Czym nawozić pomidory-cz.3

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Czym nawozić pomidory-cz.3

Post »

Nie wiem, ale ja bym zrobiła profilaktycznie oprysk , Np Amistarem,
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41

Post »

Trudno odnależć większe podobieństwo , ale wkleję linka do strony .
Brązowa nie brunatna plamistość liści . Choroba wirusowa przenoszona przez
wciornastki .http://ipopom.inhort.pl/index.php?d=opis&id=329
Awatar użytkownika
aga_zgaga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2016, o 12:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jak szybko wchłania się dolistny nawóz z wapnem? Konkretnie Help Plant Ca. Popryskałam o 8.00 a o 13.30 lunęło. Krzaczki zdążyły wyschnąć ale, czy to znaczy że pobrały nawóz?
Kosiash
100p
100p
Od: 8 cze 2022, o 12:45
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Pewnie zostało zaburzone wchłanianie, wapń wchłania się 50 % po 4-5 dniach
Awatar użytkownika
aga_zgaga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2016, o 12:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Hm. Z tego co wyszukałam n.t. nawożenia dolistnego ogólnie, to niby dolistnie wchłania się nawóz prawie od razu. Błąd, który popełniłam, to to, że nie spryskałam liści od dołu. Jeśli chodzi o warunki pogodowe, to raczej ostrzegają na stronach producentów nawozów przed upałem (pozamykane pory w liściach i słaby turgor) i słońcem. Nigdzie słowa o deszczu. Tak, czy siak takie nawożenie się powtarza, za tydzień znowu spryskam, chyba, że przyjdą te zapowiadane upały.
O, znalazłam taki nawóz dolistny z Ca, który się wchłania w 100% w ciągu 3-4 godz. Ale tam aminokwasy jakieś dodano. Dobra, coś chyba wciągnęły liściem moje pomidorki. Muszą sobie radzić.
Asia O
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 11 cze 2023, o 20:20

Post »

bioy pisze: 11 cze 2023, o 20:45 Kwiaty opadają, ponieważ pomidory są niedożywione.
Nawożenie posypowe nie jest najszybszym sposobem zasilenia roślin, lepiej byłoby podlać nawozem, lub podać nawóz dolistnie.
Prawdopodobnie w poprzednim sezonie rosły w bogatszym podłożu, skoro miały dużo owoców, bez nawożenia.
Chyba udało mi się uratować kwiaty moich pomidorów ;:138
Po tygodniu widać znaczącą różnice zarówno w kwiatach, jak i całych krzakach.
Dzięki za cenne rady!!
I jeszcze jedno pytanie: krzaki podsypałam nawozem Target, dodatkowo podlałam tydzień temu nawozem azofostka i dodatkowo spryskałam liście tym samym nawozem. Czy teraz już tylko spryskać co tydzień liście nawozem czy podlewać tez co dwa tygodnie krzaki i podsypywać raz w miesiącu nawozem Target? Jak teraz dozować wszystko?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
massur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2012, o 16:55
Kontakt:

Post »

Zna ktoś może odpowiedź na takie pytanie, czy jeśli u pomidora malinowego liście za 4-6 gronem i wyżej są wyraźnie mniejsze niż te poniżej to dlatego, że pomidor "uznał", że więcej masy zielonej nie potrzebuje czy brakuje mu azotu na ich rozbudowę.
Kolor owych liści prawidłowy, nie sugeruje niedoborów aczkolwiek z jakiegoś powodu to zdrobnienie liści wystąpiło. Najbardziej jest to widoczne na odmianie Tatemaru Muchoo.
Pozdrawiam,
Tomek
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32

Post »

Tak wygląda u mnie Tatemaru Muchoo. Stanowczo silniej rośnie od innych odmian i przez to mogą wystąpić niedobory, bo korzenie mają jakieś ograniczenia w pobieraniu pokarmu.
Obrazek

A tak obecnie rośnie Vp-2 i ze względu na upały górne grona zrzucone.

Obrazek
Awatar użytkownika
massur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

O zacna plantacja ;:333

U mnie są mniejsze, kwitnie 5-te grono a 6-te zaczyna, dwa grona mają pomidory wielkości nieco większej niż piłka do tenisa stołowego. Na gronach dokładnie po 5-6 pomidorów.

Żeby miały dobry smak minerałów braknąć nie może, dam im pewnie dodatkowo dolistnie trochę jedzenia.
Pozdrawiam,
Tomek
Kosiash
100p
100p

Post »

Jeśli mam ten na zdjęciu do dyspozycji siarczan magnezu, to jak przygotować roztwór gotowy do nawożenia dolistnego, ile gram mogę wsypać na litr wody? Czy dawki się reguluje względem lekkiego niedoboru lub dużego?
Jeśli chciałbym zasilić borówki o ten siarczan to ile mogę bezpiecznie go dać? Zapomniałem dodać nawozu podczas przesadzania w nowe miejsce, a podłoże wykonałem z ziemi rodzimej i torfu kwaśnego 1:1, parę krzaków dostało nawozu bo zmieszałem z gotowym podłozem do borówek, ale nie wszystkie i teraz pokazują mi spory deficyt magnezu, opryskiwałem je magnezem, ale nie wiem czy skutecznie, bo użyłem 5g na litr wody tego magnezu z zdjęcia poniżej.
Wiem, że temat był poruszany nieraz, ale nie potrafię wywnioskować z dawnych postów jak to dawkować.

Obrazek
Awatar użytkownika
Mirek19
1000p
1000p
Od: 20 maja 2016, o 13:20

Post »

;:7
Mam identyczny siarczan magnezu.
Do oprysków używam w stężeniu 5g/1 litr, można dodać kilka kropli płynu do naczyń ;:333
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Kosiash
100p
100p

Post »

;:215 dzięki, tak właśnie go używałem myślałem, że robię błędnie
Kosiash
100p
100p

Post »

Zrobiłem zdjęcie malinowego bosmana , on woła o żarcie czy tylko wodę ? Ma pojedyncze wierzchołkowe liście zwinięte w rulon a reszta ma skręcone jakby od azotu. Dolne ma zwinięte w rulon jak widzicie. Dzisiaj podlany wodą. Fertygowałem wcześniej pożywką na bazie kristalonu żółtego plus saletra potasowa co dwa dni jak nie było ciepłych dni, później już codziennie raz w ciagu dnia, a ostatnie podlewania sama woda.

Obrazek
Awatar użytkownika
massur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Bardzo gorąco miał? Bo wygląda jakby bronił się przed suszą ale i możliwe przenawożenie, nie przesadzaj z tą saletrą, kristalon powinien wystarczyć. On przecież jeszcze nie ma owoców.
Pozdrawiam,
Tomek
Kosiash
100p
100p

Post »

Dzisiaj zmieniłem im miejsce na wschodnią ścianę , dodatkowo lekko zacieniona przez orzecha przy budynku. Może słońce mu przeszkadza. Reszta pomidorow nie pokazuje takich objawów, a mam odmian jeszcze 10, w donicach , tylko ten malinowy Bosman cierpi .
A czytałem że malinowe mają większe zapotrzebowanie na potas. W dawce, której dostarczam jest około 200 mg/l potasu , a przy owocowaniu to raczej pomidor potrzebuje jeszcze więcej, zależnie od odmiany .
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”