Szeflera - wymagania,przycinanie,formowanie, rozmnażanie
Re: Szeflera - wymagania,przycinanie,formowanie, rozmnażanie
Jest jakieś 1,5m od południowego balkonu. Więc ma jasno, ale nie tak żeby ją poparzyło. Stoi na podstawce, ziemia uniwersalna z dodatkiem perlitu. Podlewam raz w tygodniu, może teraz co 5-6 dni jak jest ciepło.
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Za daleko od okna. Szeflera preferuje akurat słońce. Przestaw blisko okna albo nawet na parapet jeśli nie jest to południowa wystawa.
W jakiej proporcji wymieszałeś ziemię z perlitem?
Sprawdź stan korzeni.
W jakiej proporcji wymieszałeś ziemię z perlitem?
Sprawdź stan korzeni.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
A to na pewno nie jest jakiś szkodnik? Nie znam się na tym, ale to była moja pierwsza myśl.
- norbert76
Te czarne kreski się ruszają?

Jeśli tak, to zmienia trochę postać rzeczy. To wciornastki, trzeba zrobić wtedy oprysk Mospilanem i powtórzyć z dwa, trzy razy, każdy w odstępie tygodnia czasu.

Jeśli tak, to zmienia trochę postać rzeczy. To wciornastki, trzeba zrobić wtedy oprysk Mospilanem i powtórzyć z dwa, trzy razy, każdy w odstępie tygodnia czasu.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Witam serdecznie ekipe, jest to mój pierwszy post na tym forum 
Ostatnio robię gruntowny przegląd roślin i kilka roślin odbiega od stanu ideału. Problem jest z Szeflera, która mam od maleńkości(gdzies kupiona na promocji -50% za kilka złotych). Ostatnio zwolniła wzrost, dwa liście poszły spać, a na górnych listkach pojawiają się zmiany i żółkną co widać na zdjęciach. Na spodzie liści kilka takich ciemnych kulek, co widać na zdjęciu drugim. Ruszajacych się owadów nie zauważyłem, ale wzroku sokolego nie mam.
Proszę o pomoc w diagnozie problemu

Ostatnio robię gruntowny przegląd roślin i kilka roślin odbiega od stanu ideału. Problem jest z Szeflera, która mam od maleńkości(gdzies kupiona na promocji -50% za kilka złotych). Ostatnio zwolniła wzrost, dwa liście poszły spać, a na górnych listkach pojawiają się zmiany i żółkną co widać na zdjęciach. Na spodzie liści kilka takich ciemnych kulek, co widać na zdjęciu drugim. Ruszajacych się owadów nie zauważyłem, ale wzroku sokolego nie mam.
Proszę o pomoc w diagnozie problemu

- norbert76
Wciornastki, że ewidentnie widać charakterystyczne ślady żerowania. Czarne kulki to ich odchody.
Oprysk Mospilanem na przemian z Karate zeon w odstępie tygodnia czasu. Zrób w sumie jakieś cztery opryski wszystkim roślinom.
Oprysk Mospilanem na przemian z Karate zeon w odstępie tygodnia czasu. Zrób w sumie jakieś cztery opryski wszystkim roślinom.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dziękuję imienniku 
Być może uratowałeś wszystkie moje rośliny tą diagnozą

Być może uratowałeś wszystkie moje rośliny tą diagnozą