Cukinia, kabaczek - uprawa cz.4
-
- 100p
- Od: 25 lip 2015, o 00:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Cukinia, kabaczek - uprawa cz.4
Nasiona masz własne? Bo opis i wygląd pasuje do Lungo Bianco od Franchi.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
u mnie dopiero ruszają, ale mam cukinie od córki ,zawinełam jej ,ale pojechała na wakacje ,to i tak by przerosła
A rozsadę dostała ode mnie

- leszkat76
- Od: 13 gru 2020, o 14:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Pamiętam że zbierałam nasiona dyni Hokaido ale zupełnie nie pamiętam czy zbierałam nasiona cukinii. W zeszłym roku miałam 3 krzaki Rugosy i były wszystkie identyczne i takie same owoce żółte i mocno pryszczate.
Teraz mam 2 krzaki i każdy inny. Zgadza się pokrój krzewu i kształt liści ale jedna ma zielone jak oryginał a druga łaciate.

To pierwsza i jej owoc.

To druga i jej owoc.
Oprócz Rogusy miałam Corę i żółtą Atenę Polkę.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 3 lip 2023, o 17:24
Czy ktoś wie co to za cholerstwo zaatakowało mi znów uprawy ?
W ubiegłym roku poraziło mi praktycznie wszystkie cukinie. Teraz widzę na dwóch sadzonkach patisona. Wcześniej zaatakowało dynie zwyczajną.
Generalnie roślina zaatakowana rośnie ale bardzo słabo. Wszystkie młode pędy i liście są pomarszczone i niewykształcone. Owoce jak są to też zdeformowane.
Pryskałem to czym się dało ale bez efektów. W sieci nic ciekawego nie znalazłem.
Ani to na mączniaka rzekomego nie wygląda ani na parcha.
Ktoś wie co to za badziew ?
Wdzięczny będę za wszelkie sugestie.

W ubiegłym roku poraziło mi praktycznie wszystkie cukinie. Teraz widzę na dwóch sadzonkach patisona. Wcześniej zaatakowało dynie zwyczajną.
Generalnie roślina zaatakowana rośnie ale bardzo słabo. Wszystkie młode pędy i liście są pomarszczone i niewykształcone. Owoce jak są to też zdeformowane.
Pryskałem to czym się dało ale bez efektów. W sieci nic ciekawego nie znalazłem.
Ani to na mączniaka rzekomego nie wygląda ani na parcha.
Ktoś wie co to za badziew ?
Wdzięczny będę za wszelkie sugestie.

Może korzonki coś podgryza....jakieś laewy,pędraki ????
- krabik
- 500p
- Od: 28 gru 2021, o 16:35
Tomku, teraz rozumiem, kto to wszystko zjada
Przeznaczasz na bieżące spożycie, czy robicie przetwory?
U mnie dziennie po kilka cukinii, a nawet ich nie nadążam przejadać. Brakuje mi pomysłu, jak zjadać. Leczo, placki i zapiekane w cieście, grilowane plastry, zupa krem - już robiłam
Muszę poszukać więcej przepisów
Ten rok łaskawy dla cukinii, dobrze wiążą.
Czy nie za późno, by wysiać kolejną?

U mnie dziennie po kilka cukinii, a nawet ich nie nadążam przejadać. Brakuje mi pomysłu, jak zjadać. Leczo, placki i zapiekane w cieście, grilowane plastry, zupa krem - już robiłam

Czy nie za późno, by wysiać kolejną?
Anna
-
- Od: 10 mar 2017, o 22:27
My na razie przejadamy bieżące zbiory - smażona w cieście naleśnikowym. Ale szykujemy się też na leczo i faszerowaną mięsem (tutaj będę zbierał większe okazy).
Patrząc jak szybko cukinia rośnie, to chyba jest szansa na późno sierpniowy zbiór
Ja mam sianą w 2 okresach - ta z drugiego, siana w końcówce maja już owocuje.
Patrząc jak szybko cukinia rośnie, to chyba jest szansa na późno sierpniowy zbiór

Ja mam sianą w 2 okresach - ta z drugiego, siana w końcówce maja już owocuje.
pozdrawiam,
Tomek
Tomek
- krabik
- 500p
Oho, z końca maja już owocuje! Naprawdę szybka
Przypasowały jej warunki.
Bardzo dziękuję, o tak, zapomniałam o faszerowanej
Zaryzykuję, może jeszcze zdążą urosnąć. Na jesień będzie jak znalazł. Leczo z dodatkiem leśnych grzybów potrafimy zjadać kilka razy dziennie, a do niego potrzebna młoda cukinia
Wybiorę jakąś wczesną odmianę, by zwiększyć jej szanse.
A czy jest jakaś odmiana, której zdecydowanie nie polecacie? Np. mało plenna, albo bardzo chorowita?

Bardzo dziękuję, o tak, zapomniałam o faszerowanej

Zaryzykuję, może jeszcze zdążą urosnąć. Na jesień będzie jak znalazł. Leczo z dodatkiem leśnych grzybów potrafimy zjadać kilka razy dziennie, a do niego potrzebna młoda cukinia

Wybiorę jakąś wczesną odmianę, by zwiększyć jej szanse.
A czy jest jakaś odmiana, której zdecydowanie nie polecacie? Np. mało plenna, albo bardzo chorowita?
Anna
- panidora
- 50p
- Od: 7 mar 2016, o 18:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja kiedyś siałam na początku sierpnia i zdążyła zaowocować. Sieję tylko Astrę Polkę więc nie wiem jak z innymi.
Dorota
- krabik
- 500p
panidora Cenna wiadomość, bardzo dziękuję, nawet znalazłam nasiona Astry Polki 

Anna
- aga_zgaga
- Od: 18 cze 2016, o 12:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Tylko pozazdrościć. Ja mam dwie z mieszanki nasion, w dużej kastrze.
Jedna większa, zielone owoce w paski, kwitnie, ale nie zawiązuje, mimo, że ma kwiaty obu płci. Nawet zapylanie ręcznie nie działa. A może zawiązuje, ale cukinie nie rosną. Bardzo męczył ją mączniak, teraz jest lepiej bo opryskałam Amistarem. Daję jej chwilę jeszcze, jak się nie ogarnie wylatuje.
Mniejsza, jasna w kreseczki, dopiero teraz ma owocek i ten na razie rośnie. Może da radę. Dwa lata temu miałam fajną cukinię, dlatego sadzę mimo braku miejsca.
Jedna większa, zielone owoce w paski, kwitnie, ale nie zawiązuje, mimo, że ma kwiaty obu płci. Nawet zapylanie ręcznie nie działa. A może zawiązuje, ale cukinie nie rosną. Bardzo męczył ją mączniak, teraz jest lepiej bo opryskałam Amistarem. Daję jej chwilę jeszcze, jak się nie ogarnie wylatuje.
Mniejsza, jasna w kreseczki, dopiero teraz ma owocek i ten na razie rośnie. Może da radę. Dwa lata temu miałam fajną cukinię, dlatego sadzę mimo braku miejsca.