Rośliny na suche i słoneczne rabaty
Re: Rabata południowa "na patelni"
Irga płożąca + jałowce płożące, bezobsługowy i zgrany duet jak się poprzeplata nawzajem 

- 
				Rolnik Sam
- 200p 
- Od: 22 lip 2018, o 08:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Rośliny okrywowe / ozdobne na kupkę ziemi...
Cześć 
Muszę w ramach wyrównywania terenu wysypać przed domem (strona południowa, słonecznie)
kupkę ziemi rozmiarów powiedzmy 6m, na 2.5m, grubą na <> 50cm. Kupna będzie 2-poziomowa
ew. z łagodnym spadkiem.
Chciałbym na niej posadzić / posiać jakieś rośliny ozdobne, które będą ładnie wyglądać
ale i zdominują całą ziemię, żebym nie miał za dużo pracy z wyrywaniem chwastów.
Najchętniej jakieś kwiaty wieloletnie, albo łatwo rozsiewające się, może kilka gatunków,
żeby powstała "łąka kwietna". Ew. rośliny ozdobne z liści... Niezbyt wysokie - 20-30cm max.
Fajnie by było gdyby kwiaty kwitnęły / były ozdobne dłuższy czas w sezonie - czyli jakiś gatunek
już na wiosnę, inny później etc...
Proszę o podpowiedzi jakimi roślinami się zainteresować... Z góry dziękuję...
Jakub

Muszę w ramach wyrównywania terenu wysypać przed domem (strona południowa, słonecznie)
kupkę ziemi rozmiarów powiedzmy 6m, na 2.5m, grubą na <> 50cm. Kupna będzie 2-poziomowa
ew. z łagodnym spadkiem.
Chciałbym na niej posadzić / posiać jakieś rośliny ozdobne, które będą ładnie wyglądać
ale i zdominują całą ziemię, żebym nie miał za dużo pracy z wyrywaniem chwastów.
Najchętniej jakieś kwiaty wieloletnie, albo łatwo rozsiewające się, może kilka gatunków,
żeby powstała "łąka kwietna". Ew. rośliny ozdobne z liści... Niezbyt wysokie - 20-30cm max.
Fajnie by było gdyby kwiaty kwitnęły / były ozdobne dłuższy czas w sezonie - czyli jakiś gatunek
już na wiosnę, inny później etc...
Proszę o podpowiedzi jakimi roślinami się zainteresować... Z góry dziękuję...
Jakub
Prośba o pomoc w założeniu rabaty - stanowisko niezbyt urodzajne i nasłonecznione.
Cześć 
Planuję założenie rabaty na glebie nieurodzajnej (poprawię trochę glebę, przez wymieszanie obecnego piasku z czarnoziemem i kompostem) w miejscu, na którym praktycznie przez cały dzień jest nasłonecznione. Miejsce oddalone jest od punktu, z którego pobieram wodę, więc dobrze, aby rośliny nie wymagały codziennego podlewania i radziły sobie w warunkach czasowych jej niedoborów. Rabata na początek będzie w kształcie litery U o wymiarach 200 cm na 200 cm. Z jednej strony rabaty rosną róże, a z drugiej tamaryszek.
Do rzeczy Chciałbym tam następujące rośliny:
 Chciałbym tam następujące rośliny:
1. kocimiętka mussina
2. kocimiętka fassina
3. szałwia okręgowa
4. szałwia omszona
Moglibyście podpowiedzieć mi, jakie rośliny można posadzić tam jeszcze, aby środek rabaty był wyższy, a boki schodziły coraz niżej? Ww. rośliny będą raczej średnim piętrem rabaty, więc pozostają jeszcze piętro wysokie i niskie. Fajnie jakby rośliny utrzymywane były w kolorach niebieskim, fioletowym, białym, różowym oraz, aby radziły sobie w ww. warunkach. Chciałbym rośliny szadzić sukcesywnie w miarę dostępnych wolnych środków finansowych, więc wszystkiego naraz nie zakupię, a rośliny będę kupował na przestrzeni kolejnych miesięcy 

