Nasionnica trześniówka
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Nasionnica trześniówka
Z bakteryjnymi też nie można łączyć ? Chciałam połączyć z bakto g stop . 

-
Dokładnie obejrzałam tablice i nie widzę żółtej plamki na grzbiecie , poza tym wszystko się zgadza .
Co to może być ?
Co to może być ?
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
O jakiej żółtej plamce mówisz bo ja nasionnice rozpoznaje po paskach na skrzydełkach, tak jak na mojej fotce z ub. roku z poprzedniej strony. To malutka muszka.
Pozdrawiam! Gienia.
-
Nie widzę tej żółtej plamki między nasadą skrzydeł . Paseczki na skrzydełkach są .
Oprysk zrobiony .
Oprysk zrobiony .
-
Dziś porozwieszałam 5 kolejnych z feromonem, inne niż te już wcześniej powieszone. Zobaczymy, które więcej zwabią. Fajnie by było wyłapać wszystkie samczyki.

Pozdrawiam! Gienia.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 24 maja 2023, o 10:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
U mnie już pierwsza na tablicy jest. 3 razy oglądałem i za czwartym dopiero zobaczyłem.
-
U mnie tez jest, pierwsza i na razie jedyna , złapała się na pułapkę która akurat powiesiłam na sliwie obok wiśni . Czyli na oprysk jeszcze za wcześnie .

Pozdrawiam! Gienia.
- kuneg
- Od: 29 sty 2021, o 08:11
Robinie u mnie kwitną w mieście. Poza miastem dopiero się zbierają do kwitnienia.sluchawa21 pisze: ↑25 maja 2023, o 06:55 Dzięki za odpowiedź, rozumiem, że mogę na Ciebie liczyć w kwestii poinformowania mnie/nas jak zakwitną?
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 24 maja 2023, o 10:33
Dzięki za informację. Ja już jestem po pierwszym oprysku, bo u mnie na pułapkach w ostatnich 3 dniach:
+2
+4
+4
I złapała się 1 szt. nasionnicy wschodniej - ponoć pojawiła się w Polsce w 2009r, różni się nieco od Trześnówki (zamiast v-ki na końcu skrzydeł ma plamkę w samym rogu na końcu skrzydła).
+2
+4
+4
I złapała się 1 szt. nasionnicy wschodniej - ponoć pojawiła się w Polsce w 2009r, różni się nieco od Trześnówki (zamiast v-ki na końcu skrzydeł ma plamkę w samym rogu na końcu skrzydła).
-
Robinia przy bloku kwitnie i pachnie, na najniżej powieszonych pułapkach zaledwie parę sztuk nasionnicy. Na tych wyżej nie widzę, trzeba by drabinę przytargać, za ciężka jest dla mnie. Jeszcze czekam, u nas wieje dosyć mocno.
Pozdrawiam! Gienia.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 6 cze 2023, o 18:49
Witajcie,
Proszę o pomoc. Opryskalam 4 czeresnie mospilanem w dniu 2 czerwca(piątek). Opryskalam wszystkie, łącznie z tą która dojrzewa teraz. Szpaki ja dziubia, bardzo pasuje mi zebrać te owoce po max 8 dniach od oprysku. Dopiero po opryskaniu przeczytałem że karencja wynosi 14 dni. Co tu zrobić? Dziś nawet zjadłam 10 sztuk celem sprawdzenia co mi będzie
może te 14 dni jest bardO przesądzone? Od oprysku było bardzo ciepło, szybko dojrzały, a teraz zapowiadają deszcze i obawiam się że popekają
Proszę o pomoc. Opryskalam 4 czeresnie mospilanem w dniu 2 czerwca(piątek). Opryskalam wszystkie, łącznie z tą która dojrzewa teraz. Szpaki ja dziubia, bardzo pasuje mi zebrać te owoce po max 8 dniach od oprysku. Dopiero po opryskaniu przeczytałem że karencja wynosi 14 dni. Co tu zrobić? Dziś nawet zjadłam 10 sztuk celem sprawdzenia co mi będzie

-
Niepotrzebnie opryskałas te czereśnie, ona nie będzie mieć robaków bo nasionnica dopiero zaczyna latać. Niestety mospilan działa systemicznie i krąży w roślinie, nie da się go zmyć. Dla swojego dobra tym razem zostaw czereśnie szpakom i kosom. Dostosuj się do okresu karencji, bez powodu jej nie ustanowili. Po dwóch tygodniach coś może jeszcze zerwiesz, a deszcz? Nie wiadomo kiedy spadnie.
Pozdrawiam! Gienia.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 6 cze 2023, o 18:49
Zjadłam wczorajbi dziś boli mnie zagadek. Może wytrzymają jeszcze na drzewie z tydzień
-
- 100p
- Od: 16 lip 2017, o 00:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kiedyś czytałem że Mospilan w dużym stężeniu ma działanie toksyczne w przypadku spożycia. Może powodować trwałe uszkodzenie wątroby i nerek. Oczywiście po okresie karencji ulega rozkładowi pewnie dużo szybciej niż okres karencji ale tylko producent wie po jakim czasie. Jeśli ogrodnicy zalecają powtarzać oprysk po tygodniu to pewnie te 7 dni musi co najmniej krążyć w roślinie.
- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Czereśnie zawiązały mi po większości pięknie. Ale kiedy zaczynamy walkę z robakami?
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
co ze słuchania mądrego.