Czym nawozić pomidory-cz.3

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
massur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2012, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Czym nawozić pomidory-cz.3

Post »

Jak najszybciej jakikolwiek - jakiś Florowit, może Yara Complex. Możesz nawet rozpuścić trochę tego co masz i podlać (napisz jaki ma skład to podpowiemy ile na ile wody). Kristalon ma precyzyjnie dobrane dawki ale potrzebne są ze dwie wersje, typu zielony i żółty.
One są zagłodzone. Ale z umiarem z nawozem, stosuj dawkę z etykiety. Pierwszy raz możesz zwiększyć 2x.

Ps.
Czy rok temu (uprawiane bez nawożenia) one były smaczne?
Pozdrawiam,
Tomek
wingrul
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 8 sie 2015, o 11:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dodatkowo można by się zapytać czy rosną w tym samym podłożu
Bo może wyjadły niektóre składniki mineralne i ich po prostu brakuje.
Nie tylko NPK ale bardziej szczegułowo.
Asia O
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 11 cze 2023, o 20:20

Post »

W ubiegłym roku miałam głównie koktajlowe. Miały bardzo twardą skórę. Każdy trzeba było obierać, ale w smaku były Ok.

Dzięki za podpowiedź! Jutro podjadę do leroy po nawóz. Mam nadzieję, że jeszcze coś z nich będzie :roll:

Nie rosną w tym samym podłożu. Co rok kupuje nową ziemie, ale bez bicia muszę się przyznać że w tym roku poszłam na ilość nie jakość :roll:
Awatar użytkownika
bioy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 maja 2012, o 12:04

Post »

Kup dobry nawóz, najlepiej z mikroelementami. Podlej, opryskaj, będzie dobrze. ;:333
Pozdrawiam, Jacek
krtek
50p
50p
Od: 19 maja 2023, o 08:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Czy taka kombinacja będzie dobra dla pomidorów owocujących?
Obrazek
Awatar użytkownika
Mirek19
1000p
1000p
Od: 20 maja 2016, o 13:20

Post »

;:7
Do owocujących pomidorów wystarczy sam Kristalon czerwony.
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
krtek
50p
50p
Od: 19 maja 2023, o 08:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dziękuję Mirek19.
A tyle tego nakupowałam, i po co ...
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Mirek19
1000p
1000p

Post »

Nawozy to nie środki żywności ;:306 , mają długie terminy ważności.
Z biegiem czasu na pewno większość z nich zużyjesz ;:108
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Kosiash
100p
100p
Od: 8 cze 2022, o 12:45

Post »

;:7 wczoraj podlałem swoje grunciaki około 2 l na krzak, bo minęły dwa tygodnie od wysadzenia i ich podlania , choć zapowiadają już cały tydzień opadów, jeszcze dwa najblizsze dni będa skąpe rzekomo w ilość na metr kwadratowy . Z tego co wyczytałem po takich okresach deszczowych mogą wystąpić niedobory magnezu i wapnia.
Czy wykonać profilaktycznie nawożenie siarczanem magnezu i saletrą potasową? Tylko jeszcze nie wiem czy dolistnie, czy pod krzak i w którym momencie, czy dzisiaj, jutro a może po deszczach.
Awatar użytkownika
Mirek19
1000p
1000p

Post »

;:7
Przed zapowiadanymi deszczami ;:108
Wielokrotnie już pisałem -
Magnez dostarczamy wyłącznie przez oprysk.
Podając magnez dolistnie mamy pewność, że roślina go przyjmie. Jeśli podamy do gleby, to nie mamy żadnej pewności.
Pozdrawiam, Mirek
Kosiash
100p
100p

Post »

Dzięki za przypomnienie.
Jeśli w ciągu dnia jest pochmurno nie muszę martwić się o oparzenia w przypadku oprysków środku dnia ?
Nawet jeśli pomidor nie wykazuje niedoboru magnezu to nie zaszkodzę prewencyjnym opryskiem z siarczanu magnezu ?
Awatar użytkownika
Mirek19
1000p
1000p

Post »

Przy pochmurnej pogodzie rośliny nie ucierpią z powodu oprysków.
Tak, można prewencyjnie robić opryski siarczanem magnezu.
Magnez łącznie z potasem ma decydujący wpływ na smak pomidorów, ponieważ decyduje o zawartości cukrów w owocach.
Pozdrawiam, Mirek
Kosiash
100p
100p

Post »

Mirek19 pisze: 13 cze 2023, o 18:17 Przy pochmurnej pogodzie rośliny nie ucierpią z powodu oprysków.
Tak, można prewencyjnie robić opryski siarczanem magnezu.
Magnez łącznie z potasem ma decydujący wpływ na smak pomidorów, ponieważ decyduje o zawartości cukrów w owocach.
Mogę w jednym oprysku połączyć siarczan żelaza(help plant Fez Suminu) który dziś nabyłem dla pozbycia się chlorozy na części pomidorów z siarczanem magnezu ?
Jak ustalić dawkę siarczanu żelaza na 1 litrze wody jeśli producent zalecił dla warzyw w gruncie 0.5 -1 ml owego siarczanu zelaza na 0.4-0.6 litra wody ( na 10 M2 powierzchni uprawnej)

Siarczanu magnezu używałem 5g/ l, mogę dodać do tego jeszcze siarczan żelaza? (Ile ml)
Awatar użytkownika
Mirek19
1000p
1000p

Post »

Nigdy nie stosowałem łącznie w jednym oprysku siarczanu magnezu z siarczanem żelaza.
Gdybym musiał, to zastosowałbym kolejność :
siarczan magnezu - (3-4 dni przerwy) - siarczan żelaza
Tempo pobierania składników mineralnych z nawozów stosowanych dolistnie
Magnez (Mg) 20% po 1 godzinie; 50% po 5 godzinach
Żelazo (Fe) 8% po 1 dniu
Pozdrawiam, Mirek
Kosiash
100p
100p

Post »

Dziękuję za wytłumaczenie , jak widać żelazo wchłania się długo , to czy wybrać termin oprysku w okresie gdy nie zapowiadają przez kilka dni opadów, bo może deszcz zmyć z liści te składniki ? Chyba że już krzak będzie wykazywal gorszy stan chlorozy to nie patrzeć że za jeden dwa dni jest opad i pryskać ?
To samo pytanie analogicznie do przypadku magnezu , poczekać zanim będzie okienko bez deszczu przez 12 godzin ?
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”