Orzech włoski - CHOROBY i szkodniki
Re: Orzech - choroba do identyfikacji
Rozsyp wapno z nagnezem na podłoże wokół orzecha około 40cm od pnia, na szerokość korony dość obficie.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Orzech włoski - CHOROBY i szkodniki
Nerio, czy te czarne plamy na owocach są wgłebione? Gniją?
Nie mam możliwości powiększenia fotki , przyglądnij się uważnie czy na ogonkach liściowych są plamki? I czy niezdrewniałe pędy mają ciemne smugi?
Porażone owoce powinny mieć cienką skorupkę.
Być może to jest bakteryjna zgorzel lub antraknoza orzecha.
Nie mam możliwości powiększenia fotki , przyglądnij się uważnie czy na ogonkach liściowych są plamki? I czy niezdrewniałe pędy mają ciemne smugi?
Porażone owoce powinny mieć cienką skorupkę.
Być może to jest bakteryjna zgorzel lub antraknoza orzecha.
Pozdrawiam! Gienia.
-
Szpeciel, ile sięgniesz to poobrywaj, spal. żadne opryski nic nie dadzą. Szkodnik, jeśli go niewiele to niezbyt groźny.
Pozdrawiam! Gienia.
Oderwać mogę bo sadzonka ma 160cm wysokości.Mam również taki preparat ortus 05 sc który używałem na przędziorki i czy jest sens spryskać dodatkowo?
-
Jak drzewko niskie to wszystkie szpeciele unicestwisz, spalisz i pryskać nie musisz bo i po co. Szkoda truć otoczenie.
W następnym roku może w ogóle nie pojawić .
W następnym roku może w ogóle nie pojawić .
Pozdrawiam! Gienia.
- FreGo
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 28 sty 2018, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Hello!
Objawy ewidentne dla pilśniowca orzechowego, jest to oczywiście przedstawiciel klanu szpecieli.
Tutaj fajnie opisany
https://niepodlewam.pl/pilsniowiec-orze ... walczania/
Pozdrawiam.
Objawy ewidentne dla pilśniowca orzechowego, jest to oczywiście przedstawiciel klanu szpecieli.

Tutaj fajnie opisany
https://niepodlewam.pl/pilsniowiec-orze ... walczania/
Pozdrawiam.

Witam, jestem Adam.
Dziękuje wszystkim za pomoc. Usunę liście z bąblami i zobaczę na następny rok czy sie pojawią 

Witam,
Obszukałem choroby i szkodniki orzecha włoskiego, ale nie mogę zidentyfikować tego, co się u mnie dzieje.
Otóż od początku sierpnia układ żyłek (nerwów) liściowych stopniowo staje się czarny, skutkiem tego liście żółkną i opadają. Oczywiście drzewo przestaje rosnąć. Mniej więcej do końca września wszystkie liście opadną. Wiem, bo tak zaczyna dziać się drugi rok z rzędu. Wcześniej nie było problemu. Drzewo ma 5-6 lat.
Dodaję widok liści z przodu i tyłu. Od spodu lepiej widać.
Bardzo proszę o pomoc.
Ps. inne orzechy, które spotkałem okolicy są zielone, a młode nadal rosną.

Obszukałem choroby i szkodniki orzecha włoskiego, ale nie mogę zidentyfikować tego, co się u mnie dzieje.
Otóż od początku sierpnia układ żyłek (nerwów) liściowych stopniowo staje się czarny, skutkiem tego liście żółkną i opadają. Oczywiście drzewo przestaje rosnąć. Mniej więcej do końca września wszystkie liście opadną. Wiem, bo tak zaczyna dziać się drugi rok z rzędu. Wcześniej nie było problemu. Drzewo ma 5-6 lat.
Dodaję widok liści z przodu i tyłu. Od spodu lepiej widać.
Bardzo proszę o pomoc.
Ps. inne orzechy, które spotkałem okolicy są zielone, a młode nadal rosną.

Nie wiem jak wyedytować post, a chciałbym dodać jeszcze kilka aktualnych zdjęć..
Może ktoś będzie mi w stanie wtedy pomóc...
Wiem, schorzenie bardzo nietypowe. Dodam, że liście najpierw zrobiły się blade, następnie zaczęły czernieć żyłki (nerwy liści), a teraz całe żółkną i będą opadać jak w zeszłym roku. Prawie do końca lipca orzech rósł pięknie, miał bardzo duże przyrosty, od sierpnia stanął i zaczęła się katastrofa.
Może ma ktoś jakiś pomysł?

