Czereśnia - jaka odmiana?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Czereśnia - jaka odmiana?
Dzięki . Kordię mam i jestem jej smakiem zachwycona . To młode drzewko i dopiero dwa razy owocowała .
Szybko weszła w owocowanie . Szukam wcześniejszej , bo Kordia dopiero w lipcu owocuje .
Korvik tylko kilka dni różnicy , wygląda ładnie i apetycznie .
Szybko weszła w owocowanie . Szukam wcześniejszej , bo Kordia dopiero w lipcu owocuje .
Korvik tylko kilka dni różnicy , wygląda ładnie i apetycznie .
- bioy
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
Aniu, jak znajdziesz wcześniejszą odmianę , która nie ustępuje smakiem Kordii, to daj koniecznie znać. 

Pozdrawiam, Jacek
-
- 100p
- Od: 1 kwie 2020, o 23:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nie ma takiej odmiany.
-
- Od: 22 mar 2012, o 10:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Czereśnie Early Korvik i Korvik podobno mają smak podobny do Koridy dlatego są popularne. Ja mam zamiar kupić Early Korvik ze względu na smaki dojrzewają w 4-5 tygodniu a nie w 6 bo w tym czasie zaczynają dojrzewać inne owoce i dodatkowy oprysk aby nie było robaków .
Co do Burlanta to znajomy kupił z 15 lat temu twierdzi że na pewno to Burlant owocuje 7-10 dni przed moją Vegą oraz późno zaczyna owocować (4-5 roku) , mi nie smakuje dodatkowo Kasandra jest smaczniejsza . W sklepie mi proponowano Carmen ale wybrałem Kasandrę .
Co do Burlanta to znajomy kupił z 15 lat temu twierdzi że na pewno to Burlant owocuje 7-10 dni przed moją Vegą oraz późno zaczyna owocować (4-5 roku) , mi nie smakuje dodatkowo Kasandra jest smaczniejsza . W sklepie mi proponowano Carmen ale wybrałem Kasandrę .
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Dzięki . A może to za sprawą podkładki ? W rodzinnym sadzie Burlat jest wysoki , do zrywania z drabiny .
Zaczyna owocować Burlat to na Rivana nie ma amatorów.
Dam znać jak mi super i wczesna wpadnie w oko .
Dopiszę jeszcze jedno spostrzeżenie . Nie znam smaku kupowanych czereśni .
Dla znajomej zerwałam wiaderko . Stwierdziła , że pyszne nie to co kupowane . Synowi dałam do pracy , to samo .
Twierdził , że kupowali wcześniej i były słabe .
Zaczyna owocować Burlat to na Rivana nie ma amatorów.
Dam znać jak mi super i wczesna wpadnie w oko .
Dopiszę jeszcze jedno spostrzeżenie . Nie znam smaku kupowanych czereśni .
Dla znajomej zerwałam wiaderko . Stwierdziła , że pyszne nie to co kupowane . Synowi dałam do pracy , to samo .
Twierdził , że kupowali wcześniej i były słabe .
zna ktoś odmianę czereśni, która własnie teraz owocuje, to chyba najwcześniejsza odmiana skoro już zaczyna owocować/dojrzewać końcem maja?
-
- 100p
- Od: 8 sie 2011, o 06:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Prawdopodobnie jest to Rivan.
jaka to odmiana czereśni ?
Witam,
Posiadam czereśnie posadzona około 25 lat temu i szukam do niej zapylacza. Niestety nie wiem co to za gatunek. Dojrzewanie jej przypada na drugą połowę czerwca. Dokładnie teraz zaczynają się robic bardzo czerwone. Myślałem że to burlat, ale one mają chyba bardziej ciemny miąższ. Moja ma jak na zdjęciu. Kwitnie około tydzień wcześniej od kordi. Waga czereśni to tak 5-6g. Ktoś ma jakiś pomysł co to może być?
https://zapodaj.net/plik-ItqunB39bw
Posiadam czereśnie posadzona około 25 lat temu i szukam do niej zapylacza. Niestety nie wiem co to za gatunek. Dojrzewanie jej przypada na drugą połowę czerwca. Dokładnie teraz zaczynają się robic bardzo czerwone. Myślałem że to burlat, ale one mają chyba bardziej ciemny miąższ. Moja ma jak na zdjęciu. Kwitnie około tydzień wcześniej od kordi. Waga czereśni to tak 5-6g. Ktoś ma jakiś pomysł co to może być?

