i Evasiolem . W tej chwili liście są zdrowe tylko kwiatów bardzo mało.
Czy to oznacza że udało mi się zwalczyć chorobę ,czy jeszcze za wcześnie wyrokować i może jeszcze się pojawić?

Jedno jest pewne, jest to na pewno szpeciel gruszy, czyli nie choroba tylko szkodnik.antares2000 pisze: ↑29 kwie 2023, o 17:02 Witam,
Czy ktoś może pomóc w rozpoznaniu infekcji?Z przeczytanych dotychczas wątków nie wynika jednoznacznie co to jest. Raz mówią, że to podskórnik a innym, że pryszczarek. Na rdzę to nie wygląda ani na parcha. Zresztą chyba na nie jeszcze za wcześnie. Porównując moje fotki z fotkami na google pokazującymi podskórnika i pryszczarka to u mnie infekacja wygląda na coś innego. Ale oczywiście mogę się mylić i dlatego proszę o pomoc w zdiagnozowaniu szkodnika. Na zdjęciu wyszły plamki bardziej ciemne niż są w realu. W rzeczywistości mają kolor bardziej czerwony nawet miejscami jasno czerwony.
![]()
![]()
Wielkie dzięki brachu za infoFreGo pisze: ↑9 maja 2023, o 00:02
Jedno jest pewne, jest to na pewno szpeciel gruszy, czyli nie choroba tylko szkodnik.
Wiem bo miałem to samo rok temu, taki BONUS ze szkółki który dostałem, na kupionych gruszkach szpeciel plus rdza.![]()
Na rdzę zastosowałem oprysk ze Scorpion-a 325 SC, pomogło.Jednak na szpeciele było już za późno coś zastosować.Zastosowałem mechanikę, czyli obrywanie liści zainfekowanych pasożytem. Jedną gruszkę prawie całkiem z liści ogołociłem.Przez tego BONUUSA dodatkowo zainfekowało mi jeszcze jedną gruszę Generała Lecreca.
W tym roku zrobiłem oprysk na szpeciele Ortusem i na razie jest dobrze, szpecieli nie widać. No jest to trudny szkodnik do zwalczania.
Ponieważ nie wnikałem czy to jest wzdymacz gruszowiec ,czy podskórnik gruszowy to zastosowałem oprysk na oba w jednym czasie i tyle.Nieco jest tutaj opisane o tych objawach, tylko na zdjęciu jest raczej efekt zerowania podskórnika (te czerwone plamki wzdłuż newrów liścia) a podpisane jako wzdymacz. Wzdymacz robi takie bańki, czyli wzdyma tkanki liścia a podskórnik żre pod skórą liścia i stąd te czerwone plamki.
https://www.sumiagro.pl/zwalczanie-szko ... -w-sadach/