitnie mi i rudbekia i wiesiołek. Lilie krótko kwitną przez tę pogodę, sporo moich przeczekało ten sezon i wzięło sobie wolne aż do przyszłego roku.
Alstremeria jest przecudna. Ma duże kwiatostany. Tylko nie wiem dlaczego nie potrafię jej zrobić zdjęcia na miarę jej urody.

Obrazek

Martuś - miechunkę jadalną mam po raz pierwszy.
Co zamierzam z nią zrobić? Jak by mi się ładnie zawiązały owoce - to zjeść. ;:306
Nie podeszłam jeszcze ich w sklepach, choć się pojawiają. Mnie się nie udało jeszcze spotkać tych owoców. Rzekomo są smaczne, lekko kwaskowe. Ale czy mi się z nimi uda to się zobaczy.. Byłoby miło i smacznie :D
Wszystkie lilie mam w donicach, a część w kręgu, takim na studnię. Zimują bez problemu.
Tylko Księciunio jest w donicy nad powierzchnią. A inne róże są zadołowane w donicach.
Tak, to różowa ślazówka, z wysiewu zimowego w butelkach.
Mnie się tegoroczny lipiec podoba! :tan

Oj tak, Aniu - chwilo trwaj jeśli chodzi o ogrody.
Ogrody się rozrastają - to zarażanie roślinami to już chyba tylko wtedy jak coś gorzej się u nas sprawuje albo jak coś wypadnie. Coraz więcej sadzę roślin wytrzymałych bez wody. Dobrze, że jest ich długa lista.
Zdróweczka Ci życzę ;:196

Ewuś - no ładny mamy lipiec. Kwitnący, kolorowy.
Ale smacznie opisałaś Księciunia. Do tej pory tak kulinarnie patrzyłam tylko na bukietówkę Vanille Fraise. ;:306 I ta róża chyba każdy kwiatek ma inny, przynajmniej u mnie tak ma. Śliczna jest.

Jadziu, tę Alstremerię mam już 4 sezon. Jestem nią zachwycona. Na zdjęciu to bida, ale tak to wygląda zjawiskowo. W tym roku coś ta żółta jest leniwa, na razie mało kwitnie, ale może się po prostu dopiero rozkręca. Obie mam w jednej większej donicy.
A Oczęta w ubiegłym roku wzięły sobie wolne. To teraz nadrabiają.
Borówkami już się zajadam. ;:196
Muszę sobie zapisać te nasiona chabra.

Andrzejku, bardzo dziękuje za miłe słowa. Wiesz jak ważne jest podtrzymywanie siebie na duchu / ogrodnik ogrodnika. I oczywiście - "vicewersja" - Twój ogród zachwyca i to bardzo!

Małgosiu, bardzo mi miło. Dziękuję i nawzajem. No i czekam na Twoje zdjęcie w konopi :tan

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tu są tylko dwie sadzonki bodziszka, rośnie "na patelni" ;:167
Obrazek

Pysznogłówka od Pauli ;:167
Obrazek

Kocimiętka w objęciach Stipy
Obrazek
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

A czosnek główkowaty, który u Ciebie dojrzałam, to może rozrasta się wraz z upływem czasu? Zamierzam go u siebie wprowadzić i nie wiem, ile cebulek kupić, dlatego pytam.
Przepiękna jeżówka w kolorze ecri! Taka jest w rzeczywistości, czy tylko tak wyszła, a jest naprawdę biała? Jeśli kremowa, to szepnij odmianę. :D
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mamy to! Jeszcze mi serducho mocno bije po emocjach meczu siatkarek. ;:303 ;:215

Wanda, jeżówka jest biała. To tak na tamtym zdjęciu wyszło troszkę inaczej. Poniżej fotka gdzie wyraźnie tę biel widać.
Czosnek główkowaty mam od wielu lat ale u mnie się nie wysiewa i nie rozrasta, jak na razie. Czasami na jednej główce potrafi być kilka pszczółek, jedna przy drugiej. Coś cudownego. Już od zeszłej jesieni się przymierzam by go dokupić. Ile? Nigdy go za dużo ;:306 Myślę, że dla efektu teraz to od 30tu bym próbowała. Ja mam tylko 7 szt, i chyba to za mało, chociaż w tym roku kwiatostany są wyjątkowo duże.
W prawym górnym rogu - jarmuż toscana. Ale siedzę cicho by ślimakom tego nie podpowiedzieć. Bo to moja premiera z jego wysiewem. :tan

Obrazek
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Gaura ze stipą wygląda cudnie.
Muszę moją stipe przesadzacie. Ale to może na jesieni zrobię :)
Piękne odmiany liliowców.
Jeżówki też pięknie sie prezentują.
perowskia dorodna. Moje jakieś marne. Może czymś je zasilić ?
I kocimietka raj dla owadów :)
Ostatnio poluję na kocimiętkę kubańska jeszcze :)
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31

Post »

Bea czy stipia U Ciebie zimuje?. Miałam dwie w zeszłym roku, jedna przezimowała - w sumie nie spodziewałam się że da radę :) Zdjęcie stipy z czarnuszką - rewelacja ;:63 Mój ogród jest dla owadów więc muszę zaiteresować się czosnkiem główkowatym :)
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Mnogość roślin w u Ciebie Beatko! ;:63 Podziwiam i gratuluję alstromerii w ogródku :shock: ,dorodnej perowskii,która u mnie kiepsko się ma...

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Może w przyszłym sezonie jeśli zdrowie pozwoli zaproszę znów jeżówki ,ale zostawię w donicy tak jak u Ciebie Beatko. Teraz chyba i Ty biegasz z sekatorem po ogródku .Cóż tak to bywa najpierw radość z kwitnienia, a potem płacz że tyle do cięcia :;230 Beatko udanego weekendu ;:196
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”