- massur
- Od: 22 maja 2012, o 16:55
- Kontakt:
U mnie teraz Sam jest na takim etapie dojrzewania a Kordia zaczyna powoli zmieniać kolor - czyli właśnie jakby miała być z tydzień, dwa późniejsza. Kwitnienia to mniej więcej ok. tygodnia się różniły.
Pozdrawiam,
Tomek
Tomek
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
Hej, czy jest szansa rozpoznania odmiany po owocach?
Czeresnia jest raczej z tych późnych. Kupowałam ja w lidlu dobre pare kat temu.
Bardzo chorowała, ratowałem ja kilka lat.
Jest na podkładce karlowej ,a ja ją tez nie umiejętnie obcinałam, formowałam
Ale teraz rośnie sobie spokojnie , nie tnę jej już i nawet ładnie owocuje.
W tym roku ma chyba najwiecej owoców w swoim zyciu.

Zdjęcia z dzisiaj.
Musiałam trochę oberwać owoców żeby odciążyć gsłązki, czeresnie są dojrzałe , ale jak poczekam jeszcze z pare dni będą ciemniejsze i słodsze
Teraz są chrupkie , jędrne , slodkowinne,

Będę wdzięczna za wszystkie sugestie
Asia
Czeresnia jest raczej z tych późnych. Kupowałam ja w lidlu dobre pare kat temu.
Bardzo chorowała, ratowałem ja kilka lat.
Jest na podkładce karlowej ,a ja ją tez nie umiejętnie obcinałam, formowałam

Ale teraz rośnie sobie spokojnie , nie tnę jej już i nawet ładnie owocuje.
W tym roku ma chyba najwiecej owoców w swoim zyciu.

Zdjęcia z dzisiaj.
Musiałam trochę oberwać owoców żeby odciążyć gsłązki, czeresnie są dojrzałe , ale jak poczekam jeszcze z pare dni będą ciemniejsze i słodsze
Teraz są chrupkie , jędrne , slodkowinne,

Będę wdzięczna za wszystkie sugestie
Asia
-
- Od: 10 kwie 2016, o 20:40
Patrzyłaś na Kordię, Reginę, Hedlefińską? To najpopularniejsze obecnie czereśnie.
- Siwielec26
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 7 cze 2022, o 03:22
- Jonzak
- 200p
- Od: 24 mar 2013, o 13:04
Zamierzam posadzić dziko rosnące drzewka nieznanej mi czereśni, którą corocznie się częstuję.
W tym roku moja Summit i Karesowa, niestety miały po 15 sztuk. Przemarzły.
Te dziko rosnące samosiejki są całkiem, całkiem . Nie mają robaków . Ciemniejsza jest mniej słodsza, ta jasna jest bardzo słodka i delikatną ma skórkę i miąższ. Podatna na odgniecenia. Podobną miałem dawno temu w domu, choć nieco większą i bardziej twardszą. Ale to była stara odmiana szczepiona. W tej na zdjęciu -jasną, dziwi mnie jej wielkość jak na czereśnię samosiejkę "posadzoną " przez ptaki. Ktoś może kojarzy podobieństwo odmianowe, tych czereśni ?

W tym roku moja Summit i Karesowa, niestety miały po 15 sztuk. Przemarzły.
Te dziko rosnące samosiejki są całkiem, całkiem . Nie mają robaków . Ciemniejsza jest mniej słodsza, ta jasna jest bardzo słodka i delikatną ma skórkę i miąższ. Podatna na odgniecenia. Podobną miałem dawno temu w domu, choć nieco większą i bardziej twardszą. Ale to była stara odmiana szczepiona. W tej na zdjęciu -jasną, dziwi mnie jej wielkość jak na czereśnię samosiejkę "posadzoną " przez ptaki. Ktoś może kojarzy podobieństwo odmianowe, tych czereśni ?

Ci, co nie wiedzą, ale wiedzą, że nie wiedzą:to prostaczkowie, poucz ich.
Ci, co wiedzą, a nie wiedzą, że wiedzą: to śpiący, obudź ich.
Julian Tuwim
Ci, co wiedzą, a nie wiedzą, że wiedzą: to śpiący, obudź ich.
Julian Tuwim