Czym nawozić pomidory-cz.3
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.21
Kristalon zielony ma 18% azotu , z czego około 3% w formie amonowej . Dobry nawóz , ale rośliny nim zasilane w
fazie rozsady mogą rosnąć zbyt bujnie .
Mam kilka różnych , zawsze stosuję bio-algeen i jakieś kwasy humusowe . Z nawozów to żółty kristalon ,chociaż tego obecnie
nie używam a nawóz startowy substrala , małe opakowanie . Zawiera azot w formie 7,6 % amonowej i 2,4% w formie amidowej .
fazie rozsady mogą rosnąć zbyt bujnie .
Mam kilka różnych , zawsze stosuję bio-algeen i jakieś kwasy humusowe . Z nawozów to żółty kristalon ,chociaż tego obecnie
nie używam a nawóz startowy substrala , małe opakowanie . Zawiera azot w formie 7,6 % amonowej i 2,4% w formie amidowej .
- Jolek
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.21
Czyli teraz podlewać substralem z ukorzeniaczem i bio algeen.
Jak się ociepli i wysadzę do gruntu w ziemi kupionej dla pomidorów ( myślę o 5 l na krzak),to czym zabezpieczyć rośliny przed niekorzystnymi warunkami. Czytałam o miedzianie i preparacie z białka.
Może parę krzaczków na czarną godz włożę do foliaka. Jak wspominałam z powodu szybkiego zacienienia bardzo się wyciągają.
Mam szaloną myśl aby pod murem , na sąsiadowym polu posadzić pomidory bo tam jest najlepsze nasłonecznienie ale nie wiem czy sarny się nie dobiorą lub dwunożni. Kusi mnie jeszcze w pojemnikach pod domem ale tu znów problem z szybkim cieniem. No, niezły mam dylemat. Jednak w tym roku stawiam na grunt.
Jak się ociepli i wysadzę do gruntu w ziemi kupionej dla pomidorów ( myślę o 5 l na krzak),to czym zabezpieczyć rośliny przed niekorzystnymi warunkami. Czytałam o miedzianie i preparacie z białka.
Może parę krzaczków na czarną godz włożę do foliaka. Jak wspominałam z powodu szybkiego zacienienia bardzo się wyciągają.
Mam szaloną myśl aby pod murem , na sąsiadowym polu posadzić pomidory bo tam jest najlepsze nasłonecznienie ale nie wiem czy sarny się nie dobiorą lub dwunożni. Kusi mnie jeszcze w pojemnikach pod domem ale tu znów problem z szybkim cieniem. No, niezły mam dylemat. Jednak w tym roku stawiam na grunt.
Re: Czym nawozić pomidory-cz.3
Mam zagwozdkę od nadmiaru informacji, proszę więc o pomoc.
Mieszam następujące nawozy:
80g Substral magiczna siła do pomidorów (NPK 9-9-36)
60 g azofoska (NPK 13.3-6.1-17.1)
To wsypuję do 1l wody, czyli objętościowo wychodzi 1,14.
Czy do ustalania NPK dla pomidora liczymy w wartościach podanych wyżej, czy przeliczamy P K na formy tlenkowe?
W wersji bez przeliczania wychodzi, że w 1ml/l jest NPK 14.1-9-30.9, natomiast po przeliczeniu na tlenkowe 14.1-4.1-26.9, i wtedy jest zdecydowanie za mało fosforu.
Mieszam następujące nawozy:
80g Substral magiczna siła do pomidorów (NPK 9-9-36)
60 g azofoska (NPK 13.3-6.1-17.1)
To wsypuję do 1l wody, czyli objętościowo wychodzi 1,14.
Czy do ustalania NPK dla pomidora liczymy w wartościach podanych wyżej, czy przeliczamy P K na formy tlenkowe?
W wersji bez przeliczania wychodzi, że w 1ml/l jest NPK 14.1-9-30.9, natomiast po przeliczeniu na tlenkowe 14.1-4.1-26.9, i wtedy jest zdecydowanie za mało fosforu.
-
- Od: 7 kwie 2011, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Przeliczasz wersję tlenkowe na pierwiastkowe i nimi się sugerujesz
Piotr
-
- Od: 8 lip 2014, o 15:28
Zrobiłam analizę gleby, pomożecie rozszyfrować wyniki?
nr 1 tunel z pomidorami (w ziemi wykopane dołki, do których w tamtym roku poszedł kompost, w tym roku nic nie robione)
nr 2 papryka w gruncie

Wg tabelki, którą ktoś wstawił kilka stron wcześniej wynika, że jedyne co mam w normie to wapń i powiedzmy magnez
Azot poniżej normy, a mnie się wydaje, że są przeazotowane
Niektórym liście pozwijały się w baranie rogi, łodyga zgrubiała, pędy kwiatowe są niemal pionowe...
Z nadmiarem potasu i fosforu pewnie nic nie mogę teraz zrobić?
A jeśli chodzi o parykę, to ta widzę, że głoduje na całego... Doradzicie jakiś nawóz?

nr 1 tunel z pomidorami (w ziemi wykopane dołki, do których w tamtym roku poszedł kompost, w tym roku nic nie robione)
nr 2 papryka w gruncie

Wg tabelki, którą ktoś wstawił kilka stron wcześniej wynika, że jedyne co mam w normie to wapń i powiedzmy magnez

Azot poniżej normy, a mnie się wydaje, że są przeazotowane

Z nadmiarem potasu i fosforu pewnie nic nie mogę teraz zrobić?
A jeśli chodzi o parykę, to ta widzę, że głoduje na całego... Doradzicie jakiś nawóz?
Pozdrawiam Małgosia poprzednie wątki - Nasze 1500 m2; Wyznania kwiatoholiczki ;)
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
W pierwszej próbce za dużo azotu dla pomidorów, na razie nic nie podawać.
Papryce podać saletrę potasową i w następnym zasileniu nawóz wieloskładnikowy.
Papryce podać saletrę potasową i w następnym zasileniu nawóz wieloskładnikowy.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
-
- Od: 8 lip 2014, o 15:28
ekopom dzięki. Mam w domu UNI PK 10:18 , czy ten się nie nada?
Pozdrawiam Małgosia poprzednie wątki - Nasze 1500 m2; Wyznania kwiatoholiczki ;)
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
Czy nawozimy interwencyjnie dolistnie składnikiem gdy niedobór nie pokazuje się na nowych przyrostach a jedynie na starszych liściach? 

- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
clem3, możesz go zastosować, ale wówczas jeszcze koniecznie trzeba zasilić azotem.
pozdrawiam Ludwik
- massur
- Od: 22 maja 2012, o 16:55
- Kontakt:
Starsze liście pomidory traktują jak magazyn, to ostatni dzwonek. Nawet należy wtedy podać nawóz. Ważne - powód niedoboru, może być tak, że w glebie są niesprzyjające warunki do pobierania minerałów, których brak obserwujemy (pH, przenawożenie innym), wtedy nawożenie dolistne.
Pozdrawiam,
Tomek
Tomek
Aha rozumiem, a po tym nawożeniu powinny liście wrócić do normalności czy jednak te starsze już takie będą, a nowe już bez objawów niedoboru?
- Mirek19
- 1000p
- Od: 20 maja 2016, o 13:20

Objawy niedoboru na starszych liściach już nie cofną się.
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Nie mam pod ręką żelaza samego z nawozów, a samym kristalonem żółtym nie uzupelnie niedoboru ?