Mój ogród niepokazowy cz. 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Mój ogród niepokazowy cz. 2

Post »

Dogoniłem Cię! Dogoniłem (por. mój wątek)! :;230

Ale fakt faktem, że jeszcze w czwartek były dopiero pąki kwiatowe…

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
Davros
200p
200p
Od: 18 maja 2023, o 16:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Cudnie i kolorowo :) Widzę, że też masz 'Pomponellę' - jedna z tych, które lubię. Moja kółkowana na wysokościach zawsze nabiera masy :D
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2014, o 23:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Loki, byłam, widziałam
ale i tak się dziwię, że w ogóle musiałeś mnie gonić, tzn. Twoja rudbekia musiała gonić moje rudbekie ;:7 Zwykle u Ciebie prawie każdy kwiat pojawia się duuużo wcześniej niż u mnie :D

A tymczasem ...
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Dawidzie, kurczę, co to znaczy "kółkowana" ;:7 ... całe życie człowiek się uczy ....

Obrazek
Taki krwawnik spotkałam dziś w trawniku. Muszę przenieść na rabatę bo całkiem fajnie wygląda.

Obrazek
Zaczyna kwitnąć doniczkowa hortensja ogrodowa

Obrazek
Jeszcze jeden portret Compassion

Dobrego tygodnia :wit
Pozdrawiam, Halszka
Mój ogród niepokazowy Cz.2
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

O tak, krwawniczek bardzo ładny, ma potencjał. Tylko ostrożnie go przenoś, żeby nie uszkodzić, bo szkoda by było.
A co do różyczek, przyjęło się używać - sensownie lub nie, to inna sprawa - terminu kulkowanie, czyli przyginanie pędów do poziomu, żeby wypuszczały dodatkowo pionowe krótkopędy, które zakwitną i dzięki temu uzyskamy więcej kwiatów.
Awatar użytkownika
lojka 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 wrz 2011, o 20:11
Kontakt:

Post »

Cześć przepraszam,musicie mi wybaczyć moje zakręcenie czytając posty zostaje mi w pamięci jakiś wpis i mieszam gościa z gospodarzem ale trafiam właściwie tylko mieszam wszystko.Nie pierwszy raz zresztą ;:124 taka ze mnie ofiara losu,ale co mi się podoba to mi się podoba nie ma dwóch zdań ;:138 ;:180 Latam jak pchła po pościeli po ogrodach i to są skutki a nie wszędzie się od razu wpisuję,dzisiaj akurat u nas smaży nie wychylam nosa z domu bo więdnę jak nasze kwiaty. :wit
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Ale cudniaste róze.
Z przyjemnością je wnikliwie obejrzałam.

Powojnik Comtesse de Bouchand pięknie kwitnie. Lubię go za te wielkie kwiaty i kolorek.
Przesadzałam go na wiosnę i jeszcze mi nie kwitnie.
Ale dół i u mnie miał łysy. Dlatego posadziłam go przy siatce i dołem rosną i zasłaniają różne rośliny.
Rudbekie już u ciebie szaleją. Fajnie. To takie kwiaty lata ;:333
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35

Post »

Halszko, rudbekie pokazują kwiatki, to już pełnia lata ;:108 .Śliczna ta z zielonym środkiem ;:138 . Swoim jednorocznym, wypowiedziałam wojnę, bo rozpanoszyły się okropnie, ale i tak jeszcze się pokazują ;:333 .
Bugenwilla w ciekawej donicy ;:oj . Piękna ona jest ;:215 , szkoda tylko, że nie da rady w gruncie ;:174 , chociaż ocieplenie klimatu może niedługo pozwolić jej przeżyć :?:
Jak Ty tniesz leszczynę, że jest zgrabnym krzaczkiem i orzeszki ma? Ja się poddałam i mam już leszczynowe drzewa :roll:
Pięknego dnia, Halszko ;:196
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie :wit
Piszę po raz drugi, bo mój poprzedni wpis poszybował w przestworza ;:145 ;:145

Wandziu dziękuję za wyjaśnienie w sprawie kulkowania róż, muszę zgłębić ten temat ;:108
Donoszę, że trawnikowy krwawnik udało się przenieść na warzywno-ziołowo-kwiatową grzadkę i wygląda na to że pacjent przeżył tę operację ;:333

Obrazek
Pomponella rośnie przy huśtawce.

