Monstera dziurawa (deliciosa), adansonii i inne - pielęgnacja i problemy w uprawie cz.2

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
polyken
50p
50p
Od: 6 sty 2017, o 17:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Monstera dziurawa (deliciosa), adansonii i inne - pielęgnacja i problemy w uprawie cz.2

Post »

Cześć, moja monstera słabo zniosła zimę, zaatakowały ją wciornastki (opryskałem ją jakieś 3 miesiące temu), a teraz dalej coś jej dolega.
Miesiąc temu zmieniłem jej wierzchnia warstwę ziemi (ziemia uniwersalna). Dwukrotnie w tym roku dostała nawóz florovit do roślin zielonych.

ZDJĘCIA są wrzucone jako miniaturki, może je powiększyć po kliknięciu w nie.

Cała opadła, liście jej żółkną, inne brązowieją przy łodydze:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

niektóre mają przebarwienia z tyłu liści:
Obrazek

młode liście, które dopiero się rozwijają, już mają uszkodzone liście:
Obrazek

Jakieś pomysły co z nią zrobić? Pozdrawiam
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Monstera dziurawa (deliciosa), adansonii i inne - pielęgnacja i problemy w uprawie cz.2

Post »

Miesiąc temu zmieniłem jej wierzchnia warstwę ziemi (ziemia uniwersalna).
A czemu tylko wierzchnią warstwę i dlaczego samą ziemię uniwersalną?
Wymienia się całe podłoże podczas przesadzania i powinna być mieszanka ziemi, perlitu oraz różnych dodatków, np. podłoża do storczyków.
Dwukrotnie w tym roku dostała nawóz florovit do roślin zielonych.
A co to kaktus? Monsterę nawozi się co 2 tygodnie od wiosny aż do jesieni. W okresie jesienno-zimowym raz w miesiącu... Ta Monstera głoduje.

Kolejna sprawa, doniczka powinna stać na podstawce, a nie włożona do ciasnej osłonki. Pomijając ryzyko zbierania się wody w osłonce, to jak do korzeni ma docierać powietrze?

Do przesadzenia i sprawdź stan korzeni. Po przesadzeniu odczekaj z trzy tygodnie i zacznij regularnie nawozić mineralnym nawozem do roślin zielonych.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Adieen
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 5 cze 2023, o 07:17

Re: długotrwałe problemy początkującego: MONSTERA DZIURAWA

Post »

Dzięki za rady! Przy użyciu lupy nic kompletnie nie zauważyłam, nie ma żadnych kropek ani tym podobnych. Jedynie kurz. Mam nadzieję, że to nie szkodniki, bo naczytałam się, że ciężko je wypatrzeć, ale jeżeli stan rośliny jest taki sam (żółte liście dolne od kilku miesięcy) to chyba mało prawdopodobne jest, aby szybko rozprzestrzeniające się szkodniki jak przędziorki albo wciornastki nie pojawiły się na liściach??
pozdrawiam i już stosuję się do rad!
trzyjbule
100p
100p
Od: 26 cze 2022, o 13:18

Post »

Czy jeśli odetnę jakąś partie z rozrośniętej monstery, partie z grubą gałęzią i dużymi liśćmi, która ma dużo korzeni powietrznych na dole, to czy można je potraktować jako normalne korzenie i posadzić ją do podłoża, i te korzenie do podłoża i się tam zadomowi? Chodzi mi o pominięcie ukorzeniania w wodzie, nie mam takiego pojemnika, który dodatkowo to utrzyma w pionie. I chciałem od razu do podłoża.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie. Korzenie powietrzne to korzenie powietrzne. Takie korzenie można poprowadzić albo do podłoża, to wtedy powinny wypuścić nowe korzenie właściwe albo przed cięciem z dwa takie korzenie wsadzić do wody i jak się rozrosną, to wtedy ciąć i można sadzić do podłoża.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
trzyjbule
100p
100p
Od: 26 cze 2022, o 13:18

Post »

Czy można jeden dłuższy powietrzny uciąć i jak się zagoi to jego wsadzić do wody?
Gdzie te korzenie by wyrosły? W okolicy powietrznego czy na końcu gałęzi, gdzie było cięcie.

Edit. Czyli mogę normalnie posadzić do ziemi, wsadzić tam te powietrzne i jakby czekać aż się ukorzeni i wyjdą te normalne. Tak?

Partia do ciecia ogólnie ma dużo takich świeżych 15 cm powietrznych, jeszcze jasnych i dwa bardzo długie już ciemne
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Napisałem wcześniej wyraźnie, przed cięciem nieważne czy korzenie powietrzne wsadzisz do podłoża czy do wody, muszą wyrosnąć dodatkowe korzenie. Wyrosną w miejscu, gdzie będą miały kontakt z podłożem albo wodą.
Możesz przed ukorzenieniem część przyciąć, odczekać aż końcówka obeschnie i wtedy do wybranego medium.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Nikatia
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 20 cze 2023, o 22:16

Post »

Hej,
kupiłam ostatnio ukorzenioną szczepkę monstery. Właśnie do mnie doszła i mam wątpliwości co do jej korzeni. Zazwyczaj, gdy ukorzeniałam inne rośliny, to ich korzenie były całkiem białe, ale na monsterach się na tyle dobrze nie znam, by stwierdzić czy wszystko jest ok, czy może mam tu gnijące korzenie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Byłabym bardzo wdzięczna za pomoc :)
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przede wszystkim obniż poziom wody żeby zakrywała tylko korzenie.
Co do koloru, to nie u wszystkich roślin muszą być białe.
Jeśli nie są miękkie, nie maślą się, to jest ok. Tutaj zresztą stożki wzrostu masz białe.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Nikatia
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 20 cze 2023, o 22:16

Post »

Bardzo dziękuję za podpowiedź!
polyken
50p
50p

Post »

Przesadziłem monstere zgodnie z zaleceniami, pytanie kiedy mogę przyciąć liście, które np. w połowie zrobiły się żółte, lub pousuchały im końcówki, czy mogę to zrobić od razu po przesadzeniu czy też odczekać?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Poczekaj aż całkowicie zżółkną, a w przypadku przyschniętych końcówek to tylko przytnij te fragmenty.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
polyken
50p
50p

Post »

dzięki
Pateycja21
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 28 cze 2023, o 14:09

Post »

Czesc!
Przeczytałam forum i zastanawia mnie jedna rzecz-
Przesadzałam monstere variegate (była w doniczce 19cm) i korzenie oplatały ziemię po wyciągnięciu jej z tej doniczki. Pozbyłam się ziemi i przesadziłam ją w „podłoże” z drenażem z keramzytu do doniczki 21cm.
Czy jest szansa, że mi nie umrze?
Podlewam kiedy podłoże z wierzchu jest suche
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Do jakiego dokładnie podłoża posadziłaś - jaki skład?
Doniczkę postawiłaś na podstawce czy włożona do osłonki?
W jakiej odległości stoi od okna?
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”