Ogród pod wierzbą 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród pod wierzbą 2

Post »

Cudne martagonki takich nie mam wcale i dobrze, bo co bym u Ciebie Martusiu podziwiała ;:196 Moje róże nie ucierpiały po deszczu no może minimalnie .Najgorzej wygląda Doktorek nadaje sie do cięcia bo najpierw słońce go podpaliło a deszcz wykończył. Moje floksy też powoli się budzą ciekawe czy Fruczak się pokaże, bo na razie go nie widziałam to samo skąpo w tym roku z motylami :( Zawsze przylatywał Fruczak do Ostrogowca a tu nic ;:145
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
lojka 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 wrz 2011, o 20:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Cześć Martuś jak zwykle kwiaty zachwycające u mnie po deszczach wszystkie delikatne róże zepsuło i od razu łapie taka pleśń jak obrywałam to aż kurz idzie tak szybko się nasiada grzyb.Teraz koniecznie jakieś pogodne normalne temperatury by się przydały bo z jednej strony rośliny aż kipią do kwitnienia a z drugiej aura niszczy.tak że udanej pogody. ;:138 ;:3
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35

Post »

Maryniu, u mnie martagony pierwsze pchają się na świat i to nic dobrego, bo niby przymrozki liściom nie szkodzą, ale chyba mają wpływ na kwitnienie, albo one nie zechcą u mnie być. Zamiast być coraz większe, maleją i mają coraz mniej kwiatków ;:185 .
Chyba im zmienię miejsce, bo nie chciałabym ich stracić ;:333 .
W powojnikach jeszcze nie zauważyłam żadnych stworków, ale za to z liliowców zrywam nadęte pąki, a miałam je opryskać wiosną na tę paciornicę ;:223
Po jednym pogodnym dniu, dzisiaj znowu deszcz! To lato, ogrodowo zaczyna się zdecydowanie pod wozem ;:185 , ale obiecują piękną jesień ;:196

Jadziu, ;:196 . Martagony mają urocze kwiatuszki ;:108 .
U Ciebie susza i słońce pali kwiatki, a u mnie deszcz się zadomowił i co rozkwitnie, dostaje wodą po głowie ;:145 i tylko ślimakom raj ;:223 .
Floksy rozkwitają, ale fruczaków ani śladu ;:185 , one lubią ciepłe, słoneczne dni, a tu wczoraj 30, a dzisiaj 16 stopni ;:223 .
Już myślałam, że robaczków świętojańskich nie zobaczę w tym roku, a jednak wczorajszy ciepły wieczór, namówił je do zapalania latarenek :tan .

Jolu, coś ta pogoda nie chce być piękna dla naszych kwiatuszków ;:185 . W tym roku wysyp szkodników i częste deszcze nie pozwalają w pełni cieszyć się ogrodem, ale lato dopiero się zaczęło, to może jeszcze będzie przepięknie ;:196

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kielichowiec chiński

Obrazek

Lilie zmasakrowane przymrozkami i pogryzione przez ślimaki ;:145 jednak zaczynają rozkwitać.

Obrazek

Jeszcze dokwitają czosnki

Obrazek

Obrazek

Iryski

Obrazek

Obrazek

Floksy

Obrazek

Od wielu lat, jedyna ostróżka.

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2014, o 23:28

Post »

Witaj Marciu,
Czy martagony mają jakieś specjalne wymagania? Wiosną kupiłam na próbę pierwszy raz cebulkę martagona. Była duża i zdrowo wyglądała jednak nie wyszła z ziemi do tej pory. Zaglądałam do niej i siedzi tak jak ja wsadziłam, może powinno się je sadzić jesienią ;:7
Na jednym liliowcu też mam takie napuchnięte pąki, zresztą nie pierwszy raz (tylko na tym jednym). Kiedy trzeba zrobić oprysk? Można mospilanem?

