Arbuz olbrzymi - Carolina Cross Cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Arbuz olbrzymi - Carolina Cross

Post »

Arbuz zwieziony. Wynik 26.8kg. Fajny ale czuje niedosyt.

Obrazek

Obrazek
wokan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2015, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wczoraj przyszedł czas na zbiory Karolinek
Pierwsza, starsza i większa - 32,7 kg - osobisty rekord. Druga - 29,9 kg. Obie z jednego krzaka. :heja :heja :heja
Ciekawe co by było jakbym zostawił na początku tylko jeden owoc :roll:
Obrazek

Dla porównania Standardowy 8 kilogramowy Producer przy Karolinkach
Obrazek

I sesja taczkowo-porównawcza ;:306
Obrazek Obrazek
wingrul
Przyjaciel Forum - silver
Od: 8 sie 2015, o 11:58

Post »

Temat umarł nikt nie ma giganta?

Gdzie kupić nasiona na przyszły rok?
Awatar użytkownika
Kabomba
500p
500p
Od: 1 cze 2013, o 01:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Chyba faktycznie temat umarł, a ja też chętnie podjęłabym wyzwanie i w przyszłym roku choć jednego giganta posadziła.
wingrul

Post »

To szukaj jakiegoś sklepu z oryginalnymi nasionami można się podzielić pytanie jak bardzo zależy.
Ja na alle... Już nie kupuje
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

W tym roku miałem 6sadzonek arbuzów gigantów, wszystkie z genetyką Prochaska. Dwie na głównym poletku coś mi podkopało i udało się uratować tylko jedną, dwie kolejne miały być tak w razie co, na poletku pobocznym i są dużo mniejsze(dodatkowo powybijało mi ogrom chrzanu na tym poletku ;:124 ) a dwie były ot po prostu jako zapas. Jedną wysadzilem dwa dni temu na poletku po cebuli, a druga jeszcze czeka i ją wysadze zapewne na tamtym poletku gdzie była podkopana pierwsza sadzonka.

Co z tego wyjdzie czas pokaże ale jakoś mnie to podkopanie na starcie, zahamowało z myślą o dobrym wyniku. Za rok muszę przyśleć sadzenie w jakichś dużych kuwetach lub czyms podobnym dla testu.

Jak nie uda się nic ciekawego z własnych zbiorów uzyskać, to nasiona sobie bankowo sciągne/kupie od jakiegoś znajomego hodowcy gigantów.
Awatar użytkownika
Kabomba
500p
500p

Post »

BobejGS pisze: 27 cze 2023, o 14:15 Za rok muszę przyśleć sadzenie w jakichś dużych kuwetach lub czyms podobnym dla testu.
Na podkopywanie Rolnik90 radził kiedyś sadzenie w dołki wyłożone siatką na krety - sama tak zrobiłam w tym roku z pięcioma sadzonkami (na więcej dołów nie wystarczyło mi sił, czasu i ochoty) i teraz mnie olśniło - mój największy krzak Crimson Giant jest właśnie w dołku zabezpieczonym siatką, a te konusy rosnące obok niego nie. Miałam na wiosnę atak dziewięciu kretów (już wyłapane, ale setki korytarzy zostały) i być może te arbuzy niezabezpieczone siatką dlatego tak cienko przędą, że ich korzenie co rusz trafiają w pustkę krecich tuneli.

Wingrul - dobra, na jakie odmiany najlepiej postawić? Masz coś, na czym Ci najbardziej zależy?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
wingrul

Post »

Mi zależy na giganciku więc Carolina :)

Kto wie gdzie i kiedy są konkursy warzyw gigantów...

Błażej wywołuje Cię do odpowiedzi ;:306
Coś mi świta że Ty wiesz :)
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Muszę jakoś to przemyśleć.

Dziś wsadziłem w miejsce tamtej padnietej drugą sadzonke, jednak już troszkę za późno, chyba że wystartuje z kopyta.

Natomiast druga uratowana podkopana sadzonka wygląda tak.

Obrazek
Awatar użytkownika
Kabomba
500p
500p

Post »

Faktycznie, biorąc pod uwagę czas potrzebny na dojście owoców do dojrzałości choćby zbiorczej (i wykształcenie dojrzałych nasion), to już naprawdę ostatni dzwonek, żeby giganty "ruszyły z kopyta". Ten z fotki chyba nawet męskich kwiatów jeszcze nie wypuścił?
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ten ze zdjęcia miał i żeński na pędzie głównym, który skasowałem. Od wczoraj jest znaczne ochłodzenie i dziś praktycznie cały dzień mży. Z jednej strony, to dobrze, bo susza straszna już była ale te ochłodzenie, to nie za bardzo już. Za rok chyba zamiast dwóch dyń gigantów, będe miał jedną, a w jej miejsce dołoże dwa arbuzy giganty. Zobaczymy co przyniesie czas. Muszę bo też zajrzeć do zdjęć z poprzednich lat, czy mam jakies fotki arbuzów gigantów w młodej fazie wzrostu, by zobaczyć od kiedy plus minus one startowały.
Awatar użytkownika
Kabomba
500p
500p

Post »

Myślę, że zawiązanie owoców w połowie lipca to już nawet nie ostatni dzwonek, a ostatnie echo ostatniego dzwonka - licząc około 60 dni potrzebnych na dojrzewanie, a wrzesień w tym kraju bywa niegorący...
Zawsze brałeś nasiona wprost od innych hodowców warzyw ponadgabarytowych? Bo robię rozeznanie na amerykańskim rynku i nie wiem, czy jest sens skusić się na ofertę (sklep, nie jakieś szemrane podziemia trzeciego obiegu) 10 nasion Carolina Cross za cztery dolce (w dodatku piszą, że ilość ograniczona, bo w południowych stanach mają zarazę bakteryjnej plamistości - Watermelon Fruit Blotch - i nasiona muszą dodatkowo sprawdzać).
wingrul

Post »

Widzę że podchodzisz do tematu na poważnie, ale to dobrze bardzo dobrze jakby co to stoję w kolejce.

Za rok będziemy bić rekordy :)
Awatar użytkownika
Kabomba
500p
500p

Post »

Mówią, żeby nie dzielić skóry na niedźwiedziu, ale pomarzyć zawsze można. Jeśli uda się któremuś z nas dorwać dobre nasiona, to ja na pewno swojego rodzynka giganta posadzę w tunelu poliwęglanowym - już kolejny rok pomidory mają w nim problem z wiązaniem owoców (gorąc, panie, jak w kopalni), to jak im ukradnę parę metrów dla arbuza, to nie będzie wielkiej straty, a gigant będzie miał szansę dojrzeć.
Awatar użytkownika
Rowerzysta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2020, o 20:27

Post »

Też mi się marzy taki cielak w ogrodzie. :D Wy je dodatkowo będziecie szczepić żeby większe urosły ?
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”