Może ktoś będzie mi w stanie wtedy pomóc...
Wiem, schorzenie bardzo nietypowe. Dodam, że liście najpierw zrobiły się blade, następnie zaczęły czernieć żyłki (nerwy liści), a teraz całe żółkną i będą opadać jak w zeszłym roku. Prawie do końca lipca orzech rósł pięknie, miał bardzo duże przyrosty, od sierpnia stanął i zaczęła się katastrofa.
Może ma ktoś jakiś pomysł?

-
Tak na pierwszy rzut oka na liście odnoszę wrażenie, że ten orzech to głodny bardzo. Może się odezwie nasza guru orzechowa Ania kozula i coś poradzi.
A tak ogólnie , sprawdzałeś jaki rodzaj gleby masz ? Bo orzech nie lubi kwaśnej, i nie lubi też gdy jest wysoki poziom wody gruntowej. Lubi i to bardzo żyzną, przepuszczalną i obornik. Jeśli gleba kwaśna to kurzy najlepszy bo ma dużo wapna. Kiedy go nawoziłeś ostatnio?
Poczytaj:https://doradztwosadownicze.pl/liscie-w ... cji-drzew/
A tak ogólnie , sprawdzałeś jaki rodzaj gleby masz ? Bo orzech nie lubi kwaśnej, i nie lubi też gdy jest wysoki poziom wody gruntowej. Lubi i to bardzo żyzną, przepuszczalną i obornik. Jeśli gleba kwaśna to kurzy najlepszy bo ma dużo wapna. Kiedy go nawoziłeś ostatnio?
Poczytaj:https://doradztwosadownicze.pl/liscie-w ... cji-drzew/
Pozdrawiam! Gienia.
Orzech nawożony wiosną obornikiem i podlewany średnio raz na tydzień, bo gleba lekka, piaskowa, a poziom wód gruntowych na głębokości 1.5- 1,8 m.
U sąsiada obok na podobnej glebie orzech rośnie wyśmienicie. U mnie zresztą też tak było. Do sierpnia ogromne przyrosty, piękne ciemnozielone duże liście.
A od początku sierpnia dzieje się to, co widać - najbardziej dziwne jest czernienie systemów nerwowych (żyłek) na liściach.
U sąsiada obok na podobnej glebie orzech rośnie wyśmienicie. U mnie zresztą też tak było. Do sierpnia ogromne przyrosty, piękne ciemnozielone duże liście.
A od początku sierpnia dzieje się to, co widać - najbardziej dziwne jest czernienie systemów nerwowych (żyłek) na liściach.
-
Szkoda że od razu tego nie napisałeś. Jakieś śledztwo trzeba chyba przeprowadzić czy cóś?
. I oprysków też nikt obok nie robił?
Nie mogę się pozbyć wrażenia, że on głodny i usycha. Jeśli był do tej pory dobrze karmiony, to być może coś się dzieje z korzeniami? Nie chwieje się? Karczowniki? Norniki?

Nie mogę się pozbyć wrażenia, że on głodny i usycha. Jeśli był do tej pory dobrze karmiony, to być może coś się dzieje z korzeniami? Nie chwieje się? Karczowniki? Norniki?
Pozdrawiam! Gienia.
Karczowników, nornic nie widzę. Orzech nie chwieje się - miał tak duże przyrosty, że musiałem trochę podwiązać gałęzie, bo na wietrze gięły się prawie do ziemi.
Oprysków nie wykonywałem żadnych.
Oprysków nie wykonywałem żadnych.
-
To tylko pozostaje czekać co się będzie dziać. Albo poproś o radę Anię kozulę. Prowadzi szkółkę "Orzechy szczepione" czy jakoś tak. - nie pamiętam dokładnie. Z pewnością coś zaradzi, jeśli jest w zasięgu . Udziela się też w wątku o kasztanach jadalnych.
U mnie też na młodym Marsie w tej chwili przyrost przewodnika przekroczył 2 metry, niższych konarów po od 120 do 180 cm.
Powbijałam pręty żebrowane, powiązałam bo wichury połamałyby gałęzie. Oby tylko zdążyły zdrewnieć bo wymarzną.
U mnie też na młodym Marsie w tej chwili przyrost przewodnika przekroczył 2 metry, niższych konarów po od 120 do 180 cm.

Pozdrawiam! Gienia.