Cudne kwitnienia ;:215 ostróżka ma przedziwny kolor ;:oj a na ostatniej fotce to hortensja?
Fajny miałaś pomysł z kolażami zdjęć ;:63

Milego dnia i dużo słoneczka ;:3
Pozdrawiam, Halszka
Mój ogród niepokazowy Cz.2
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Halszko, martagony potrzebują żyznej ziemi zasadowej w przeciwieństwie do lilii drzewiastych, a i przepuszczalnej, jak wszystkie cebule.
Osobiście wolę sadzić lilie jesienią, bo wiosną różnie bywa z pogodą, a pędy wyrastają i potem muszą trochę odchorować, ale sadziłam i wiosną, a nawet końcem lipca i jeszcze zdążyły zakwitnąć. Martagony też wsadzałam na wiosnę, kiedy mąż mi je przywiózł w grudniu, ale czekały do wiosny w piwnicy. Twoja cebula może zbytnio schłodzona, dlatego nie wyrosła? Nie martw się, jak jest, to myślę, że kiedyś wyrośnie ;:333 . Czasem liliom zdarza się przelegiwać rok bez wypuszczania.

Liliowce teraz już za późno opryskiwać, trzeba by użyć czegoś systemicznego, żeby ubić larwy w tych pąkach, najlepiej oberwać wszystkie nieforemne i dokładnie zutylizować, a najlepiej spalić. Opryskiwać wczesną wiosną wyrastające pędy, żeby ta muchówka nie złożyła jaj w pąkach i to może być Mospilan czy Decis, albo Biochicol, bardziej eco.
Tyle dowiedziałam się z internetu, kiedy na moich liliowcach pojawiły się takie dziwne pąki, ale oczywiście, zachwycona kwiatuszkami wiosennymi, nie myślałam o liliowcach :oops: , to teraz obrywam pąki ;:223 .
Z mnóstwa ostróżek, jakie kiedyś miałam, uchowała się ta jedna, jakaś zbędna sadzonka, posadzona w byle jakim miejscu pod jabłonką ;:oj .
Na ostatnim zdjęciu jest moja Anabelle :?: , a przynajmniej tak o niej myślałam :roll: , ale to jakaś dzikuska. Mocno przycięta, nie kwitnie wcale, a jak zostawię jej dłuższe pędy, kwitnie mnóstwem baldaszków, ale wtedy nie trzyma pionu ;:185 . Nie radzę sobie z nią i pójdzie do kąta ;:306
Kolaże wstawiam z czystego lenistwa :oops: , bo nadal nie dogaduję się z fotosikiemi, a ciągle nie kupiłam sobie komputera, żeby zmienić hosting.
Trudno będzie dzisiaj u mnie o słoneczko ;:174 , bo od rana pada, nawet chwilami rzęsiście, ale bardzo liczę na spełnienie Twoich życzeń ;:196
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58

Post »

Witaj Marta.U Ciebie jak w ogrodzie botanicznym.Dzwonki i dzwoneczki .Pięknie.
Lilie już kwitną,u mnie jeszcze nie. ;:219
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Martusiu u mnie nocą podlewało no i po co wczoraj biegałam z wężem i to tak dosyć spadło tego deszczu .Bardzo sie z tego cieszę .Teraz świeci słonko i jest ciepełko.Poczytałam wykład a propos Martagonów może kiedyś się skuszę na parę sztuk. Oooo nawet hosty zaczęły już kwitnąć wszystko idzie u Ciebie szybciej .Nic to u mnie też zakwitną jestem dobrej myśli ;:196 ;:3 wysyłam
Awatar użytkownika
lojka 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 wrz 2011, o 20:11
Kontakt:

Post »