Jolu, nie bądź dla siebie taka surowa, każdemu się zdarza pomylić. Bardzo się cieszę z Twoich odwiedzin i miłych słów pod adresem moich kwiatków ;:168 Moim różom też już powoli wycinam przekwitnięte kwiatki. Natomiast lliowce i lilie co rusz pokazują nowe.
Obrazek
Kupiona jako Bell Song, ale to nie ona ;:185

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Lilowce
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Aniu, dziękuję w imieniu moich różyczek ;:180, niestety z powojnikami jakoś nie mogę się dogadać ;:185 Nie dość, że od dołu są brzydkie, to w dodatku słabo rosną, nie wypuszczają nowych pędów z ziemi. Może też powinnam je przesadzić ;:7 Kiedy przesadzałaś swojego?

Rudbekie za to są niezawodne, zakwitła taka, siana w zeszłym roku z torebki z napisem "CherryBrandy"
Obrazek
Obrazek

Marciu, ta zielonooka rudbekia to Green Eyes, jest już u mnie trzy lata.
To moja trzecia bugenwilla, dwie poprzednie nie przeżyły mojej opieki w czasie zimy :oops: Doniczka kupiona przed laty w biedrze, druga zostawiona z rojnikami na zewnątrz pękła zimą :(
Moja leszczyna jest drzewkiem na niskim pieńku. Od ziemi przy pniu wypuszcza pędy, które trzeba systematycznie wycinać.

Tak wyglądała świeżo przycięta jesienią 2021r.
Obrazek

Żeby nie kończyć tak jesiennie wrzucę jeszcze kilka aktualnych fotek.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Życzę wszystkim zaglądającym udanego weekendu, dobrej pogody do pracy i wypoczynku w ogrodach ;:196 ;:196
Pozdrawiam, Halszka
Awatar użytkownika
ewita44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2018, o 19:38

Post »

Halszko
Cudne widoczki.
Piękne lilie już kwitnące. U mnie jeszcze nieotwarte pączki. Też czekam na ich kwitnienie. Ta niby bell song fajna.
Róże zachwycają jak to królowe.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Halszko, dziękuję za zdjęcie leszczynowego drzewka ;:180 . 2021 rok, to znaczy, że nie przycinacie jej każdego roku?
Lilie i liliowce piękne ;:167 , a ta pierwsza, to raczej Beijing Moon, też cudna i też pachnie :tan .
Moje, te mocniej pachnące, jakieś spóźnialskie ;:174 , a najstarsze trąbkowe, zniknęły w żołądkach karczowników ;:145 .
Następny piękny złocień rozkwita ;:138 , a Ty się martwisz, że te zwykłe, łąkowe chwasty nie chcą Ci rosnąć? ;:124
Pięknego weekendu, Halszko ;:196
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewuniu, dziękuję, Twoje lilie też na pewno lada chwila otworzą pączki. Zapytam jeszcze w sprawie róż, bo masz ich mnóstwo. Czy teraz po przycięciu przekwitniętych kwiatostanów trzeba zastosować jakiś nawóz? Mam saletrę potasową ;:7 dodam, że nie stosowałam wiosną długodziałających nawozów tylko trochę azofoski.
Może ktoś jeszcze się wypowie?

Martuś, współczuję karczowników :cry: jak sobie z nimi radzisz?
Leszczynę przycinamy co 2-3 lata.
Na ten kremowy złocień dmucham i chucham, żeby go nie stracić. Kupiłam go w zeszłym roku i po przekwitnięciu podzieliłam na dwie części. Jedną posadziłam na rabacie a drugą w doniczce w nadziei, że choć jedna kępka przetrwa. Przetrwały obie. Ale jeszcze się nie cieszę. To dopiero jego drugi sezon u mnie. Jeszcze nic nie wiadomo.
Przyznam, że te zwykłe łąkowe wcale nie mniej mi się podobają, gdyby tylko chciały się u mnie zadomowić.
A Ty Marciu, co sądzisz o nawożeniu róż?
Dobrego weekendu kochane kobietki ;:196

Obrazek
Pozdrawiam, Halszka
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

@ Jarha – pewnie kwestia daty wysiewu. Ja swoje posiałem do doniczki z początkiem marca… Choć najzimniejszy od dwudziestu lat kwiecień pewnie niezbyt pomógł.