Czytałem kiedyś, że zbyt dobra gleba może powodować wykładanie się kocimiętki, więc gleby też nie chciałbym zbyt poprawiać, bo w innym miejscu posadziłem kocimiętkę walkers flow (dosyć chaotycznie posadziłem z innymi, nieprzemyślanymi roślinami) w czarnoziemie i praktycznie leży na ziemi.
Przepraszam za długi wstęp i opis, ale jak widać, nie bardzo mam pojęcie o tym jakie rośliny wybrać, a chciałbym zacząć budować ogród i nie przesadzać zbyt często roślin , więc liczę na Waszą pomoc i doświadczenie.
 , więc liczę na Waszą pomoc i doświadczenie.  
Dziękuję i pozdrawiam,
Mateusz

Planuję założenie rabaty na glebie nieurodzajnej (poprawię trochę glebę, przez wymieszanie obecnego piasku z czarnoziemem i kompostem) w miejscu, na którym praktycznie przez cały dzień jest nasłonecznione. Miejsce oddalone jest od punktu, z którego pobieram wodę, więc dobrze, aby rośliny nie wymagały codziennego podlewania i radziły sobie w warunkach czasowych jej niedoborów. Rabata na początek będzie w kształcie litery U o wymiarach 200 cm na 200 cm. Z jednej strony rabaty rosną róże, a z drugiej tamaryszek.
Do rzeczy
 Chciałbym tam następujące rośliny:
 Chciałbym tam następujące rośliny:1. kocimiętka mussina
2. kocimiętka fassina
3. szałwia okręgowa
4. szałwia omszona
Moglibyście podpowiedzieć mi, jakie rośliny można posadzić tam jeszcze, aby środek rabaty był wyższy, a boki schodziły coraz niżej? Ww. rośliny będą raczej średnim piętrem rabaty, więc pozostają jeszcze piętro wysokie i niskie. Fajnie jakby rośliny utrzymywane były w kolorach niebieskim, fioletowym, białym, różowym oraz, aby radziły sobie w ww. warunkach. Chciałbym rośliny szadzić sukcesywnie w miarę dostępnych wolnych środków finansowych, więc wszystkiego naraz nie zakupię, a rośliny będę kupował na przestrzeni kolejnych miesięcy

Czytałem kiedyś, że zbyt dobra gleba może powodować wykładanie się kocimiętki, więc gleby też nie chciałbym zbyt poprawiać, bo w innym miejscu posadziłem kocimiętkę walkers flow (dosyć chaotycznie posadziłem z innymi, nieprzemyślanymi roślinami) w czarnoziemie i praktycznie leży na ziemi.
Przepraszam za długi wstęp i opis, ale jak widać, nie bardzo mam pojęcie o tym jakie rośliny wybrać, a chciałbym zacząć budować ogród i nie przesadzać zbyt często roślin
 , więc liczę na Waszą pomoc i doświadczenie.
 , więc liczę na Waszą pomoc i doświadczenie.  Dziękuję i pozdrawiam,
Mateusz

- kuneg
- Przyjaciel Forum - gold 
- Od: 29 sty 2021, o 08:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Prośba o pomoc w założeniu rabaty - stanowisko niezbyt urodzajne i nasłonecznione.
Sprawdź jeszcze pH gleby.
Do sucholubnych i znoszących pełne nasłonecznienie roślin należą:
- rozchodniki, w tym rozchodnik okazały
- floksy - wszystkie odmiany i gatunki. U mojej babci rósł wiechowaty na V lub VI kl. gleby w ogródku. Babcia podlewała tylko warzywa.
- lawenda, ale ona lubi neutralne do lekko zasadowego pH gleby
- goździki pierzaste, postrzępione, sine
- czyściec wełnisty
- starce
- kostrzewy
- krwawniki
- część kosaćców
- oregano
- liliowce
- macierzanki...
Sporo tego jest. Wpisz w wyszukiwarkę "rośliny na suche stanowiska"

Do sucholubnych i znoszących pełne nasłonecznienie roślin należą:
- rozchodniki, w tym rozchodnik okazały
- floksy - wszystkie odmiany i gatunki. U mojej babci rósł wiechowaty na V lub VI kl. gleby w ogródku. Babcia podlewała tylko warzywa.
- lawenda, ale ona lubi neutralne do lekko zasadowego pH gleby
- goździki pierzaste, postrzępione, sine
- czyściec wełnisty
- starce
- kostrzewy
- krwawniki
- część kosaćców
- oregano
- liliowce
- macierzanki...
Sporo tego jest. Wpisz w wyszukiwarkę "rośliny na suche stanowiska"
- corazonbianco
- Od: 1 kwie 2012, o 11:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Prośba o pomoc w założeniu rabaty - stanowisko niezbyt urodzajne i nasłonecznione.
Dodam jeszcze do tej listy:
- niskie piętro - posłonek, acena purpurowa, sasanka, floks szydlasty, karłowe gatunki bylicy
- średnie piętro - karłowe odmiany trytomy, trawy typu stipa, perłówka, chropatka, butelua, krwawniki, barbula klandońska, perovskia, irysy bródkowe, ostrogowce
- wysokie piętro - proso rózgowate, wysokie trytomy, monarda, mak orientalny, pustynnik, firletka gwieździsta, wydmuchrzyca, len wieloletni, mikołajek płaskolistny.
Dobrze poradzą sobie też na takim stanowisku berberysy thunbergii. Są dostępne odmiany o różnej wysokości i kolorach liści.
Moja rabata na suchym i słonecznym stanowisku wygląda tak...

