Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.10
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.10
Dokładnie tak, w tym sezonie będziesz miała dynie takie ,jakie siałaś.
Jeżeli się z krzyżują, to dopiero zobaczysz w przyszłym roku( owoc - dzieło krzyżówki),oczywiście jak posiejesz zebrane, swoje , nasiona z takiej dyni....
Jeżeli się z krzyżują, to dopiero zobaczysz w przyszłym roku( owoc - dzieło krzyżówki),oczywiście jak posiejesz zebrane, swoje , nasiona z takiej dyni....
To jest konkretna odpowiedź, konkretnie i na temat. Dzięki wielkie

-
- 200p
- Od: 12 kwie 2009, o 18:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Obie smaczne. Uchiki kuri ostatnią zeszłoroczną zjedliśmy tydzień temu. Lubią ją za to, ze nie trzeba obierać.
Dobrze wiedzieć a jak z niskimi temperaturami nad ranem ? Przykrywałeś ? Jutro może być jakieś 6 stopni (odczuwalne 4 stopnie). Zastanawiam się czy przykryć włókniną ?
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
Dynie są ciepłolubne, jak masz możliwość , przykryj je.
Asia
Asia
Dzięki, tak zrobiłem. Zresztą dzisiaj też bo jutro rano ma być "powtórka z rozrywki" jakieś 7 stopni.
-
- 200p
- Od: 14 mar 2016, o 19:40
zikkk:
" ...Miałeś może kiedys te odmiany o których wspomniałem, ciekawy jestem jak wypadną smakowo."
Dziękuje za dobre słowo. Co roku sieję i sadzę (rozsada własnej produkcji) Uchiki Kuri ("najbardziej popularna odmiana dyni typu Hokkaido" cytat ze strony internetowej pnos.pl). Dynia bardzo fajna do amatorskiej uprawy (w sklepach też często występuje). Bezproblemowa w uprawie, nie wymagająca specjalnej troski. Bardzo smaczna i wszechstronna w wykorzystaniu kulinarnym. Tej drugiej dyni jeszcze nie uprawiałem.
" ...Miałeś może kiedys te odmiany o których wspomniałem, ciekawy jestem jak wypadną smakowo."
Dziękuje za dobre słowo. Co roku sieję i sadzę (rozsada własnej produkcji) Uchiki Kuri ("najbardziej popularna odmiana dyni typu Hokkaido" cytat ze strony internetowej pnos.pl). Dynia bardzo fajna do amatorskiej uprawy (w sklepach też często występuje). Bezproblemowa w uprawie, nie wymagająca specjalnej troski. Bardzo smaczna i wszechstronna w wykorzystaniu kulinarnym. Tej drugiej dyni jeszcze nie uprawiałem.
Pozdrawiam Irek
-
- 200p
- Od: 10 cze 2019, o 11:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ma ktoś z was dynię piżmową? Zastanawiam się, czy to co mam to jest naprawdę dynia piżmowa, bo niby ma mieć białe plamy na liściach, a moja nie ma, może to kwestia odmiany? Wygląda tak (zdjęcie sprzed 4 dni, do tej pory już znacząco podrosła, teraz zaczyna już iść po ziemi poziomo):

- aga_zgaga
- Od: 18 cze 2016, o 12:04
-
- 200p
Kształt liści jednak taki sam na oko, więc to chyba piżmowa. Z tego co widzę, to jest strasznie ekspansywna, chyba dorówna makaronowej
Paczka Dekstera- pomoc dla zwierzaków.
https://pomagam.pl/rpwf66?src=ctg
https://pomagam.pl/rpwf66?src=ctg
-
- 200p
A moja piżmowa rośnie tak:

Kwitnąć na razie nie zamierza.

Kwitnąć na razie nie zamierza.
-
- 500p
- Od: 2 gru 2012, o 11:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kwitną wam już dyńki Lunga di Napoli? Wysiewałem razem z Justynką, Astrą Polką i Uchiki Kuri w drugiej połowie kwietnia, a wysadzone do gruntu zostały po zimnej zośce. Justymka i Uchiki Kuri już zawiązały pierwsze owoce, z cukinii był już pierwszy zbiór, ale Lunga nie kwitnie. Ma tylko męskie pączki kwiatowe. Ogólnie rośnie słabiej od pozostałych. Taka jej uroda, że jest późniejsza? Ziemia nawożona kompostem i obornikiem bydlęcym granulowanym. W sumie to nie wiem po co mi tyle dyń. Ogródek mały, miały być tylko krzaczaste ale popłynąłem przy kupowaniu nasion 

- Kabomba
- 500p
- Od: 1 cze 2013, o 01:10
Tak, jest z tych późniejszych. Ma jeszcze sporo czasu, a jeśli masz mały ogródek to w sumie ciesz się, że nie rośnie zbyt silnie - dawno temu popełniłam błąd z nadmiarem dyń (taka karuzela odmian), które najpierw rosły sobie skromniutko, ale jak ruszyły z kopyta, to nie brały jeńców. Cały ogród by zarosły, a mały nie jest, w sierpniu z bolącym sercem musiałam ciąć pędy maczetą, jak Indiana Jones pnącza w dżungli ;)