Złocień tróbjarwny fajny, u mnie coś w tym roku nie wyszedł (był i znikł). Maczek też cudny. A jak tam lilie, pachną? U mnie z paru metrów już je czuć…

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Halszko, nie radzę sobie z tym podziemiem ;:145 , trudno zlokalizować trasę gryzonia w gąszczu roślin, a one mają raj i ryją na potęgę ;:14 , a ja za nimi ;:306 .
Sadziłam te ogrodowe odmiany, ale wszystkie wypadły, a tego łąkowego nie sadziłam, chyba, że przytargałam korzonki z jakąś sadzonką nieświadomie. :roll: i jest, chociaż po kwitnieniu, wyrywam go z korzeniami, to odbija z resztek.
Kiedy jeszcze miałam róże :wink: , to podsypywałam je kompostem na zimę, a wiosną, nawozem dla róż. To były wielkokwiatowe i kilka rabatowych, to nie miały takiej widocznej przerwy w kwitnieniu i więcej nie dostawały granulek, jedynie podlewałam z florowitem. Myślę, że spokojnie możesz jeszcze teraz podsypać azofoską, a saletrą potasową jeszcze nawet w sierpniu, bo ona nie ma zbyt dużo azotu ;:333 , chociaż moim zdaniem, różanej dyletantki, najlepszy byłby płynny nawóz dla róż ;:333 .
Pięknego dnia, Halszko ;:196
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Loki :wit
No i wyjaśniła się tajemnica. Moje rudbekie siane w tym roku to może za miesiąc zakwitną :;230
Te kwitnące to z poprzednich lat ;:306
A złocień trójbarwny nie jest jednoroczny? Wg mnie jest. Dlatego Ci nie wyszedł wiosną.
Te maki zawsze są takie same, ciemnoczerwone, pełne. W tym roku mam ich mniej, bo ścinałam ostrożnie żeby się nie wysiały byle gdzie (w zeszłym roku), miałam wysiać w wyznaczonym miejscu ale zapomniałam ;:223
Lilie pachnące pachną, ale mam też dużo azjatek, a te wiadomo, nie pachną.

Martuś, a próbowałaś jakichś trutek, pułapek czy innej ciężkiej artylerii na to podziemne towarzystwo?
To może jest metoda (wyrywanie z korzeniami) na złocienie :;230 ;:306
Dzięki za wskazówki w sprawie nawożenia róż, póki co podlałam gnojówką z pokrzywy, bo jeszcze miałam a za tydzień, dwa sypnę tą saletrą potasową. Co ma być to będzie. Mam taką starszą sąsiadkę, która z racji wieku (93l.) prawie nic nie robi przy różach, nie przycina, nie okrywa, nie nawozi a kwitną co roku bardzo obficie. Tyle, że kwitną tylko raz, nie powtarzają.
Dobrej nocy Marciu ;:168

Parę dzisiejszych fotek

Pomponella
Obrazek

Wims Red
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Moja najbardziej rozwinięta jeżówka ;:306
Obrazek

A w domu takie kwitnienia
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam, Halszka
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Ale ciekawe fiołeczki, ono super. I domku radości kwiatowe są. ;:333
Róze , lilie piękne.
Mi w tym raku bardzo się spodobały pieguski. Kilka mam. Ale mam chęć na więcej.Chyba ,że do jesieni mi przejdzie, :roll: :D
Rudbekie piękne. Mi ta ciemna nie przezimowała ;:219
Czosnki piękne. Chya takie miałam. Musze poszukać.
Hortensjowy czas, cudny czas w ogrodzie. ;:167
Dobrego tygodnia życzę ;:196
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”