Dziewczyny kolarze to nazywacie to skupienie kilku zdjęć jak to się robi fajnie wygląda i oszczędza miejsce na stronie,a czasem lepiej oglądać jak to jeden rodzaj dla porównań,o matko jaka ja zielona jestem ani wiosenna zieleń mi nie dorówna. :;230 ;:138 pogodnych nie zbyt gorących dni. ;:196
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Joluś super określenie tej zieloności :;230 :;230 Nie każdy wszystko musi wiedzieć także sie nie przejmuj ;:196 .Dobrze myślisz ,więc spoko .Kiedyś też robiłam kolaże teraz zrezygnowałam z nich
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit Danusiu
Miło Cię znowu widzieć ;:168 i mam nadzieję, że nie znikniesz już na tak długo ;:124 .
Dzięki za nazwanie mojego buszu ogrodem botanicznym ;:180 Bardzo chciałabym mieć taki, chociaż w sumie, trochę gatunków kwiatów mam, a i chwaściorki w sporej ilości się znajdą ;:306
Lilie zaczynają kwitnąć, żeby tylko pogodnie było ;:196

Jadziu martagony, poza ceną cebul, niczym się nie różnią od innych lilii ;:108 . Przecież, nasza rodzima lilia złotogłów, rośnie sobie w lesie, nikt o nią nie dba i kwitnie ;:333 , a w Twojej, przepuszczalnej ziemi, powinny rosnąć wspaniale, ewentualnie podsypane dolomitem ;:196

Jolu, ja mam funkcję tworzenia kolażu maksymalnie z sześciu zdjęć, w narzędziach zdjęć w telefonie, a że mogę wstawiać tylko po jednym zdjęciu, to sobie tak ułatwiam sprawę ;:306 , chociaż sama wolę oglądać pojedyncze zdjęcia, poszczególnych roślin ;:131 .
Jak taki kolaż zrobić w komputerze, ze zdjęć zrzucanych z aparatu, to nie wiem. Musisz poprosić o lekcje Jadzię ;:108 .
Właśnie przyszło mi na myśl, że mogę zrobić kolaż kolaży :tan

Obrazek
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja takie kolaże Martusiu robiłam na Photo Scape, ale denerwowało mnie to że potem musiałam każde zdjęcie osobno zapisywać ,więc zaprzestałam ich robić .Fajny ten kolaż kolaży ;:138 ;:138 Wiesz może kiedyś skuszę sie na Martagony ale najpierw trzeba mieć miejsce :;230 Spokojnej nocki Martusiu ;:196
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Martuś a ja poproszę o kilka słów odnośnie tych oprysków wiosennych lilii. Żyłam w nieświadomości, że liliom zagraża tylko poskrzypka.
Kolaż z kolaży ;:215
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jadziu, na cebulę lilii nie trzeba dużo miejsca, wystarczy tyle, żeby dało się wykopać dołek jej szerokości ;:306 .
Spało mi się doskonale ;:180 , a o poranku przywitało mnie piękne słońce ;:138 , jakiego i Tobie życzę na cały dzień ;:196 .

Beatko, rozmawiamy o liliowcach i wiosennym pryskaniu ich przeciwko paciornicy liliowcowej, której larwy żerują w pąkach liliowców, a poczwarki zimują w ich korzeniach ;:14 .
Nie obiło mi się o oczy, czy ta muchówka może żerować też na liliach? Wprawdzie na nich mam też sporo zdeformowanych pąków, ale to chyba sprawka przymrozków.
Miłego dnia, Beatko ;:196
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Kolażowy przegląd Twoich ogrodowych śliczności Martusiu ;:215 ;:138 ;:63
Ja jednak preferuję zdjęcia i wklejam je zawsze pojedynczo :? choć kiedyś także bawiły mnie kolaże :) ...
Wczoraj jednak nie udało mi się wybyć z domu na dłużej. :? ;:222 Może dzisiaj ;:71
Dobrej pogody! ;:196

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 23:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Martuś i ja przywędrowała do Twojego bajecznego ogrodu. Też nigdy nie słyszałam o tej muchówce w liliowcach i też myślałam że tylko poskrzypka jej zagraża. Póki co chyba nie miałam tego robala u siebie.
U mnie dziś chłodno ale przyda się odpocząć po tych męczących upałach, od jutra znów w pogodzie ciepło się zapowiada.
A ja z utęsknieniem czekam na te łany floksów u Ciebie. ;:304
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”