- niskie piętro - posłonek, acena purpurowa, sasanka, floks szydlasty, karłowe gatunki bylicy
- średnie piętro - karłowe odmiany trytomy, trawy typu stipa, perłówka, chropatka, butelua, krwawniki, barbula klandońska, perovskia, irysy bródkowe, ostrogowce
- wysokie piętro - proso rózgowate, wysokie trytomy, monarda, mak orientalny, pustynnik, firletka gwieździsta, wydmuchrzyca, len wieloletni, mikołajek płaskolistny.
Dobrze poradzą sobie też na takim stanowisku berberysy thunbergii. Są dostępne odmiany o różnej wysokości i kolorach liści.
Moja rabata na suchym i słonecznym stanowisku wygląda tak...

Nie lubię hortensji, zimy i śniegu oraz pastelowych kolorów w ogrodzie.

Dziękuję Wam za podpowiedzi i piękne zdjęcia  Widzę, że nawet na tym moim piasku można będzie osiągnąć świetny efekt.
 Widzę, że nawet na tym moim piasku można będzie osiągnąć świetny efekt. 
Na pewno będę wybierał wśród roślin wymienionych powyżej, tym bardziej, że osoba z forum od której chciałbym zakupić posiada część z ww. gatunków.
Chciałbym zapytać też o ściółkowanie. Czy taką rabatę będę mógł pokryć warstwą np zrębek sosnowych (chyba są łatwo dostępne) i później w wybrane miejsca sadzić rośliny? Pytam, ponieważ w moim "hostowisku" tego nie zrobiłem i mam problem z chwastami. Chciałbym uniknąć geowłókniny i jednocześnie znaleźć niedrogi sposób na uniknięcie dużej ilości chwastów pomiędzy roślinami.

Widzę, że nawet na tym moim piasku można będzie osiągnąć świetny efekt.
 Widzę, że nawet na tym moim piasku można będzie osiągnąć świetny efekt. Na pewno będę wybierał wśród roślin wymienionych powyżej, tym bardziej, że osoba z forum od której chciałbym zakupić posiada część z ww. gatunków.
Chciałbym zapytać też o ściółkowanie. Czy taką rabatę będę mógł pokryć warstwą np zrębek sosnowych (chyba są łatwo dostępne) i później w wybrane miejsca sadzić rośliny? Pytam, ponieważ w moim "hostowisku" tego nie zrobiłem i mam problem z chwastami. Chciałbym uniknąć geowłókniny i jednocześnie znaleźć niedrogi sposób na uniknięcie dużej ilości chwastów pomiędzy roślinami.
- corazonbianco
- Od: 1 kwie 2012, o 11:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Zrębki mogą być, tylko trzeba sprawdzać pH gleby, bo zakwaszają podłoże, a gleba piaszczysta z reguły już i tak ma kwaśne pH. Ja dałabym na wszelki wypadek jako nawóz popiół drzewny. U mnie świetnie sprawdza się jako odkwaszacz na piaszczystej glebie. Dodatkowo wzbogaca glebę o fosfor i potas. I też musisz uważać żeby nie wyściółkować zbyt mocno podstawy i korzeni roślin sucholubnych, bo przy intensywnych opadach deszczu  albo śniegu zimą mogą wygniwać. Irysy i trawy sucholubne nie lubią ściółkowania na przykład. I trytoma też nie.

Nie lubię hortensji, zimy i śniegu oraz pastelowych kolorów w ogrodzie.

- Bufo-bufo
- Od: 26 lip 2009, o 20:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja dodam jeszcze macierzankę, trzmielinę, goździk brodaty, mydlnicę, kosodrzewinę, jałowce, jaśminowce.